Συνεντεύξεις

Αρλέτα: “Φήμες είπαν ότι έφερα μια κιθάρα σ’ένα κεφάλι. Θύμωσα. Σέβομαι πολύ τις κιθάρες”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

 

Την Αρλέτα την αγαπάω προτού τη συναντήσω. Μην με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Υποθέτω ότι αυτό είναι και η ομορφιά στις ατελείς μας σχέσεις. Για ακόμα μια φορά την ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη δεύτερη επίσκεψή της στο ραδιοφωνικό μας σπίτι στον Παλμό της Ρόδου. Η πρώτη είχε γίνει στις 2 Οκτωβρίου 2011. Μπορείτε να την θυμηθείτε εδώ και να ακούσετε το ηχητικό της σημερινης μας συζήτησης στο βίντεο που ακολουθεί.

ΤΔ

“Έπαψα να τσακώνομαι όταν πριν από πολλά πολλά χρόνια είχε βγει μια φήμη που με ενόχλησε πάρα πολύ κι έλεγε ότι είχα σπάσει μια κιθάρα πάνω σε κάποιο κεφάλι. Και θύμωσα πάρα πολύ γιατί εγώ σέβομαι πολύ τις κιθάρες. Τους ανθρώπους που με σέβονται τους σέβομαι δύο φορές.

Ο κόσμος σήμερα είναι πολύ αγριεμένος και πάρα πολύς κόσμος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, βρίσκονται ήδη στο δρόμο. Είμαι πολύ μεγάλη και θυμάμαι φοβερά και τρομερά πράγματα. Ελπίζω και εύχομαι να μην φτάσουμε όπως τότε γιατί αυτά που παρουσιάζουν για τότε είναι άλλα από αυτά που έζησα εγώ που μεγάλωσα στο Μεταξουργείο. Παιδιά ρακένδυτα και υποσιτισμένα.

Αν ο καθένας μας προσπαθούσε να κάνει από την μεριά του ό,τι καλύτερο μπορούσε θα ήμασταν όλοι καλύτερα. Για το γεγονός ότι δεν προσπαθούμε δεν ευθύνεται ο εγωισμός, αλλά η συνήθεια. Κακομάθαμε πολύ και από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο. Σ’ένα σπίτι με πέντε άτομα τα τρία αυτοκίνητα είναι κάτι υπερβολικό, όπως και να παίζουν τα 7χρονα με το κινητό.

Πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και πρέπει να τους προσέξουμε.

Σε μια χώρα σοβαρή η Υγεία και η Παιδεία πρέπει να τακτοποιούνται από την αρχή. Επειδή και ο πατέρας μου ήταν γιατρός κι εγώ έχω βγάλει πολλούς μήνες στο νοσοκομείο και είμαι εξοικειωμένη με τέτοιες καταστάσεις έχω να πω πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχεις χάσει την υγεία σου και να μην έχεις τον τρόπο να γίνεις καλά. Είναι απάνθρωπο. Δεν έχω πιο έντονη λέξη από το απάνθρωπο. Δεν θα μιλήσω για τους επίορκους γιατρούς, αλλά για εκείνους που είναι ήρωες και κρατιούνται ψηλά για να μην γίνουν επίορκοι. Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί”.

Είχα την ευκαιρία και στο παρελθόν και τώρα ακόμα να φύγω από την Ελλάδα, αλλά δεν το θέλω. Με έδιωχναν ουσιαστικά. Δεν τους χαλαλίζω αυτή τη χώρα. Είναι μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου και έχει έναν από τους ωραιότερους λαούς, αλλά πρέπει να μαζεύουν τα μυαλά τους. Είναι εύκολο να κοροϊδέψεις τους Έλληνες , είναι ένας έξυπνος-χαζός λαός. Το παραμυθιάζονται είναι πολύ ελαφρύ, αλλά το κοροϊδεύονται είναι το αληθινό.
Και εγώ έχω κοροϊδευτεί και διαπίστωσα ότι είμαι υπεύθυνη γι’αυτό και προσπάθησα να μην ξανακοροϊδευτώ. Θέλουμε να πιστεύουμε κάποια πράγματα. Αλλά άλλο τι θέλω να πιστέψω και άλλο να πιστεύω πράγματα που είναι αδύνατο να γίνουν. Όπως λέω στους ανθρώπους που έρχονται να με ακούσουν “Του χρόνου θα σας χορέψω τη Λίμνη των Κύκνων” και όλοι γελούν βλέποντας την κατάστασή μου…

Για ν’αλλάξει η σημερινή κοινωνία κάποιος και κάποιοι θα πρέπει να μολυνθούν με το μικρόβιο που κανείς δεν το θέλει. Λέγεται κακοήθης εντιμότης. Από αυτό έπασχε όλη η οικογένειά μου. Και ο πατέρας μου κι εγώ. Στη Ελλάδα του σήμερα μυαλά σαν το δικό μου δεν έχουν πέραση.

Για μένα η καλύτερη Ελληνίδα στιχουργός ήταν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου που με κείνο το ‘Δυο πόρτες έχει η ζωή” έχει δώσει ολόκληρη βιβλιοθήκη φιλοσοφίας. Παρ’όλα αυτά θεωρείται πολύ δεύτερο τραγούδι.

Ο Λέοναρντ Κοέν ήταν ο μεγαλύτερος ποιητής του περασμένου αιώνα. Και αν κάποιος έπρεπε να πάρει το Νόμπελ ήταν αυτός και όχι ο Ντίλαν. Ήταν ανώτερος σε πολλά από τον Ντύλαν, ήταν μοναδικός και πολύ φιλέλλην και είχε σπίτι στην Ύδρα. Μετά θάνατον το έμαθαν οι πολλοί.

Όλοι αυτοί που πυροβολούν την ελληνική γλώσσα από παντού, ας πάρουν ένα τρένο κι ας πάνε στην Αγγλία να ησυχάσουμε. Δεν ξέρουν καν την ελληνική και θέλουν να μάθουν την αγγλική; Μα αν δεν γνωρίζεις τη μητρική σου γλώσσα, δεν θα μάθεις καμιά άλλη καλά.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και εκτιμώ πολύ, ένας τρυφερός και γλυκός άνθρωπος, πολύ έξυπνος και πολύ καλός τραγουδοποιός. Είναι η οικογένειά μου. Την Τετάρτη και την Πέμπτη [30/11 και 1/12] θα παίξουμε μαζί στο Half Note.

SHARE
RELATED POSTS
Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις”, Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά
Στέφανος Κορκολής: ο ευγενής πρεσβευτής της Ελλάδας, της Τζίνας Δαβιλά
Η Έρη Ελευθερία Ρίτσου συνομιλεί με τον Χρήστο Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.