Ανοιχτή πόρτα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικογένεια, του Ηρακλή Δ. Χοροζίδη

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg
Spread the love

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg 

 

* Ο Ηρακλής Χοροζίδης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και συγγραφέας

 

 

 

ikid-krisi-xreos-lefta-paidia-660_0.png

 

Ως κάτοικος αυτής της χτυπημένης πανταχόθεν χώρας, βιώνεις καθημερινά τον τρόμο ότι δεν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε όλα αυτά που σου φορτώνουν καθημερινά στην πλάτη. Φόρους, μειώσεις αποδοχών, έκτακτες εισφορές και ένα αύριο που κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είναι έστω κατά τι καλύτερο από το σήμερα. Νοιώθεις άσχημα όταν δεν μπορείς να καλύψεις στο βαθμό που πιθανόν θα ήθελες, τα θέλω και τις ανάγκες των μελών της οικογενείας σου. Ένδυση, υπόδηση, βιβλία, φροντιστήρια, άλλες δραστηριότητες, βραδινές έξοδοι, όλα αυτά απαιτούν χρήματα που εσύ με την κρίση και την κατάσταση της οικονομίας, δεν μπορείς να προσφέρεις. Έτσι πληγώνεται η περηφάνια σου, γιατί δεν ήσουν συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις, και κατηγορείς τον εαυτό σου γι αυτό που συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα νομίζεις ότι έχεις χάσει την εκτίμηση των μελών της οικογενείας σου.

 

Λοιπόν, φίλε μου, έχεις λάθος και θα σου εξηγήσω το γιατί παρακάτω. Πρώτα από όλα δεν συμβαίνει αυτό μόνο στη δική σου οικογένεια, αλλά στην πλειονότητα των οικογενειών της Ελλάδας. Την δεδομένη στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση, θα πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι ενήμερα για το ό, τι συμβαίνει. Το να μιλήσεις στα παιδιά για το οικονομικό πρόβλημα είναι επιβεβλημένο. Υπάρχουν πολλοί, που προσπαθούν (ανεπιτυχώς) να το κρύψουν από τα παιδιά τους. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι καταστροφικό για την ίδια τη συνοχή της οικογένειας. Τα παιδιά θεωρούν αδικαιολόγητο το “όχι” σου για ένα θέλω τους, χωρίς μάλιστα μια αιτιολογία που να ευσταθεί. Όταν είσαι στις κλειστές σου δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα να αποτραβιούνται ακόμη περισσότερο από σένα. Θα έλεγα ότι όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο αναλυτικά θα πρέπει να του εξηγήσεις την οικονομική κατάσταση. Η αναφορά στο πρόβλημα σε παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να γίνει επιγραμματικά χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε λεπτομέρειες. Θα ξαφνιαστείς με το πόσο συνεργάσιμα θα είναι τα παιδιά και πόσο θα βοηθήσουν στην συνέχιση του καλού κλίματος στο σπίτι.

 

Η οικογένεια οφείλει σε τέτοιες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, να λειτουργεί σαν μια γροθιά και όταν λειτουργεί έτσι, καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να την βλάψει. Εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα περισσότερο, από το να δίνεις καθημερινά τον καλύτερό σου εαυτό, για να μπορέσεις να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες μπορείς. Μάθε να λες «και σήμερα, έκανα το καλύτερο που μπορούσα».

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

SHARE
RELATED POSTS
Πιστεύω σ’ένα Θεό….σε Εμένα, του Γιάννη Πανούση
ΑΚΟΣ & Μάκης Ανδρονόπουλος: “Τεχνητή Νοημοσύνη, Μετα-άνθρωποι και Sapiens 3”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο…”businessman”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.