Πρόσωπα - Αφιερώματα

Οι Έλληνες του Μόντρεαλ λατρεύουν τον πρωθυπουργό Justin Trudeau, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

12648171_10208445104750633_603035104_n.jpg

 

 

 

 

Δεν είναι παράξενη ή πρωτόγνωρη η αγάπη του Ελληνισμού του Καναδά για τους Τρυντώ γενικά.

 

Ίδια ήταν και η αγάπη τους προς τον πατέρα του, τον μυθικό Πιερ Έλιοτ Τρυντώ. Ήταν η εποχή της χούντας και ο Καναδάς ήταν χαλαρός στο να δέχεται καταδιωκόμενους από την Ελλάδα. Έχω ακούσει ότι μια επιτροπή Ελλήνων τον είχε επισκεφτεί και με τα σπασμένα αγγλικά τους του ζήτησε να βοηθήσει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο Τρυντώ τους απάντησε στα ελληνικά και μάλιστα στα αρχαία ελληνικά και οι συμπατριώτες μας κοιτάζονταν μεταξύ τους γιατί δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε – φτωχοί άνθρωποι από χωριά ήταν, ούτε νεοελληνικά δεν ήξεραν καλά, πολύ λιγότερο αρχαία.

 

Γενικά οι Έλληνες του Καναδά είναι πολύ προοδευτικοί στην πολιτική. Όταν πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει δημοψήφισμα στο Οντάριο να καθιερωθεί το αναλογικό εκλογικό σύστημα μόνο 5 περιφέρειες από τις 109 περιφέρειες είχαν ψηφίσει υπέρ και ανάμεσά τους το «Ελληνικό Χωριό του Τορόντο». Έτσι παρέμεινε το πλειοψηφικό σύστημα και μάλιστα στη σκληρότερη μορφή του, τη μονοεδρική. Ήτοι αν ένα κόμμα έχει το 30% των ψήφων στη χώρα αλλά είναι δεύτερο σε όλες τις περιφέρειες δεν παίρνει καμιά έδρα. Οι Καναδοί δίνουν πολλή σημασία στην εντοπιότητα. Ήταν να συναντήσουμε τον Πιερ Τρυντώ αλλά και τον Τζακ Λέυτον, αρχηγό του αριστερού κόμματος για να μιλήσουμε για τον Ανδρέα, που ήταν φίλος του πρώτου και καθηγητής του δεύτερου, αλλά ο θάνατος βιαζόταν πιο πολύ από μας.

 

Και ο πατέρας και ο γιος θεωρούνται ελληνολάτρες και η συμπάθεια είναι αμοιβαία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γιος Τρυντώ επέλεξε την ελληνική περιφέρεια στο Μόντρεαλ από το 2008. Ο Justin εκλέγεται στην «ελληνοκεντρική περιοχή» που είναι εγγεγραμμένοι περίπου 3,000 ψηφοφόροι. Όπως γράφει στο Huffrost Politics η πρώην συνάδελφος στο ΜΠΕ-ΑΠΕ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, ο Justin δε χάνει ευκαιρία να βρίσκεται με τον Ελληνισμό. Για τους Έλληνες είναι ο άνθρωπος της Κοινότητάς τους που συμμετέχει στην παρέλαση για το 1821, παρακολουθεί τη λειτουργία στην Εκκλησία της Θεοτόκου, μιλάει με γιαγιάδες και γέρους, είναι τόσο απλός που να τους αφήνει να χαϊδεύουν τα μαλλιά του, τους στέλνει χριστουγεννιάτικες ευχές, ξέροντας ότι τον βοήθησαν πολύ στην εκλογική του εκστρατεία. Τους το ανταποδίδει με το να κάθεται μαζί στους στο πεζοδρόμιο και να δείχνει κατανόηση για τα ελληνικά προβλήματα.

Οι Καναδοί – και οι Έλληνες σίγουρα – αισθάνονται ότι εκλέγοντας τον Justin δεν τίμησαν μόνο τον πατέρα του, αλλά ότι εξέλεξαν ένα νέο αρχηγό, μόλις 43 χρονών, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική αρένα και που δε δίστασε σε λίγους μήνες να έρθει σε σύγκρουση με τις μεγάλες δυνάμεις για τον αραβικό κόσμο και σε ρήξη με τους μεγαλοβιομήχανους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Και για όλα αυτά τα αλματώδη βήματα είπε μόνο μερικές λέξεις που έχουν περάσει ήδη στην καθημερινή γλώσσα των Καναδών όταν παίρνουν μια γενναία απόφαση σπάζοντας στερεότυπα αιώνων: «Ζούμε στο 2015» (φράση του όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί αποφάσισε στο υπουργικό συμβούλιο να έχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών).

 

Στη φωτογραφία ο Πιερ Τρυντώ στην Ακρόπολη στον Αύγουστο του 83. Ο Justin είναι ο ψηλότερος από τα τρία παιδιά (με τη Margaret Sinclair). Στα 72 χρόνια του έκανε και τέταρτο παιδί, τη Σάρα (με την 36-χρονη Deborah Coyne).

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Γιάννης Τσαρούχης: “Κανείς δεν ήθελε τα έργα μου”
Ο Μάης του Γλέζου, του Γιάννη Πανούση
Δημήτρης Γεροντάκης: Ο δύσκολος αποχαιρετισμός…, του Πάνου και της Μαρίνας Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.