Ανοιχτή πόρτα Το σχόλιο της ημέρας

Β. Κορέα, Μακεδονία, Β. Μακεδονία, Ήλιος, Βοριάς και Αίσωπος, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Β. Κορέα, Μακεδονία, Β. Μακεδονία, Ήλιος, Βοριάς και Αίσωπος

Η πιο σημαντική είδηση της ημέρας, για μένα, είναι η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμ, με τον Κυβερνήτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά με αυτή την είδηση, ο Αίσωπος είχε γράψει τον μύθο του για τον Βοριά και τον Ήλιο. Εδώ ο σύνδεσμος

Ίσως όμως να έγραψε τον μύθο αυτόν, όπου αποδεικνύεται ότι η πειθώ είναι καλύτερη από τη βία, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ονομασίας της FYROM.

12 Ιουνίου 2018

Κωστής Μακρής

η εικόνα προφίλ του Κωστής Α. Μακρής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Ακολουθεί ο μύθος του Αισώπου:

Ένας από τους πιό γνωστούς παγκοσμίως μύθους: ο χειμερινός Βοριάς με τον Ήλιο συναγωνίζονταν ποιος θα καταφέρει να βγάλει το πανωφόρι ενός οδοιπόρου. Ο Βοριάς φυσούσε με όλη του τη δύναμη ελπίζοντας ότι έτσι θα του αρπάξει το πανωφόρι. Ο άνθρωπος όμως, για να μπορέσει να αντέξει σε τόσο έντονο κρύο άνεμο, έβαλε το κεφάλι του μέσα στην κοιλότητα ενός βράχου κ τράβηξε το πανωφόρι του γύρω από το κεφάλι κ το στήθος του, αφήνοντας έτσι ξεσκέπαστη τη μέση του, κ έτσι, παρόλο που ήταν πολύ δυνατός ο άνεμος, δέν μπόρεσε να του πάρει το πανωφόρι, αφού ο άνθρωπος αντιστεκόταν τόσο.

Ύστερα δοκίμασε ο Ήλιος: πρώτα ζέστανε τον άνθρωπο να μήν κρυώνει, κ έπειτα ζέστανε πολύ, τόσο που ο άνθρωπος ίδρωνε, γι’ αυτό κ έβγαλε το πανωφόρι του. Έτσι, στη διαμάχη κέρδισε ο Ήλιος.

Ο μύθος αυτός θέλει να πεί οτι η αγάπη είναι η πηγή της δύναμης. Η αγάπη είναι σάν τον ευχάριστο ήλιο, ενώ η βία είναι σάν τον ανεπιθύμητο άγριο βοριά. Η αγάπη κερδίζει τους ανθρώπους κ τους πείθει, ενώ η βία προκαλεί την αντίσταση κ δέν πείθει: χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει κάτι, κ εκείνο ακόμη που θα πετύχει είναι πολύ δύσκολο να διαρκέσει, γιατί οι άνθρωποι είναι αντίθετοι στη βία που ασκείται εναντίοντους.

Το ίδιο ισχύει για τη φύση: όταν στη φύση κ στα πλάσματά της φερόμαστε με αγάπη, μας δίνουν ζωή. Όταν στη φύση κ στα πλάσματά της φερόμαστε με απονιά, μας βλάπτουν τη ζωή.

Βικιπαίδεια

SHARE
RELATED POSTS
Alexandra Karakopoulou - Zisser
Γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης;, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Ας υπερβούμε τη σύγκρουση συμφερόντων και…, του Δρος Αναστάσιου Πλατή
«Αερομαχίες»! – “Air-battles”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.