Συνεντεύξεις

Μια συζήτηση με τον Γ. Μαχαιρίδη το 2006, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

Η συνέντευξη που θα διαβάσετε είναι αυτούσια, όπως αυτή δόθηκε το Δεκέμβριο του 2006 μετά τις νομαρχιακές εκλογές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Βλέμμα”. Ήταν η πρώτη μου συνέντευξη σε έντυπο. Τίτλος: “Ο Νομάρχης και τα πινέλα του”. Ο Γιάννης Μαχαιρίδης απεδείχθη γουρλής για μένα. Το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για αυτόν, αφού μου το ζήτησε,  ήταν να διαθέσω τον εαυτό μου στην παράταξή του και στην διάθεσή του. Κάποιοι άνθρωποι μας μιλούν απευθείας στην καρδιά. Ευτυχώς δηλαδή… 

 

Έχουμε ταυτίσει την Tέχνη με αναπνοές Αλήθειας και Ελευθερίας…Στην πολιτική όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

 

Η Τέχνη, οποιαδήποτε μορφή Τέχνης, έχει τη δυνατότητα να εκφράζει όχι μόνο το Ωραίο αλλά και το Άσχημο, όχι μόνο το φανταστικό αλλά και το πραγματικό και, βέβαια, πολλές φορές εκφράζει και έναν πλούτο συναισθημάτων.

 

Είναι εφικτός ο συγκερασμός Τέχνης και Πολιτικής;

 

Η Πολιτική είναι μία τέχνη. Το να μπορέσει κάποιος να διεκπεραιώσει υποθέσεις, σημαίνει ότι δε λειτουργεί μόνο με τη λογική αλλά και με το συναίσθημα, και ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τεχνική: διπλωματία, πειθώ, αυστηρότητα…

 

Άρα, πρέπει να είναι ο πολιτικός ένας τεχνίτης, για να μπορέσει να ασκήσει την πολιτική, που είναι έκφραση της ζωής, της όποιας ζωής. Άρα Πολιτική και Τέχνη, παρ’ όλο που έχουν κατηγορηθεί ως ασύμβατες παράμετροι της καθημερινότητας, θα’ λεγα ότι ταιριάζουν. Οι πολιτικοί δεν είναι ”στεγνωμένοι” από ευαισθησίες, τουλάχιστον εγώ δεν έχω συναντήσει τέτοιους άτεγκτους πολιτικούς. Επομένως, υπάρχει συμπόρευση Πολιτικής και Τέχνης, της οποίας μορφής Τέχνης, δεν εννοώ μόνο την Εικαστική. Ίσως και της Tέχνης του λόγου.

 

Η τέχνη του λόγου, όμως, συχνά ταυτίζεται με τη ρητορεία!

,
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό δεν παύει όμως να είναι μία μορφή έκφρασης συναισθημάτων. Κάποιοι λένε ”αυτός έχει την τέχνη του λόγου”, άρα η ρητορεία είναι μία μορφή τέχνης. Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί είναι ξεκομμένοι από τη ζωή , από το κοινωνικό γίγνεσθαι, από τη διαμόρφωση ενός καλύτερου περιβάλλοντος… Υπάρχουν πολιτικοί που εκλέγονται για αρκετές τετραετίες, αυτό σημαίνει ότι κάτι αξίζουν. Δεν είναι μόνο τεχνίτες, είναι και καλλιτέχνες σε αυτό που κάνουν.

 

Θεωρείτε τη ρητορεία ως απαραίτητο προσόν σε ένα πολιτικό;

 

Παλιότερα ναι! Κατηγορούσαν, μάλιστα, και ως λαοπλάνο τον πολιτικό που χρησιμοποιούσε τη ρητορεία.

 

Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι ο πολίτης αξιολογεί την παραγωγικότητα του πολιτικού. Βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν πολιτικοί, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι ρήτορες, και υπήρξαν πολύ καλοί πολιτικοί. Έχουμε παραδείγματα στην πατρίδα μας, όπου συνέβαιναν και τα δύο. Κανένας δεν μπόρεσε να κοροϊδέψει για πολύ περισσότερους ή λιγότερους. Συνήθως αυτοί που ήταν απλώς ρήτορες, υπήρξαν διάττοντες αστέρες που χάθηκαν από το προσκήνιο πολύ γρήγορα.

