Συνεντεύξεις

Νότης Μαυρουδής: “Οι νεκροί και οι σακάτηδες του ’50 δεν συγκρίνονται με τους φτωχούς του 2016”, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr

Σημείωση: Η συνέντευξη μεταδόθηκε από τον Παλμό 99,5 και την εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” με την Ωραιοζήλη-Τζωτζίνα Δαβιλά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016.

 

Είναι σεβάσμιος, ταλαντούχος, ευγενής, γλυκύτατος και με ωραίο χιούμορ. Ο κ. Νότης Μαυρουδής συνθέτης και κιθαριστής, γεννημένος το 1945 και στη δισκογραφία από το 1964, γιορτάζει περισσότερα από πενήντα χρόνια τις νότες του που ακούστηκαν στις μπουάτ και στα ραδιόφωνα, δάμασαν θυμούς, αποκάλυψαν έρωτες, τύλιξαν λογής -λογής συναισθήματα. Με μια διαδρομή που χαράχτηκαν ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές και αλήθειες, έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, μετρά συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς και διδάσκει στην Ελλάδα και στο Μιλάνο. Τον ευχαριστώ θερμά για την γλυκύτητα και την αισθητική του. Τον φιλοξενήσαμε στον Παλμό 99.5 και στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” στις 2 Νοεμβρίου 2016. 

Τ.Δ.

“Μου είναι ευχάριστο να ακούω τα τραγούδια μου από το ραδιόφωνο. Όλη η ιστορία της γραφής είναι κάτι πολύ εμβληματικό στην καθημερινότητα και όσο βλέπει κάποιος την πολιτική κατάπτωση των πραγμάτων στις μέρες, τόσο συνειδητοποιεί ότι έχουμε ανάγκη ως λαός να κρατηθούμε από τις αξίες της ζωής που είναι οι άξιες του Πολιτισμού. Και καταφεύγουμε στα παλιά ακούσματα και σε όσα καινούργια έχουν αξία.

Μέχρι τα δύο μου χρόνια ήμουν στη φυλακή επειδή η μητέρα μου ήταν πολιτική κρατούμενη. Γεννήθηκα στο 1945. Δεν έχω μνήμες από κάτι τέτοιο, έχω όμως τις Αξίες της ζωής όπως τις έζησα και στις οποίες μετά τα δύο μου χρόνια στηρίχτηκα ιδεολογικά πάνω τους. Δηλαδή οικογενειακά και προσωπικά, είμαι εναντίον της αδικίας οι άνθρωποι να φυλακίζονται για τα φρονήματα τους και συνεχίζω στην ίδια γραμμή αξιών. Να θέλω την Δημοκρατία που επιτρέπει οι άνθρωποι να έχουν αντίθετες απόψεις. Στηρίχτηκα σ’ένα κόσμο της Αριστεράς και αυτό συνεχίζω να κάνω και μέσα από τα τραγούδια μου και όλες τις προσωπικές μου εκφράσεις.

Δεν θεωρώ ότι διανύουμε την δυσκολότερη φάση της ζωής μας. Υπερβάλλουμε. Τον πάτο δεν μπορεί να τον ξέρει κανείς ποιος είναι. Θεωρώ ότι περνάμε βαθύτατη οικονομική κρίση η οποία κάποια στιγμή θα μπαλωθεί. Ελπίζω να μην μας ρίξει σε άλλες περιπέτειες- φιλοπόλεμη διάθεση ή γεωγραφικές περιπέτειες. Η Ελλάδα έχει ζήσει τον εμφύλιο.

Έζησα σε μια περίοδο που η κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστον ένα θύμα από τον πόλεμο. Η εικόνα γύρω μου ήταν εικόνα απίστευτης τραγικότητας με σακάτηδες ή νεκρούς. Δεν μπορώ να το συγκρίνω αυτό, όσο κι αν βλέπω γύρω μου να ψάχνουν στους κάδους για φαγητό. Αλλά όταν θυμάμαι την περίοδο μετά τους εμφυλίους, δεν μπορώ να συγκρίνω τα δεδομένα.

Δεν μετάνοιωσα που ασχολήθηκα με την Πολιτική. Τα λάθη είναι εμπειρίες ζωής, μπήκα στη διαδικασία να πιστεψω σε κάτι και να το υπερασπιστώ. Με τα λάθη μας πορευόμαστε. Η Πολιτική είναι πολύ ρευστό στοιχείο. Προσωπικά, είμαι πρόθυμος να αλλάξω τις ιδέες μου από μέρα σε μέρα αν χρειαστεί, γιατί τα ίδια τα πράγματα αλλάζουν και οι πολιτικοί πρέπει να ακολουθούν τη ροή των πραγμάτων. Θέλω να ανανεώνω τις σκέψεις μου μέσα σ’ένα δημοκρατικό και συναινετικό στοιχείο της ζωής. Το “εμείς” υπάρχει στην Πολιτική. Δεν πρωταγωνιστεί πάντα το “εγώ”. Αν θέλουμε να είμαστε εγωπαθείς τόσο στην Πολιτική όσο και στα τραγούδια χάνουμε το παιχνίδι. Μια αποτυχημένη πολιτική ματώνει τους πολίτες και κάνει δύστυχη την κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει κατά κάποιο τρόπο και στα τραγούδια. Αν δεν υπάρχει το «εμείς» δεν μπορείς να φτιάξεις καλά τραγούδια. Και όσοι έκαναν το «εγώ» σημείο αναφοράς τους στη μουσική, απέτυχαν.

Στη νεότητά μου οραματιζόμουν να κάνω δέκα πράγματα, σήμερα έχω κάνει τα πέντε. Θέλω να πω ότι ουδείς μπορεί να καταλήγει να είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του γιατί πάντα θα ζητά κάτι περισσότερο. Γι’ αυτό έχω συνδεθεί συναισθηματικά πολύ με αυτό το τραγούδι “Κάθε μια νύχτα” με τους στίχους του Τάσου Σαμαρτζή. Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για όλους μας.”

Ακούστε όλη τη ραδιοφωνική συζήτηση 

 

SHARE
RELATED POSTS
Όσα είπαμε με τον ψυχαναλυτή Τρύφωνα Ζαχαριάδη, της Τζίνας Δαβιλά
Ελένη Ράντου: το κορίτσι με τα θλιμμένα μάτια, της Τζίνας Δαβιλά
Για ένα “Ψωμί και μια Κουβέρτα”, το φιλμ του Δημήτρη Γκρίντζου, της Ντόρας Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.