Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο χορός της Ειρήνης, του Γιάννη Στουραΐτη

Spread the love

Γιάννης Στουραΐτης

b5c927b0f77a27b81fd38b65df5f2fbf_L.jpg

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 Για την Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη

Με την αναγγελία της είδησης του θανάτου της σπουδαίας συμπατριώτισσάς μας, Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη, ο νους μου πήγε αυτόματα στο Πάσχα του 2014.

Είχαμε προσκληθεί, μαζί με άλλους φίλους, από την κυρα-Λένη Γιακουμάκη, να γλεντήσουμε μαζί, στην φιλόξενη ταρατσούλα της, στην Παληά Πόλη!

Είχε γίνει πλέον θεσμός για μάς να γιορτάζουμε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη μέρα, δεχόμενοι τις φροντίδες της γλυκειάς γειτόνισσας σ’ αυτήν την μαγική ταρατσούλα!

Εκείνη η, εξ ορισμού, ιδιαίτερη μέρα, σημαδεύτηκε, θυμάμαι, μ’ έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο από την αγέρωχη Ειρήνη, η οποία, τότε, είχε μόλις χάσει τον αγαπημένο σύντροφο της ζωής της.

Παραθέτω αυτούσιο το μήνυμα που έστειλα στις τρυφερές και στοργικές θυγατέρες της, Δανάη και Χρύσα, το βράδυ, μετά το γλέντι, τελών υπό την αύρα των όσων βίωσα στην διάρκεια της ημέρας.

Είναι ο μόνος τρόπος που ξέρω για να τιμήσω την μνήμη της:

“…Η μητέρα σας, εχθές, μας έδωσε ένα συγκλονιστικό μάθημα ουσιαστικότητας:

Σηκώθηκε, ενώπιον μας, λίγες μέρες μετά την απώλεια του αγαπημένου της συντρόφου και χόρεψε, ανήμερα Πάσχα, παρασέρνοντάς μας, μέσα στο πένθος της, σε μια πνευματική ορθοπεταλιά, που σπάνια, (για να μην πω ποτέ), έχουν την τύχη να βιώσουν οι άνθρωποι στην διάρκεια της πεζής, εφήμερης ζωής τους.

Μας δίδαξε τι θα πει να κάνεις αυτό που πρέπει, έτσι όπως το νοιώθεις μέσα σου κι όχι έτσι όπως μας έχουν επιβάλει τα “πρέπει” ή τα “δεν πρέπει”, οι “παιδαγωγοί” μας…

Παρακολουθήσαμε, μέσα από το ζεϊμπέκικό της, ένα Δράμα, που περιείχε συμπυκνωμένα όλα τα στοιχεία της Αρχαίας Τραγωδίας, συμπεριλαμβανομένης της Λύτρωσης!

Της λύτρωσης που βρήκε τον δρόμο της με μιαν έκρηξη τόσο δυνατή και συνάμα τόσο σιωπηλή, πνιγμένη μέσα στην οδύνη, μιαν έκρηξη που εκδηλώθηκε με Δωρική λιτότητα, χωρίς θεατρινισμούς και επιτηδευμένες κινήσεις!

Θα μου μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη, στο μυαλό και στην ψυχή μου, η εικόνα της μέθεξης αυτής της αγέρωχης γυναίκας που εκτέθηκε, ακολουθώντας μιαν αυστηρή τελετουργία, υπαγορευμένη από την ψυχάρα της και που, αποκαλυπτόμενη, δόθηκε με όλο της το “είναι” στην επικοινωνία της με τον αγαπημένο της…

Αυτή της η έκθεση, συνιστά ύψιστη τιμή για όλους εμάς, τους τυχερούς, εμβρόντητους, αυτόπτες μάρτυρες, κοινούς θνητούς.

Μόνον έτσι, διδάσκοντας ήθος στα ζόρια, αντιμετωπίζεις τον θάνατο στα ίσα.

Και τον νικάς…”

Αυτή η, τρομερού ψυχικού σθένους, γυναίκα νίκησε μια για πάντα τον θάνατο, πεθαίνοντας παλικαρίσια, χωρίς δράματα και παιδεμούς για τους αγαπημένους της 

Παλικαρίσια, όπως ακριβώς έζησε, παρέα όμως, με τα δράματά της και τους παιδεμούς της!

Κι έτσι όπως κέρδισε την Αθανασία μέσα στις ψυχές ημών, των κοινών θνητών…

Πληροφορία: Η Ειρήνη Βογιατζή -Χαραλάμπη ήταν λογοτέχνης που έδρασε κυρίως στη Δωδεκάνησο και Δασκάλα εξαιρετική. Η τελευταία της ποιητική συλλογή έχει τίτλο “Το ψύχος των ψυχών”

 

25590196_1731918726833039_1989584820_o.jpg


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Βαγγέλης Παυλίδης και το Ψάρι…, της Δέσποινας Κοντάκη-Τσιριγώτη
Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής: “Στο βάθος το ζηλεύουμε αυτό που ρεζιλεύουμε”*, της Τζίνας Δαβιλά
Σάββας Καρατζιάς, ο διεθνής συνθέτης της Ρόδου – Από το Ίδρυμα Κακογιάννη στην Κων/λη και τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του Εξωτερικού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.