Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σάββας Καρατζιάς, ο διεθνής συνθέτης της Ρόδου – Από το Ίδρυμα Κακογιάννη στην Κων/λη και τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του Εξωτερικού

Spread the love
  pane_di_capo_2.JPG

 

 

 

 

Pane di capo 

Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600. 

558395_4029235003185_510811687_n.jpg

 

Στις περιοχές της Ελλάδας μακριά από την πρωτεύουσα, το να ασχολείται κάποιος με τον πολιτισμό έχει την αξία κοινωνικής προσφοράς.

Το να είναι δημιουργός και να δραστηριοποιείται εκτός Αθήνας, είναι δύσκολο, σχεδόν ουτοπικό.

Το να “εξάγει” το καλλιτεχνικό του έργο από το ακριτικό νησί που ζει, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και πολλές μητροπόλεις της τέχνης στο εξωτερικό, είναι ένα πραγματικό θαύμα!

Αυτό το θαύμα κατάφερε να υλοποιήσει ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς, ο οποίος μέσα από τα έργα του κατάφερε να ” δραπετεύσει” από τα “δεσμά ” της μικρής επαρχιακής πόλης, κατακτώντας κοινό και κριτικές.

Όταν έχεις όραμα, θέληση, γνώση, άποψη κι επιμονή, το θαύμα μοιάζει χειροπιαστό και οικείο.

Κλεισμένος ατελείωτες ώρες στο μικρό του studio, στο ωδείο του στη Ρόδο, υλοποίει το όνειρο και ζωντανεύει την αφηρημένη ιδέα, μέσα από τους ήχους, καθιστώντας τα κατανοητά και βιωματικά, ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο από σύχρονες μουσικές τάσεις, ακροατή.

Το κοινό της Αθήνας, απόλαυσε σχεδόν πριν από δύο χρόνια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον “Κύκλο του δέκα” ένα μουσικο- θεατρικό δρώμενο, που αναφέρεται στον αέναο κύκλο της ζωής.

Σειρά είχε ο ” Θεοφάνης ο Έλληνας” ένα έργο για χορωδία, ορχηστρικό σύνολο, μονωδούς και αφηγητή, με θέμα τον μεγάλο αγιογράφο που έζησε και μεγαλούργησε σε Κωνσταντινούπολη και Ρωσία το 12ο αιώνα, θεμελιώνοντας τη ρωσική αγιογραφία.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρόδο, στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Nαό του Ευαγγελισμού, από τη μικτή χορωδία του δήμου Ρόδου, μικρό ορχηστρικό ensemble αποτελούμενο από διακεκριμένους σολίστ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ , Αναστάσιο Συμεωνίδη.

Και ερχόμαστε στον Απρίλιο του 2018, όπου ο ” Θεοφάνης ο Έλληνας” θα παρουσιαστεί στην Αγία Τριάδα στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου, και στη συνέχεια σε Γαλλία, Ρωσία και Ιταλία. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις του έργου το καλοκαίρι ξανά στη Ρόδο, αλλά και την Κύπρο, ερμηνευμένο από τη διεθνούς φήμης Γαλλική χορωδία “Mikrokosmos”.

 

Το επόμενο έργο

Μέσα στα επόμενα σχέδια του συνθέτη Σάββα Καρατζιά, είναι η δημιουργία του έργου “Ρουμπλιώφ” το οποίο σε μινιμαλιστικό ύφος, θα έχει ως θέμα το σπουδαίο Ρώσο αγιογράφο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ, Αγιοποιημένο πλέον από την Εκκλησία της Ρωσίας, και μαθητή του Θεοφάνη.

Με αυτό τον τρόπο θα συμπληρωθεί συνθετικά η σχέση δασκάλου- μαθητή (Θεοφάνης ο Έλληνας, Αντρέι Ρουμπλιώφ) .

Τα κείμενα του έργου, “Ρουμπλιώφ” επιμελείται μία απ’ της σπουδαιότερες συγγραφείς η Μάρω Βαμβουνάκη.

Ως τότε ο Συνθέτης, μοιράζει την καθημερινότητα του σε μουσικές, αλλά και διδακτικές υποχρεώσεις, στα πλαίσια του ωδείου Corelli, το οποίο λόγω της πολύωρης παραμονής του εκεί αποτελεί …το φυσικό του περιβάλλον!

Πρόσφατα ο Σάββας Καρατζιάς διενήργησε ανοιχτό διαγωνισμό σε μαθητές του νησιού της Ρόδου ζητώντας τους να αποτυπώσουν το δικό τους πρωτότυπο λογότυπο για το Ωδείο Corelli, στον οποίο διακρίθηκε η Κρίνα Αρρίκου μαθήτρια της Β’τάξης Εφαρμοσμένων Τεχνών, η οποία κέρδισε μια υποτροφία δωρεάν φοίτησης δυο μηνών στο Ωδείο σε οποιοδήποτε όργανο της επιλογής της.

O συνθέτης Σάββας Καρατζιάς είναι ως νέος και ταλαντούχος άνθρωπος είναι υπερηφάνεια για τη Ρόδο, τον τόπο καταγωγής και γέννησής του. Κυρίως, είναι καμάρι για τους γονείς, τους φίλους και τους μαθητές του, καθώς ο ίδιος με τη στάση ζωής του έχει το βλέμμα και την ψυχή σταθερά ψηλά, εκεί που ανήκουν οι ευλογημένοι της γης που αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι η ζωή είναι κάτι πέρα από την ύλη. Διότι η στάση ζωής στις προσκλήσεις και τις αναποδιές κάθε είδους αποτελεί την ασφαλέστερη απόδειξη για το χαρακτήρα του καθενός μας. 

Διαβάστε εδώ  τη συνέντευξη του Σάββα Καρατζιά στο περιοδικό μας.

 

 

corellikrina.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Καμίλα ετών 60, του Γιώργου Αρκουλή
Edward Hopper, 1882-1967, New York, της Άντας Γανώση
Μιχάλης Αρφαράς: ο Καθηγητής και Δ/ντής Χαρακτικής της ΑΣΚΤ μιλά για την επιμονή του να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η πρότυπη Σχολή της Αθήνας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.