Πρόσωπα - Αφιερώματα

“Τζέ-νη Καρέ-ζη… εσύ θα τα φυλάς”, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Spread the love

Ματίνα Ράπτη -Μιληλή

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

26229917_2024027921203250_5940352835268365837_n.jpg

Το σκίτσο δημιούργησε η Ματίνα Ράπτη-Μιλήλη

“Τζέ-νη Καρέ-ζη, Κώ-στας Κακκα-βάς, Αλί-κη Βουγιου-κλάκη, εσύ θα τα φυλάς.”

Η αλήθεια είναι πως ό,τι γνωρίζω από την εποχή που έλαμπαν τα μάτια της Τζένης στην μεγάλη οθόνη και νιαούριζε η πετιμεζάτη Αλίκη είναι από την δεύτερη καριέρα τους, της μικρής οθόνης, αυτής με το σεμεδάκι και το βάζο με το αποξηραμένο μπουκετάκι.

Μιλώ για τις ελληνικές ταινίες του Σαββάτου, θα έχετε ακουστά, που παρακαλούσαμε να μην έχουν εκείνο το τεράστιο ¨Α¨ πάνω δεξιά της οθόνης που σήμαινε «Ακατάλληλον δια ανηλίκους» και συνάμα σήμαινε το τέλος της νύχτας μπροστά στην τηλεόραση για μας τους συγκεκριμένους… «ανηλίκους» .

Εν αρχή ήταν μιά τεράστια ξύλινη ασπρόμαυρη His Master Voice της οποίας είχα και την τιμή να είμαι για ένα φεγγάρι το ζωντανό τηλεκοντρόλ της! Η αγορά της είχε όντως να κάνει με το φεγγάρι! Τί παράξενο!

Μεσολάβησαν διάφορες, μάλλον αδιάφορες, ασπρόμαυρες τηλεοράσεις ώσπου ήρθε σπίτι μας …εκείνη!

Ήταν μιά θηριώδη έγχρωμη Voxson, που βέβαια οι σημερινές τηλεοράσεις των άπειρων ιντσών θα πέθαιναν από τα γέλια με το μέγεθός της… Αλλά πάλι και σε καμιά τριανταριά χρόνια οι μοντέρνες εκδοχές των τηλεοράσεων δεν θα ξεραίνονται στα γέλια με τις αυτοκόλλητες 50άρες του σήμερα;!

Τί τα θες, έτσι είναι η ζωή…¨Όλα είναι ατμός¨, που έλεγε κι ο Θρασύβουλας! (Μα παντού να κολλάει πια αυτός ο Θρασύβουλας!)

Και κάπου κει μέσα, στο απύθμενο βάθος της πρώτης έγχρωμης τηλεόρασής μας, αντίκρυσα τα μαγικά γαλάζια μάτια της Τζένης Καρέζη!

Αν και τότε όλοι γνωρίζαμε το χρώμα των ματιών του αντίπαλου δέους της Αλίκης, από τα περιοδικά της εποχής. Ακόμα θυμάμαι το Ρομάντζο που αγόραζε η αδερφή της μαμάς μου, που είχε, μα τί σύμπτώση, βαπτιστεί και κείνη Ευγενία και είχε επίσης δύο υπέροχα γαλαζοπράσινα μάτια, ακριβώς όπως και η διάσημη συνονόματή της!

Από το Ρομάντζο του κομοδίνου της θείας που την βάφτισαν Ευγενία αλλά δεν την φώναξαν ποτέ Τζένη, διπλωμένο σχεδόν πάντα στη σελίδα του φωτορομάντζου, ξέκλεβα και γω από τις άλλες σελίδες ό,τι έπιανε το μάτι μου.

Τα μάτια της Τζένης, που την βάφτισαν Ευγενία και ο μπαμπάς της, αυστηρός γυμνασιάρχης και μαθηματικός την φώναζε μέχρι την τελευταία του ανάσα ¨Ευγενούλα¨, είχαν μιά γοητεία που πολλές φορές αναρωτήθηκα από που πήγαζε. Δεν είναι πως δεν είχαμε ξαναδεί γαλαζοπράσινα μάτια. Όταν μετά από πολλά χρόνια, διάβασα μιά ιστορία από αυτές των παρασκηνίων της εποχής των γυρισμάτων του «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» κατάλαβα πως ίσως εκεί να κρυβόταν το μυστικό τους…

Βρισκόμαστε κάπου στο 1954 και ο Αλέκος Σακελλάριος πηγαίνει στον Φίνο, συστημένη από μιά παλιά ηθοποιό, την Λευκή Παπαζαφειροπούλου, μιά όμορφη μαθήτρια του Εθνικού που την λένε Τζένη Καρέζη. Την προτείνει για τον ρόλο της νεαρής πρωταγωνίστριας στην ταινία που ετοιμάζει για την Φίνος Φίλμ .

Ο Φίνος δεν συμφωνούσε με τον Σακελλάριο στην επιλογή του αυτή διότι έβρισκε πως τα υπέροχα, ομολογουμένως, μάτια της είχαν έναν ελαφρύ στραβισμό και αυτό θα φαινόταν στην οθόνη. Ευτυχώς ο Σακελλάριος επέμεινε και η Τζένη Καρέζη ξεκίνησε την καριέρα της σαν πρωταγωνίστρια στις 12 Δεκεμβρίου του 1955, που έγινε και η πρώτη προβολή της ταινίας! 126.530 εισιτήρια Α’ προβολής Αθηνών παρακαλώ!

