Υγεία

Ποια τα μυστικά της νηστείας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Τα μυστικά της νηστείας

Η νηστεία δεν είναι δίαιτα! Αν και έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεσογειακή διατροφή πρέπει να διατρεφόμαστε με ποικιλία και ισορροπία γιατί απέχουμε από σημαντικές κατηγορίες τροφίμων που εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Η νηστεία αποτοξινώνει τον οργανισμό από την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικά λιπαρά). Επίσης έχει αποδειχθεί ότι όσοι νηστεύουν- άρα διέπονται από θρησκευτικό συναίσθημα- έχουν πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες, που ενοχοποιείται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α)

Το αν χάσουμε βάρος κατά τη νηστεία εξαρτάται από το πώς θα αντικαταστήσουμε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγα τους. Κράκερς, παξιμάδια, κριτσίνια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα θέτουν σε κίνδυνο το επιθυμητό βάρος. Στη νηστεία επιτρέπονται όσπρια, λαδερά φαγητά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά, οπότε είναι στο χέρι μας να κάνουμε σωστές επιλογές. Όσο για το ελαιόλαδο αν και ωφελεί, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο γιατί «χαρίζει» πολλές θερμίδες, όπως και ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι.

Στην αγορά κυκλοφορεί υποκατάστατο τυριού από σόγια ενώ διατίθενται και μη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως ροφήματα σόγιας, αμυγδάλου, επιδόρπια σε μορφή κρέμας κ.α Πηγή ασβεστίου αποτελούν και λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και οι μπάμιες.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτοξινώνει τον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζωικού λίπους και μειώνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Η πρόσληψη φυτικών ινών και απαραίτητων συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια- φακές, φασόλια μαυρομάτικα- οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Τα θαλασσινά ξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία, ενώ αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Η πρόσληψη βιταμίνης C – μέσω του λεμονιού ή εσπεριδοειδών- μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν;

Σε έγκυες ή θηλάζουσες είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών. Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση, εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία, ή ασθένειες όπως η παγκρεατίτιδα και ο διαβήτης. Και τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη καλό είναι να μην υποβάλλονται σε μακροχρόνιους περιορισμούς καθώς το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, ενώ οι πρωτεΐνες συντελούν στην ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού.

SHARE
RELATED POSTS
Τί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μαϊντανός: πασπάλισε με υγεία το πιάτο σου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να προστατευθώ από την ξηροδερμία; ,της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.