Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Μήπως δε φταίει η Τρόικα;, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

Μπορεί να ακούγεται σαν σοκ αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι η αλήθεια. Δεν ήρθε μόνη της στην Ελλάδα, αλλά επειδή την κάλεσε ο πρωθυπουργός του «λεφτά υπάρχουν» μόλις μερικούς μήνες μετά την (προεκλογική) δήλωσή του. Όχι ότι ήθελε παρακάλια για να έρθει. Για 20 χρόνια τα συνεταιράκια της μας βοηθούσαν να σκάψουμε το λάκκο της Ελλάδας βοηθώντας γενναιόδωρα τους νεκροθάφτες μας.

 

Μήπως δε φταίει η Τρόικα για το χρέος; Κάποιοι υπόγραψαν χαρτιά και ζητούσαν δάνεια. Και δυστυχώς στη, δημοκρατική υποτίθεται, Ελλάδα του σήμερα, ποτέ δε μάθαμε ποιοι ήταν αυτοί, γιατί τα ζήτησαν και σε ποιους τα έδωσαν και πόσα στον καθένα. Υπάρχει απόλυτο ομερτά όλων των κομμάτων της Βουλής να μην κάνουν αυτή την ερώτηση, λες και το υπουργείο Οικονομικών κάηκε 5 φορές τα τελευταία 30 χρόνια και καταστράφηκαν όλα τα έγγραφα.

Μήπως δε φταίει η Τρόικα για τους δημοσίους υπαλλήλους που μερικοί πήγαιναν μόνο τη μέρα που ήταν να πληρωθούν; Ή για τις καταχρήσεις των πολιτικών που μπήκαν στη Βουλή με ένα αμπέχονο και βγήκαν (υπάρχουν πολλοί που δε βγήκαν ακόμα) με βίλες και επενδύσεις στο εξωτερικό στα ονόματα πάσης φύσεως κοντινών και έμπιστων συγγενών.

Μήπως δε φταίει η Τρόικα που στο κτίριο της Βουλής μπορούν να εργαστούν 900 άτομα και υπάρχουν άλλοι τόσοι που δεν έχουν καν καρέκλα; Μήπως δε φταίει για τις επιδοτήσεις σε ανύπαρκτα αιγοπρόβατα ή αόρατα ελαιόδεντρα που υποτίθεται θα δημιουργούσαν την δομή για μια δυνατή αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη και που διατέθηκαν στα μπουζούκια ή στα καζίνα ή –το καλύτερο- για να προικίσουν την κόρη τους.

Μήπως δε φταίει η Τρόικα για τις πρόωρες συντάξεις που χορηγούσε η εκάστοτε κυβέρνηση, όταν στις χώρες που ξέρω, όπως στον Καναδά, κανένας δεν παίρνει σύνταξη πριν τα 65 (ή μειωμένη στα 60) χωρίς να νοιάζεται πού θα βρεθούν τα χρήματα να πληρώσουν για 40 χρόνια κάποιον που δούλεψε 25; Μόνο μετακύλιση στα παιδιά του μπορεί να γίνει, που αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν κατά χιλιάδες.

Μήπως δε φταίει η Τρόικα για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων όταν οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους έκλεισαν δεκάδες ισχυρές βιομηχανίες, από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, για να διορίσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιες θέσεις ώστε να τους έχουν εκλογικούς πελάτες;

Μήπως δε φταίει η Τρόικα για τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, όταν πολλοί Έλληνες προτιμούν τον παράνομο γιατί δε χρειάζεται να πληρώσουν ΙΚΑ; Δε θάφευγε αμέσως από τη χώρα ο παράνομος αν κανένας δεν του έδινε δουλειά;

Ουσιαστικά για τίποτα δε φταίει η Τρόικα: είναι μια ομάδα κερδοσκόπων, καιροσκόπων και τοκογλύφων που κάνει καλά τη δουλειά της σε ένα σύστημα που λέγεται καπιταλισμός. Δανείζουν μια χώρα σε τέτοιο βαθμό που να μη μπορεί να αποπληρώσει το χρέος, να μη μπορεί καν να πληρώσει τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, την ασφάλεια, τους δημόσιους υπαλλήλους και που δεν έχει άλλη λύση από το να δανειστεί πάλι. Και τελικά να έρθει να τους σώσει, ήτοι να τους απορημάξει.

