Friday, Mar 29, 2024

Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Άρση ετοιμορροπίας ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου…, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μ.Π. Ρόδου)

Spread the love

Ο  Τέρης Χατζηιωάννου είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου

430151_391377247544627_936270679_n.jpg  

 

Σε μια Μεσαιωνική Πόλη, που τη λούζει φως, η μέρα δημιουργεί έντονο κοντράστ. Αρκεί μια βόλτα στα σοκάκια -Πυθαγόρα, Ομήρου, Περικλέους, Τιμοκρέοντος, Αντιφάνους, Γαβαλά, Ταυρίσκου, Κλεοβουλίνης, Ικάρου, Συμμίου κλπ. για να διαπιστώσει κανείς ότι σε αυτούς τους δρόμους, η Μεσαιωνική Πόλη έχει «σκοτεινά» και άψυχα κενά. Είναι τα εγκαταλελειμμένα της κτίρια. Παράθυρα καρφωμένα με σανίδες, αναρίθμητα χαλατά «διατίθεται για ενοικίαση ή πώληση», πεσμένοι τοίχοι, σαπισμένα κουφώματα, χορταριασμένα, «φαντάσματα» μιας άλλης εποχής.

Κομμάτια της ιστορίας της Μεσαιωνικής Ρόδου αφημένα στο έλεος της τύχης και της φύσης. Τα ερειπωμένα κτίρια περιέπεσαν στη δυσμένεια της ΜΠ, κατά κύριο λόγο, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούσαν να τα συντηρήσουν, είτε διότι υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ συνιδιοκτητών είτε λόγω της ραθυμίας του Δημόσιου, ενώ τεράστιο παραμένει το πρόβλημα με τα κληροδοτήματα, που διαχειρίζονται ιδρύματα και τα οποία, τις περισσότερες φορές, οδηγούν τα κτίρια σε απαξίωση. (Εγκαταλειμμένα ακίνητα των εκτοπισμένων Εβραίων, Βακούφ).

Τα δείγματα που έχει δώσει ο Δήμος Ρόδου (1984-2004) ιδιαίτερα δε κατά τις περιόδους (Σ. Καραγιάννη- Γ. Γιαννόπουλου) ήταν ενθαρρυντικά. Εδώ και περίπου ένα χρόνο (παράλληλα με την προσπάθεια για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης) η δημοτική αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου ξεκίνησε τις παρεμβάσεις για την προστασία των ετοιμόρροπων κτισμάτων, εντός του πολεοδομικού ιστού του Κάστρου. Οι σωστικές παρεμβάσεις άρχισαν από την οδό Πυθαγόρα που βρίσκεται μεγάλο τμήμα εγκαταλελειμμένων ακινήτων, ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια του κοινόχρηστου χώρου, κυρίως δε η ακεραιότητα κατοίκων και επισκεπτών. (Καθαρίζονται τα εσωτερικά και κτίζονται- αποτρέποντας και την ρίψη απορριμμάτων ). Το έργο υλοποιείται από την Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης Δήμου Ρόδου (2018- 2024), σε συνεργασία με την ΕΑΔ. Ταυτόχρονα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) εκπονεί πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων που διαχειρίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της Πολεοδομικής Μελέτης και του Σχεδίου Διαχείρισης, μέρους της Νέας Προγραμματικής Σύμβασης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης της.

#ΜιλαμεΜεΕργα #ΡοδοςΔυναμηΠολιτων #Rhodes2019 #FotisChatzidiakos #TerisChatziioannou

SHARE
RELATED POSTS
Νεφέλες, αδέλφια… και αδελφές!, του Μάνου Στεφανίδη
Η αστυνομία της έκφρασης και οι φωτογραφίες με τα καμένα κορμιά, του Γιάννη Σιδέρη
Τον κο Ράπτη ενημέρωσε ο κος Χατζηδιάκος για τις 11 σχολικές μονάδες που προώθησε ο Δήμος Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.