Πρόσωπα - Αφιερώματα

Βραβεία και άλλα σημαντικο-ασήμαντα, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

  Τζίνα Δαβιλά

Τώρα που φαίνεται να καταλάγιασε ο διαξιφισμός μεταξύ Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου και Εντεταλμένου Περιφερειακού Σύμβουλου Πάνου Κουνάκη, ενημερώνω σχετικά με τις βραβεύσεις ότι η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου δια χειρός του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου απένειμε τα βραβεία με κριτήριο τις χορηγίες που είχαν δοθεί από τους βραβευθέντες.

Εννοώ ότι τιμήθηκαν όσοι βοήθησαν το Δήμο Ρόδου με ενοικιάσεις αυτοκινήτων, παραμονή σε καταλύματα, διοργάνωση γευμάτων και δείπνων σε εκδηλώσεις που είχε αναλάβει ο Δήμος και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί χωρίς χορηγούς.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επιχειρηματίες, όσο και αν ενοχλούν επειδή χρησιμοποιούν κράχτες, προσφέρουν βοήθεια στην Δημοτική Αρχή που στερείται πόρων .

Τονίζω: τιμήθηκαν οι χορηγοί του Δήμου Ρόδου.

Θα μπορούσε βέβαια πολύτιμος αρωγός των δράσεων του Δήμου Ρόδου να είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ως όφειλε, αλλά … αναρωτιέμαι, αν βοηθούσε θα αναγκαζόταν ο Δήμος να στηρίζεται στους χορηγούς;

Το βλαβερό για τον τόπο είναι ότι συνεργασία μεταξύ Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν φαίνεται να υπάρχει, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από την κόντρα μεταξύ Χατζηδιάκου και Κουνάκη. Διότι αν δεν υπήρχε πρόθεση αμαύρωσης [για ακόμα μία φορά] του έργου του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου [πράγμα που έχει γίνει συχνό], ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος όφειλε να προστατεύσει τον συνεργάτη του – όπως έχει κάνει στο παρελθόν με άλλους- σταματώντας μια διαμάχη που εξέθετε μονάχα τον Παναγιώτη Κουνάκη.

Στις πλάτες του κ. Κουνάκη στηρίχτηκε η επανειλημμένη πια διαδικασία ακύρωσης του έργου του κ. Χατζηδιάκου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ― γνωστή σε όλους μας. Αν ο στόχος είναι ο «αποκεφαλισμός» του Δημάρχου, τότε ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω ως προς το αποτέλεσμα καθώς με χαρτί και με μολύβι ο Φώτης Χατζηδιάκος έχει αποδεδειγμένο έργο στα δυο χρόνια της θητείας του. Και αν ακόμα ο κόσμος δεν μιλά, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει κιόλας τι συμβαίνει και ποιος επιθυμεί να «αποκεφαλίσει» ποιον και για ποιους λόγους.

Παίρνοντας, λοιπόν, χαρτί και μολύβι ο πολίτης αντιλαμβάνεται τον όγκο των ευθυνών του Δημάρχου, την δυστοκία της εποχής, αλλά και τις ατομικές του ή συλλογικές διακρίσεις της Ρόδου (μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις για τον τίτλο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021). Την ίδια στιγμή αναρωτιέμαι για το έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Διότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, λ.χ. για τη διαφημιστική καμπάνια των νησιών, ακόμα και για την εμφάνιση του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου στο κανάλι CNN των ΗΠΑ, (όπως ειπώθηκε), ωστόσο πρακτικά δεν φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα χειροπιαστό.

