Πόρτα στον Πολιτισμό

Το “Αβέρωφ” γιορτάζει με τον Μιχάλη Κουμπιό, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg

 

         Pane di capo σε Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας και Ασγούρου 

και Πηγές Καλλιθέας!

 delivery: 224100-3600. Πάντα κοντά σου!  

 

 

Το ιστορικό θωρηκτό, που συνδέθηκε με τους αγώνες του Πολεμικού Ναυτικού και την πατρίδα πρίν από πέντε χρόνια απετέλεσε πρωτοσέλιδο, καθώς το μοντέλο Μαριέττα Χρουσαλά και ο εφοπλιστής Λεό Πατίστα μετέτρεψαν σε πίστα χορού για celebrities το κατάστρωμα, disco night για τους καλεμσένους τους και αφορμή για αμέτρητες φωτογραφίες πάνω στα κανόνια με ψηλοτάκουνα prada. Για άλλη μία φορά, τούτος ο τόπος διχάστηκε: να δίνεται ή να μην δίνεται το ιστορικής αξίας θωρηκτό για δεξιώσεις κάθε τύπου; Ποιος μπορεί να λάβει αποφάσεις αντικειμενικές και ισορροπημένες; Προφανώς το ΓΕΝ. Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την σεβάσμια χρήση του “Αβέρωφ”;

 

Σε τέτοια διλήμματα δεν μπήκαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ο Διευθυντής του παροπλισμένου θωρηκτού “Αβέρωφ” για την συναυλία που έδωσε ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2014. Η αξιοπρεπής προσωπικότητα του συνθέτη, ο έμφυτος σεβασμός του στην Ιστορία και την Ελληνική Παράδοση, το βαθύ συναίσθημά του στην “προσωπικότητα” του θωρηκτού, των συνεργατών του και των ανθρώπων που επιλέγουν να συμμετέχουν στις μουσικές του, δεν επιτρέπουν την παραμικρή αμφιβολία, ότι το Πλοίο θα ένοιωθε περήφανο για την μουσική φιλοξενία του Κουμπιού. Το γεγονός επιβεβαίωσαν άπαντες οι καλεσμένοι και απόψε στη ΝΕΡΙΤ θα το παρακολουθήσουμε όσοι επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι, την αναμετάδοση της συναυλία του Μιχάλη Κουμπιού, που θα γίνει στις 10 μμ από την κρατική τηλεόραση και με αφορμή την συμπλήρωση των 104 χρόνων από την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο ιστορικό “Γ. Αβέρωφ”.

 

Κρίμα για τον Μιχάλη Κουμπιό, έναν συνθέτη που έχει παίξει μουσική σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού να μην έχει εμφανιστεί ποτέ στη γενέτειρά του. Τη Ρόδο… την ακριτική Δωδεκάνησο.   

 

 

 

11262388_10205129653974929_6182133712122807440_n.jpg

 

 

Απόψε: 

 

” Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό”

 

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” υποδέχτηκε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με μια συναυλία, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 στις 21.30, με θέμα “Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό”.

Στο μουσικό αυτό ταξίδι μας συνόδευσαν ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός με τον Βασίλη Λέκκα μαζί με δυο νέους ερμηνευτές τη Σαβέρια Μαργιολά και τον Χάρη Μακρή.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Μιχάλης Κουμπιός (πλήκτρα)

Δημήτρης Μαργιολάς (νυκτά έγχορδα)

Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο)

Γιώτης Σαμαράς (κιθάρες)

Δήμος Πολυμέρης (ακορντεόν)

Δημήτρης Καζάνης (βιολί)

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό. Προσήλθαν περισσότερα από 2000 άτομα.

 

Η συναυλία θα μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤplus, το Σάββατο 16/5/2015, στις 22:00, ημερομηνία που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 104 ετών (16/5/1911) από την παραλαβή και την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο Θωρηκτό Αβέρωφ.

 

Σύντομα η ιστορία του Θωρηκτού “Γ. Αβέρωφ”

 

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889.

 

Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Το «Γ. Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) 1910 και την 11 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό.Τον Οκτώβριο του 1912, με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, το «Γ.Αβέρωφ», επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια. Κατέλαβε τη Λήμνο και στον όρμο του Μούδρου εγκαταστάθηκε το προχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η κατάληψη του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος).

 

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ»

 

Με την έναρξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» τέθηκε και πάλι επικεφαλής, ως ναυαρχίδα του ελληνικού πολεμικού στόλου. Μετά ωστόσο τη κατάρρευση του μετώπου, τον Απρίλιο του 1941, το Υπουργείο Ναυτικών διέταξε την αυτοβύθιση του θωρηκτού, προκειμένου να μην περιέλθει στα χέρια του εχθρού.

 

Από το 1957 μέχρι το 1983, το Θωρηκτό βρέθηκε πρυμνοδετημένο στον Πόρο. Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει.

 

Ο έρανος που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να συμβάλει στα έξοδα αποκατάστασης του πλοίου, επέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, απόδειξη του ισχυρού συμβολισμού που το θωρηκτό είχε εδραιώσει για δεκαετίες στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.

 

Ως «πλοίο εν ενεργεία», το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού ηρωισμού.

 

Στην τελευταία του μάχη, αυτή της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ζωγραφίζοντας την επιθυμία, του Μάνου Στεφανίδη
Τέλος τα δάκρυα για την Σοφία-No more tears for Haghia Sofia, του Δρ Μάνου Στεφανίδη, by Dr Manos Stefanidis
davipapero2-thumb-large.jpg
Το ποίημα της ημέρας: Βασίλης Παπαμιχαλόπουλος, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.