Της ταινίας που δύο χρόνια αργότερα έφερε το πρώτο σίκουελ στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου με τίτλο « Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο» .

Αυτό το ¨ψεγάδι¨στο βλέμμα και το ελαφρύ χαριτωμένο ψεύδισμα ίσως να είναι το μυστικό που αναζητούσα. Τα μικρά ¨ψεγάδια¨ ίσως να είναι τελικά αυτά που κάνουν την διαφορά, αυτά που δίνουν χαρακτήρα σε ένα άνθρωπο. Που τον κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό.

Το 1957 βρίσκεται στο μπαλκόνι του πατρικού της να πετάει κανάτια , ως μία εκ των θυγατέρων του αυστηρού Ορέστη Μακρή. Ενός μπαμπά που θα πρέπει να της θύμιζε έντονα τον πραγματικό της πατέρα, που όταν του ανακοίνωσε πως θα γίνει ηθοποιός σχεδόν την έδιωξε από το σπίτι και δεν ξαναβρέθηκαν παρά τον Απρίλιο του 1969, όταν η ίδια έγινε μητέρα και εκείνος ήρθε να δει τον εγγονό του. Έτσι τουλάχιστον φημολογείται.

Για την ιστορία, στην θεία από το Σικάγο, τα κανάτια στο γύρισμα τα πετούσε ο ίδιος ο Σακελλάριος…Ένα μάλιστα λέγεται πως κόντεψε να αφήσει τον καημένο νεαρούλη Παπαμιχαήλ στον τόπο!

Τα Χριστούγεννα του 1963 την βρίσκεουν στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ να ρωτάει με νάζι «Γυρίιιισατεεε;» τον Νίκο Κούρκουλο, τον γοητευτικό τσαχπίνη υπομηχανικό της εταιρίας της οποίας βρέθηκε διευθύντρια…και στις 18 Δεκεμβρίου του 1964 κάνει ακριβώς την ίδια ερώτηση στον Αλέκο Αλεξαντράκη μέσα από την μεγάλη οθόνη και κόβει 402.143 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της κινηματογραφικής «Δεσποινίς Διευθυντής» σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια! Not bad!

‘Εναν χρόνο μετά, το 1965, και με τα μάτια της να συναγωνίζονται σε ομορφιά το χρώμα της θάλασσας των Σπετσών, στην μεγάλη οθόνη κερδίζει στο τάβλι τον άτολμο Νικολάκη- Αντρέα Μπαρκουλη και η πρώτη προβολή της ταινίας «Τζένη Τζένη» κόβει στην πρώτη προβολή της 587.323 εισιτήρια!

Να σημειωθεί πως ήταν δεινή ταβλαδόρισσα. Μάλιστα ο Καζάκος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Μηχανή του Χρόνου πως ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Κονσέρτο για πολυβόλα» παίζοντας τάβλι!

«Ξεκινήσαμε μιά παρτίδα τάβλι κι αυτή κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια!».

Η μικρή με τα όμορφα μάτια, γεννήθηκε ξανθιά – ω, ναι- και το πατρικό της όνομα ήταν «Καρπούζη»! Αυτό σίγουρα κάπου θα το έχετε ακούσει ή θα το έχετε γράψει ως λύση σε κάποιο σταυρόλεξο. «Το πραγματικό όνομα της Καρέζη, 2 καθέτως, 8 γράμματα, από Κ.

Για το « Καρέζη» ευθύνεται ο ‘Αγγελος Τερζάκης και για το «Τζένη», μιά αδερφή μοναχή στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph όπου ήταν μαθήτρια, καθώς Τζένη, ήταν το χαϊδευτικό του «Eugenie» στα Γαλλικά.

Όσο για τα μαλλιά της, τα άφησε στο φυσικό τους χρώμα μόνο μία φορά, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για την παράσταση «Ένα κουτό κορίτσι». Κάτι που δεν ξαναέκανε ποτέ. Έμεινε για πάντα στην μνήμη μας σαν την μελαχρινή καλλονή με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα μάτια, που ο μοναχογιός της, ο Κωνσταντίνος, δεν ήθελε να κρύβει πίσω από γυαλιά ηλίου. Και δεν είχε άδικο.

Αν ζούσε σήμερα θα ήταν μιά πανέμορφη γιαγιά που θα γιόρταζε τα 86 της χρόνια στις 12 του Γενάρη, μόλις δύο μέρες πριν!

14.1.2018

 

Ετήσια συνδρομή: 180 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 180 ΕΥΡΩ

26034478_1736792189679026_1511717917_n.jpg

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Για τον Δρ Σπύρο Συρόπουλο, τον ακριβοπολύτιμο Σπύρο, της Τζίνας Δαβιλά
Δήμος Ρόδου: Δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου & η πορεία του Τεχνικού Προγράμματος
Γιώργος Αρκουλής
Το ταξίδι δεν έχει Λωζάννη, ούτε Κοζάνη, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.