Στην υφέρπουσα λοιπόν, σαν το ύπουλο φίδι, αλαζονεία για το ποιος κάνει ή δηλώνει ότι κάνει έργο για τον τόπο ―τη Ρόδο― δικαιούμαι να πω ό,τι βλέπω όσον αφορά στις δράσεις του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου. Θυμάμαι μερικά:

– Ως Δήμαρχος ο Φώτης Χατζηδιάκος πριν από ένα χρόνο στο άψε σβήσε συντόνισε τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να φιλοξενηθούν οι καραβιές μεταναστών στα Παλιά Σφαγεία Ρόδου κατορθώνοντας να μην γίνει η Ρόδος σαν την Κω. Ο Δήμαρχος το έκανε αυτό, όχι άλλος, ναι;

– Το Crans Montana Forum, η Ελβετική ΜΚΟ CMF, βράβευσε την 1η Ιουλίου 2016 κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, ως αναγνώριση της προσφοράς των νησιωτών στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Δεν ήταν τυχαία η βράβευση. Και είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται Έλληνας.

– Δουλεύει αθόρυβα τα πολυεπίπεδα θέματα που έχει στην ευθύνη του. Λόγου χάρη: το Ναυπηγικό Μουσείο, το πάρκινγκ, το έργο της αποκομιδής κ.α., ενώ παράλληλα δεν ξεχνά να τιμά ανθρώπους του πνεύματος, των γραμμάτων, της μουσικής, της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του εθελοντισμού. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να δει το φως του γραφείου του αναμμένο μέχρι τη 1 τα ξημερώματα.

– Ο Δήμαρχος Ρόδου κατηγορείται για όλα. Είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος του νησιού. Για τα σκουπίδια, για την όποια αποτυχία, για τους κράχτες , για τις καταπατήσεις, για τις παραβάσεις κάθε τύπου, για τους τσιγγάνους. Ωστόσο ελάχιστοι ομολογούν ότι ο ρόλος του Δημάρχου δεν είναι να βρίσκεται στα νταμάρια και χωμένος στα μπάζα με τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά να κάνει κυρίως δημόσιες σχέσεις που αφορούν τον Τουρισμό και τη Διπλωματία. Γιατί ο Δήμαρχος της Ρόδου- και αυτό ας το κατανοήσουν όσοι στοχεύουν να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό αξίωμα – ενώ θα έπρεπε να είναι ο Πρεσβευτής ενός θαυμάσιου Πολιτισμού κυρίως, λόγω απεριορίστων ευθυνών και αρμοδιοτήτων ασχολείται και με τους Ρομά και με τα σκουπίδια και με τα μπάζα και με όλα τ’ άλλα.

Ωστόσο ―και θα ακουστεί ως ανέκδοτο, αλλά δεν είναι― μέσα στο εικοσιτετράωρο του Δημάρχου που οι ώρες του είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις υποχρεώσεις του, ένα αποτοξινωτικό κολύμπι στη θάλασσα στις 7 το πρωί κάνει μερικούς να λένε: «Να ‘τος και ο Δήμαρχος. Στη θάλασσα έρχεται, κανά σκουπίδι δεν πάει να μαζέψει…».

Μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο που τιμά τον Τίτο Πατρίκιο, που καλωσορίζει και φιλοξενεί Υπουργούς και Διπλωμάτες της Υφηλίου, που βραβεύτηκε από την Crans Montana Forum, που είναι παιδί μεταναστών, που το 1974 και ’75 δούλεψε ως γκρουμάκι ξενοδοχείου, που μπρος στο καλύτερο κρασί επιλέγει τις ρακές. Γιατί δεν ξεχνά ούτε από πού ξεκίνησε, ούτε ποιανού τόπου τα χώματα θα γονατίσει να φιλήσει.

Και προτού βρεθεί κάποια ή κάποιος να μου πει το χυδαίο «άξιος ο μισθός σου» ―κατηγορεί και κρίνει ο καθένας όπως είναι φτιαγμένος – κάνε μια βόλτα στην πιάτσα και υπόδειξέ μου εκείνον που θα επιβεβαιώσει την κατηγορία για «μισθό».

Γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Αυτά.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Ακολουθεί έκθεση εικόνων. 

SHARE
RELATED POSTS
Διονύσης Λεϊμονής, ο τρυφερός συγγραφέας, σε 35 ερωτήσεις
Wild is the death, David, της Τζίνας Δαβιλά
Γιάνης Βαρουφάκης: «Rock Star», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.