Συνεντεύξεις

«Χτυποκάρδια» στην τεχνολογία, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

Χρήστος Μαγγούτας

«Χτυποκάρδια» στην τεχνολογία!

Συνέντευξη με την Dr. Φωτεινή Αγραφιώτη

Με τη Dr. Φωτεινή Αγραφιώτη έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, –μια και μένει κοντά στο Τορόντο–, για το πώς η τεχνολογία «μεταφέρει» τους παλμούς της καρδιάς σε τέτοιο βαθμό που να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις πιο συνηθισμένες από τις συσκευές μας. Αυτή ήταν και η έμπνευση της Φωτεινής, κάτι που αποτελεί σημαντικό άλμα στην τεχνολογία. Εισαγωγικά αναφέρουμε ότι η κ. Αγραφιώτη γεννήθηκε στην Κοζάνη, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έχει ιδρύσει την εταιρεία HeartID που παράγει το λογισμικό που υλοποιεί την παραπάνω ιδέα της για τη χρήση του καρδιογραφήματος από την τεχνολογία.

Χρήστος Μαγγούτας: Κυρία Αγραφιώτη, έχουν γραφεί πολλά για το HeartID, π.χ. ότι αλλάζει ουσιαστικά μέγα μέρος της τεχνολογίας στην αναγνώριση προσώπων, είναι υπερβολικό αυτό;

Φωτεινή Αγραφιώτη: Καθόλου υπερβολικό. Το HeartID αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα ταυτοποιούμαστε σε ηλεκτρονικές συσκευές. Φαντάζεστε ότι το κινητό σας τηλέφωνο θα μπορούσε να σας αναγνωρίσει μόλις το ακουμπήσετε; Με το HeartID οι προσωπικές μας συσκευές μπορούνε να αναγνωρίζουνε τους χρήστες τους με βάση τον καρδιακό τους παλμό.

Χ.Μ. Πέστε μας με όσο το δυνατό πιο απλό τρόπο σε τι συνίσταται αυτή η εφεύρεση;

Φ.Α. Το HeartID είναι ένα σύστημα ανθρώπινης αναγνώρισης από το καρδιογράφημα, που έρχεται να αντικαταστήσει ή να βελτιώσει παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας όπως για παράδειγμα την ταυτοποίηση από το δαχτυλικό αποτύπωμα, το πρόσωπο ή την ίριδα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το ανθρώπινο καρδιογράφημα είναι μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο και πως αυτό δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

Χ.Μ. Στην εποχή μας ο κάθε άνθρωπος τρέμει στην ιδέα ότι όλα τα δεδομένα του θα κλαπούν ή θα χρησιμοποιηθούν από μυστικές υπηρεσίες ή από χάκερς. Πώς τον εξασφαλίζετε από τον κίνδυνο αυτό; Πολλοί επιστήμονες ξεκίνησαν με αγαθούς σκοπούς αλλά τελικά οι εφευρέσεις τους σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους (ατομική ενέργεια, πυρίτιδα του Νόμπελ κλπ). Πόσο σίγουρη είστε ότι η εφεύρεσή σας θα κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Φ.Α.: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μια τεχνολογία να αναπτύσσεται και στην συνέχεια να παραδίδεται για χρήση σε άτομα που έχουν την τελική της ευθύνη. Αυτό όμως δεν απενοχοποιεί τους επιστήμονες, διότι όλοι φέρουμε ευθύνη για την κακή χρήση των τεχνολογιών που παράγουμε. Όταν ιδρύσαμε τη Bionym με τον συνέταιρο μου αποφασίσαμε από κοινού πως η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα είναι δική μας ευθύνη και όχι των πελατών μας. Το HeartID και οι υπόλοιπες τεχνολογίες της Bionym εξασφαλίζουν αυτόματα την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών.

Χ.Μ. Συχνά ακούω από την Ελλάδα: ξοδέψαμε για να τους μεγαλώσουμε, να τους σπουδάσαμε, και τώρα μια άλλη χώρα τους χρησιμοποιεί «έτοιμους» για το συμφέρον της. Θα μπορούσε η δουλειά που κάνετε στο Τορόντο να γίνει στην Ελλάδα;

Φ.Α.: Τεχνικά, η Ελλάδα δεν με “ετοίμασε” πέρα από τις βασικές σπουδές μου. Στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κάναμε όλη τη σχετική έρευνα γύρω από το HeartID και η οποία χρηματοδοτήθηκε με καναδικούς πόρους. Αυτό δεν σημαίνει πως κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτισμικό.

Χ.Μ. Ποια είναι η επαφή σας με το ελληνισμό; Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα;

Φ.Α.: Ναι επισκέπτομαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ, διότι όλη μου η οικογένεια ζει εκεί.

Χ.Μ. Σε κάποιο μήνυμά σας μου γράψατε ότι μέσα από το καρδιογράφημα μπορούν να ανιχνευτούν συναισθήματα και με τρομάξατε! Αν μπορεί να μάθει κάποιος τα πραγματικά συναισθήματα του άλλου, ο κόσμος ανατρέπεται στην κυριολεξία!

Φ.Α.: Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιστήμης μας είναι αφιερωμένο στην αναγνώριση συναισθημάτων από ιατρικά σήματα του σώματος. Δεν έχω ειδικευτεί σε αυτές τις τεχνολογίες, και σίγουρα το HeartID δεν ψάχνει για συναίσθημα. Αλλά πέρα από αυτό, σκεφτείτε το: για παράδειγμα όταν τρομάζετε δεν αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς σας; Στόχος αυτής της επιστήμης είναι το αναγνωρίσει αυτό αυτόματα.

Χ.Μ. Και πάλι γυρίζω πίσω: γιατί να μην μπορεί η Ελλάδα να κρατήσει τόσο λαμπρά μυαλά σαν εσάς;

Φ.Α.: Για αυτό θα έπρεπε να ρωτήσουμε τους βουλευτές. Στην παρούσα φάση είμαι σίγουρη ότι στην Ελλάδα όχι απλά δεν θα ξεκινούσα την εταιρεία μου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έβρισκα καν δουλειά.

Σε μας μένει πια να κλείσουμε με τα παραπάνω λόγια της: η Ελλάδα έχει πολλά γερά μυαλά, αλλά το σύστημα είναι τέτοιο που τα αναγκάζει να φύγουν από τη χώρα για να υλοποιήσουν στο έπακρο της ικανότητές τους. Ευχαριστούμε την κ. Αγραφιώτη που με την πρωτοπόρο δουλειά της μας έδωσε ως ομογένεια την περηφάνια για την παλιά πατρίδα μας που τελευταία μόνο απογοήτευση μας προσφέρει.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Κώστας Χρονόπουλος: “Δείξε μου πώς να σ’αγαπώ”, του Άγγελου Κουτσούκη
Γιώργος Κιμούλης: Σαν το παλιό καλό κρασί, της Τζίνας Δαβιλάς
Κωνσταντίνος Τσουρέκης: “Με φοβίζει η άρνηση των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας να παρακολουθούν την επιστήμη”, του Κων/νου Καραγιαννόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.