Πόρτα στη Μουσική

Η Αρλέτα διηγείται πώς γράφτηκε ο “Γλάρος”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

“Ένα βράδυ χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν η Ελένη Καραΐνδρου. Μου λέει “άκουσε αυτό” και μου έπαιξε στο πιάνο την μουσική που είχε γράψει για τον Γλάρο του Τσέχωφ που θα παιζόταν στο Εθνικό Θέατρο. Ηχογράφησα σε ένα κασετοφωνάκι την μουσική του Γλάρου και εκεί πάνω έγραψα τους στίχους. Δεν είχα ιδέα τι έλεγε το θεατρικό έργο. Όλο το τραγούδι το τοποθέτησα μέσα σε μια λίμνη. Στο νερό. Έτσι το ένοιωσα.”

Αρλέτα

Αυτά μου είπε η Αρλέτα χθες βράδυ για το αγαπημένο μου “Το τραγούδι της λίμνης” ή  “ο Γλάρος” όπως η ίδια με διόρθωσε χθες για να μου διηγηθεί την ιστορία του. Η Αρλέτα είναι εκτός από τραγουδοποιός και ζωγράφος. Ένα αειθαλές, τρυφερό παιδί που το βλέμμα της δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα 69 της χρόνια. Απόψε δίπλα στον Λάκη Παπαδόπουλο θα εμφανιστούν στο colorado της Ρόδου. Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο 12ήχος που διοργάνωσε και τούτη τη συναυλία. 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: 

Ο «Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο στις 23 Ιανουαρίου 1988, όπου πρωταγωνιστούσαν η Μιράντα Ζαφειροπούλου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Δημήτρης Λιγνάδης και πολλοί άλλοι κορυφαίοι ηθοποιοί του Εθνικού. Το τραγούδι ακουγόταν ανάμεσα στην Γ’ και Δ’ πράξη, και στον δίσκο περιλαμβάνεται στην ίδια εκτέλεση που ακουγόταν και στην παράσταση. Ο τίτλος του είναι «Το τραγούδι της λίμνης», και είναι ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχει συνθέσει η Ελένη Καραϊνδρου, ενώ παράλληλα, αποτελεί και ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων της τέχνης (όχι μόνο της μουσικής) που όμοιό του σπάνια συναντάμε στο τραγούδι.

Μέσα απ’ το γνώριμο μουσικό της στιλ, η Καραϊνδρου φτιάχνει ένα τραγούδι που εντάσσεται πλήρως μέσα στο κλίμα του έργου και την σκηνοθετική άποψη του Ντασσέν.  Η λιτή μελωδία της Καραϊνδρου εξυπηρετεί στην παράσταση το πέρασμα από τη μία πράξη στην άλλη, διατηρώντας στο ακέραιο το κλίμα του έργου και προετοιμάζει την τέταρτη και τελευταία πράξη του «Γλάρου», σαν αποκορύφωμα του δράματος ενός απ’ τα ωραιότερα έργα του Τσέχωφ. «Το τραγούδι της λίμνης» όμως, δεν είναι μονάχα ένα τραγούδι που φτιάχτηκε για μία θεατρική παράσταση. Είναι και μια συνάντηση της μουσικού Ελένη Καραϊνδρου με την Αρλέτα στο ρόλο της στιχουργού!

 

Τζίνα Δαβιλά

https://www.youtube.com/watch?v=KwRui_l4RQM

SHARE
RELATED POSTS
Το τραγούδι της Κυριακής
Ποιος φοβάται τους Monty Python;, του Στάθη Παναγιωτόπουλου
locomondo-003.jpg
Locomondo: ακούστε το νέο τραγούδι τους! ’80s!
3 Σχόλια
 • & ή Ampersand
  20 Μαρτίου 2022 at 04:09

  Μεγάλη πρωτοτυπία στην καλλιτεχνική διαδικασία ανάμεσα στις δυό μεγάλες δημιουργούς. Επιτρέψτε μου να παραμέμψω στην ερμηνεία του τραγουδιού από την ίδια την Αρλέτα (προκειται γιά το τελευταίο της παρακάτω ηχογράφησης)
  https://www.youtube.com/watch?v=fJPRLchY5O0
  Στίχοι και άλλες ερμηνείες
  https://www.une-vie-de-setter.com/2021/04/-2.html

 • Ampersand
  20 Μαρτίου 2022 at 04:07

  Μεγάλη πρωτοτυπία στην καλλιτεχνική διαδικασία ανάμεσα στις δυό μορφές. Επιτρέψτε μου να παραμέμψω στην ερμηνεία της ίδιας της Αρλέτας (προκειται γιά το τελευταίο της παρακάτω ηχογράφησης)
  https://www.youtube.com/watch?v=fJPRLchY5O0
  Στίχοι και άλλες ερμηνείες
  https://www.une-vie-de-setter.com/2021/04/-2.html

 • Ελπίδα Νούσα
  22 Νοεμβρίου 2014 at 09:49

  Η Αρλέτα εδώ “ζωγραφίζει” με τον ευαίσθητο στίχο της!!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.