 

 Είστε καλλιτέχνης.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασχολούμαι με τη ζωγραφική από χόμπυ και όχι κατ’ επάγγελμα. Είμαι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, άρα είμαι δοσμένος στην Τέχνη. Μ’ αρέσει να αποτυπώνω στο χαρτί τα συναισθήματα που έχω για ορισμένα πράγματα, όπως καταστάσεις της καθημερινότητας ή κάτι που βλέπω και μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Πολλοί χαρακτηρίζουν τα έργα μου ως «ερωτικά».

Πιστεύω ότι ούτως ή άλλως υπάρχει ερωτισμός στη ζωή. Βεβαίως, έχω την αίσθηση ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να ερωτευθεί αυτό που θέλει να εκφράσει. Μπορεί να εμπνευστεί από ένα τοπίο, μία γυναίκα, μία κίνηση, ακόμα και από έναν άνδρα. Εφόσον ερωτευθεί, μπορεί και νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει το συναίσθημά του. Υπάρχουν καλλιτέχνες που λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένη συναισθηματική φόρτιση. Άλλοι σε ευεξία, άλλοι σε χαρά, άλλοι γίνονται πιο παραγωγικοί και πιο εκφραστικοί κάτω από στρες ή λύπη.

 

 Ποιος θεσμός πιστεύετε ότι δυσλειτουργεί;

 

Πιστεύω ότι η πολιτεία συνολικά δυσλειτουργεί, διότι η ίδια δε σέβεται τους κανόνες που θέσπισε για τη λειτουργία της.

 

Τους νόμους πρέπει να τους δούμε σε σχέση με το πώς δομήθηκε αυτή η κοινωνία και πώς ο πολίτης αυτής της κοινωνίας σέβεται τους κανόνες και τις αρχές της. Υπάρχουν χώρες, όπου οι νόμοι είναι ευαγγέλιο. Άλλες πάλι που είναι κουρελόχαρτο. Δυστυχώς, εμείς είμαστε σε μία χώρα, όπου η ίδια η πολιτεία δεν τηρεί τους νόμους. Αν ο ταγός δε σέβεται τους νόμους, τι θα κάνουν οι πολίτες; Αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά του νηπιαγωγείου, για να μάθουν ότι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες που θεσπίζονται από την πολιτεία. Αν το μάθει κανείς αυτό σε μικρή ηλικία θα το εφαρμόσει σε όλην την υπόλοιπη ζωή του. Και αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστοί, να έχει συνείδηση ο πολίτης ότι έρχεται σ’ έναν κόσμο όπου υπάρχουν αρχές που πρέπει να τηρούνται. Παίζει ρόλο και η οικογένεια και το σχολείο, κυρίως όμως η Πολιτεία. Πρέπει να δείξει ότι σέβεται τον πολίτη, για να τη σεβαστεί και αυτός. Αυτονόητα πράγματα.

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας δημιουργήσατε διαφημιστικά σποτ με μια πιο πραγματιστική διάσταση της Τέχνης. Αυτή η διάσταση έφτανε, για να επηρεάσει το ευρύ κοινό και να σας δώσει την ψήφο του;

 