Τότε τις πταίει, αφού δε πταίει η Τρόικα; Ασφαλώς αυτοί που την κάλεσαν να τους σώσει μαζί με εκείνους που είχαν ήδη οδηγήσει τη χώρα στο αδιέξοδο.
Φταίνε λοιπόν οι πολιτικοί μας. Οι οποίοι όμως δεν εκλέχτηκαν μόνοι τους, εμείς τους εκλέξαμε ως πολίτες του άρπα κόλα. Μήπως γι’ αυτός δεν αντιδρά ο λαός; Είναι πολύ πιο εύκολο να καταδικάσεις άλλους, παρά τον κύριο ένοχο, τον εαυτό σου.

Αν ρωτήσουμε τον καθρέφτη:

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι

ποιος φταίει για την καταστροφή της Ελλάδας;»

και μας δείξει την Τρόικα, έχουμε παραισθήσεις.

Αν μας δείξει τους πολιτικούς μας, πάλι παραισθήσεις έχουμε.

Αν μας δείξει τον εαυτό μας, είμαστε επιτέλους σοβαροί.

Τώρα ξέρουμε τις πταίει.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνει τώρα ο λαός;

Αν ένας λαός δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και περιμένει να του το πουν άλλοι, ανήκει στην ιστορία, παρέα με τους Χετταίους, τους Σκύθες, του Σουμέριους, τους Ασσύριους κλπ που ήταν λαμπερές φωτοβολίδες, αλλά τελικά έμειναν μια θαμπή μνήμη στον αστερισμό του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

 

Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης σήμερα, του Κώστα Αρβανίτη
Δεν φταίνε οι βενζινάδες…, του Γιώργου Αρκουλή
Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, του Ηλία Καραβόλια
5 Σχόλια
  • Χρήστος Μαγγούτας
    10 Οκτωβρίου 2014 at 03:15

    Ευχαριστώ τα μέγιστα!

  • Χρήστος Μαγγούτας
    9 Οκτωβρίου 2014 at 07:43

    Νέε Γεροτάσο αν έχεις τον τίτλο ή το συγγραφέα στα αγγλικά γράψτον μου, γιατί οι απόπειρές μου ήταν απρόσφορες.

  • Χρήστος Μαγγούτας
    8 Οκτωβρίου 2014 at 08:12

    Αυτό δεν το είχα σκεφτεί νεαρέ Γεροτάσο, ήτοι ότι η Τρόικα μας ξεφτύλισε διεθνώς. Οταν είπα σε Καναδούς ότι κόρη πρωθυπουργού παίρνει σύνταξη από τα 23 χρόνια της, ως άγαμη με δυο τέκνα και ότι μια γνωστή μου πήρε σύνταξη στα 33 (με 15 χρόνια υπηρεσια στον ΟΤΕ), λιποθύμισαν. Οταν συνήλθαν μου είπαν: “Καλά γιατί δε τους είπαν: “Δικαιούστε σύνταξη? Θα την πάρετε όταν γίνετε 65 χρονών, νωρίτερα δε γίνεται”. Απλά παραδείγματα είναι γιατί αν τους πω για επίδομα εγκαιρης προσέλευσης ή φαξ ή θέρμανσης μηχανής λεωφορείου, δε θα λιποθυμήσουν απλώς, θα μείνουν σέκος.

  • Γεροτάσος
    8 Οκτωβρίου 2014 at 05:52

    Ἡ Τρόικα φταίει Χρῆστο! Αὐτή μᾶς ἀνάγκασε νά παραδεχτοῦμε φωναχτά ὅλα αὐτά πού λέγαμε ψιθυριστά μεταξύ μας.

    ΥΓ. Χετταῖοι, Ἀσσύριοι. Ὑπάρχει ἕνα ἐξαιρετικό βιβλίο πού τούς ἀναφέρει καί λέει μερικά ἐνδιαφέροντα γιά τό πῶς ἐξαφανίστηκαν ἀπό προσώπου Γῆς. Ψάξτε τό βιβλίο “Ταξίδι στή σκιά τοῦ Βυζαντίου” τοῦ Γουίλιαμ Νταλρύμπλ.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.