Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Πηγές Καλλιθέας Ρόδου: το διαμάντι που μοιράζεσαι! [ 39 Φωτογραφίες]

Logo_Kallithea_Springs_Eng.jpg
Spread the love

 

 

 

 

  

 Logo_Kallithea_Springs_Eng.jpg

 

 

 

 

 

13627165_360329667424424_327740686789833397_n.jpg

 

Αν έχεις παρακολουθήσει την ταινία “Το δόλωμα” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, αποκλείεται να μην θυμάσαι το χώρο όπου εκτυλίσσεται το φινάλε της ταινίας. Είναι οι Πηγές Καλλιθέας Ρόδου. Ένα διαμάντι που μπορούν να ζήσουν όλοι. 

 

Το στολίδι του νησιού είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα σημεία του πλανήτη.

 

Σήμερα:

 

οι Πηγές Καλλιθέας, που απέχουν μόλις 8 χλμ από το κέντρο της πόλης είναι σημείο έλξης για κολύμπι και καταδύσεις στα πεντακάθαρα νερά του κόλπου, για τις ιαματικές πηγές, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, τις συναυλίες, φωτογραφικές εκθέσεις, ημερίδες αλλά και για την διοργάνωση γάμων. 

 

Οι Πηγές Καλλιθέας ανήκουν στον Δήμο Ρόδου και την διαχείριση επωμίζεται η ΔΕΡΜ Α.Ε., θυγατρική εταιρεία του Δήμου

 

Στην παραλία των Πηγών το Pane di capo, ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Ποντικάκη προσφέρει γλυκίσματα, ροφήματα, κρύα πιάτα, εκλεκτό καφέ και ποτά ενισχύοντας την απόλαυση της παραμονής στο διαμάντι της Ρόδου. 

 

Με μια λέξη: θεϊκό. Αν ο παράδεισος ήταν επίγειος θα λεγόταν “Πηγές Καλλιθέας”.

 

Ακολουθεί σύντομη ιστορία του Μνημείου και φωτογραφικό υλικό.

Αρχείο: ΔΕΡΜ Α.Ε. – PANE DI CAPO

 

Χθες:

 

Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

 

Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή.

 

Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας.

 

Ήταν τόπος συνάντησης Ορθόδοξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Στο σημείο αυτό του νησιού, γνωστό στους ντόπιους ως “Τσιλλόνερο” από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, το 1927 -με πρωτοβουλία του πολιτικού Διοικητή των Νήσων Μάριο Λάγκο- ξεκίνησε η συστηματική μελέτη των νερών. Αυτό έγινε από διακεκριμένους υδρολόγους και γιατρούς με επικεφαλής τον διάσημο Γκουστάβο Γκασπερίνι. Μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του Κάρλο μαζί με τον μετέπειτα διευθυντή των ιαματικών πηγών Αινεία Μπρουνέττη.

 

Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων που χαρακτηρίστηκαν Βασιλικές ως εγγύηση της τέλειας λειτουργίας τους. Το έργο ανατέθηκε στον Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης.

Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για τις παθήσεις της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων.

To μνημείο αναγεννάται

Μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης του Μνημείου, ο Δήμος Καλλιθέας με Δήμαρχο τον Γιάννη Ιατρίδη το 2008, ανέλαβε το σημαντικό έργο της αναστήλωσης. Οι Πηγές Καλλιθέας έγιναν ξανά επισκέψιμες αποκτώντας την παλιά τους δόξα μετά από μεγάλο αγώνα, πολλή αγάπη μεράκι και πάθος.

 

 

 6.jpg

 

Δείτε το slide show που ακολουθεί

 

SHARE
RELATED POSTS
“Ασχοληθείτε με τους παρόντες, αγνοείστε τους απόντες” το δηκτικό σχόλιο του κου Χατζηδιάκου που επικρότησαν οι κκ Καρίκης, Κρητικός, Πότσος-Ο ανοιχτός διάλογος των 4 υποψηφίων Δημάρχων Ρόδου
Δημήτρης Κρητικός: κοινή δράση Δημάρχου και υποψηφίων για τον Δήμο Ρόδου περί site stoiximan.gr
Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου δίνουν μαθήματα οικολογίας και πολυπολιτισμικότητας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.