Απέναντι στον πολίτη ήμουν και είμαι πάντα ειλικρινής. Ποτέ δεν προσπάθησα να παραπλανήσω είτε ωραιοποιώντας μια κατάσταση είτε τραγικοποιώντας μια άλλη. Αυτό που του ζήτησα ήταν να μου δώσει μια εντολή ισχυρή, για να εξασφαλίσω τους αναγκαίους πόρους, για να γίνουν κάποια έργα υποδομής. Εξήγησα στο συμπολίτη μας και τη δυσκολία τον πραγμάτων. Δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε και να συνεχίσουμε ένα έργο που πιστεύουμε ότι ήταν παραγωγικό αυτά τα τέσσερα χρόνια. Προτιμήσαμε να μην ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση που όμως, αν ήταν ψεύτικη, ούτως ή άλλως δε θ’ άντεχε στο χρόνο. Υπήρξαμε απόλυτα ειλικρινείς. Ο πολίτης παρακολουθεί τα πάντα, επιβραβεύει ή τιμωρεί. Κάναμε καλά που δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Είπα ότι σ’ αυτήν την καρέκλα θα καθίσω μόνο για 4 χρόνια ακόμα, και ό,τι έχω να κάνω πρέπει να το κάνω ΤΩΡΑ και όχι μετά. Έχουν εκπονηθεί κάποια σχέδια, θα αναλυθούν και, αφού συγκεκριμενοποιηθούν οι στοχεύσεις μας, θα παλέψουμε, για να τις υλοποιήσουμε.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τραγούδι; Εξαρτάται απ’ τις συγκυρίες. Έχω βιώματα δύσκολων περιόδων και, επειδή προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια, όλα τα τραγούδια που εκφράζουν την ευαισθησία, τη φτώχεια, τον πόνο, την ταλαιπωρία, τη μετανάστευση είναι τα τραγούδια με τα οποία γαλουχήθηκα. Αυτά είναι τα ακούσματά μου έως και σήμερα ….Μ’ αρέσει ο Καζαντζίδης.

 

Με δικά του τραγούδια τραγουδάω, μ’ αυτά συγκινούμαι, μ’ αυτά χαίρομαι.

 

Ποίημα;

 

 Με εκφράζει απόλυτα η ποίηση του Ελύτη ίσως και λόγω της λατρείας του για το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο είχα την τύχη να το γνωρίσω απ’ όλες τις πλευρές του, επισκεπτόμενος όλα τα νησιά του, και με χαρά και λύπη ταυτόχρονα διαπιστώνω ότι είναι ένα παγκόσμιο Μνημείο που όλοι οι άλλοι το εκτιμούν και το σέβονται εκτός από εμάς…

 

Ποιο είναι το αγαπημένο έργο σας;

 

 Αγαπάω πάρα πολύ ένα έργο στο οποίο έχω χρησιμοποιήσει σινική μελάνι. Το έχω ονομάσει «Μητέρα». Συμβολίζει πολλά… Πάντα με συγκινεί. Θεωρώ ότι είναι η έκφραση μιας πολύ μεγάλης ευαισθησίας για τη Μάνα. Το ‘χω εκθέσει αρκετές φορές.

 

Ονειρεύονται οι άνθρωποι σήμερα;

 

Ναι! Οι περισσότεροι ονειρεύονται, όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάτι. Ο φτωχός ονειρεύεται περισσότερα χρήματα, ο γονιός να δει τα παιδιά του να είναι καλύτερα από ό,τι ο ίδιος. Έχω όμως την αίσθηση ότι τα πιο όμορφα είναι τα όνειρα των φτωχών. Η διαδρομή, το ταξίδι για την υλοποίηση του στόχου είναι αυτό που δίνει αξία, αξία όχι μόνο στο όνειρο αλλά και στην ίδια τη ζωή.

 

Αυτός είναι ο Νομάρχης του Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Απρόβλεπτος, βαθιά ζεστός και ανθρώπινος.Τον ευχαριστώ από ψυχής για τη συζήτηση.
Τζίνα Δαβιλά- Περιοδικό “Βλέμμα”, Δεκ. 2006

 

 

* Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη παρουσίαση της Παράταξης “Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας” του Γιάννη Μαχαιρίδη που έγινε στις 12/5/14 στη Ρόδο. 

 

SHARE
RELATED POSTS
Αρχείο: Συνέντευξη με τον Ψαραντώνη – Σήμερα σε νέα ραδιοφωνική συνομιλία στις 12:45 στον Παλμό της Δωδεκανήσου
Αθανασία Κιφοκέρη: “αποτυχία είναι μόνο ο θάνατος”, της Τζίνας Δαβιλά
Μπάμπης Τσέρτος: “Είμαστε σχιζοφρενικοί”, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.