Αναγνώστες

Κριτική βιβλίου: “Στους δρόμους του Καΐρου, περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ”, της Αγνής Αρετάκη

Spread the love

 

 

 

Πέρσας Κουμούτση: “Στους δρόμους του Καίρου, περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ”, εκδόσεις Ψυχογιός

 

Δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας, πιστή αναγνώστρια είμαι και fan της καλής λογοτεχνίας, μιας λογοτεχνίας που όσο εξερευνώ, όσο ανακαλύπτω καινούριους δρόμους και διαδρομές αλλιώτικες που με γοητεύουν και με συναρπάζουν, γεγονός που με σπρώχνει όλο και περισσότερο να αναζητώ βιβλία που μου χαρίζουν το “ταξίδι”.

 

Ένα από αυτά τα βιβλία που διάβασα πρόσφατα και που μίλησαν κατευθείαν στην καρδιά μου και επομένως ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για αυτό, είναι το βιβλίο της Πέρσας (Κουμούτση), της φίλης μου, με τον τίτλο “Στούς δρόμους του Καίρου, Περίπατος με το Ναγκίμπ Μαχφούζ”, ένα βιβλίο που, όπως γράφει και η ίδια στο επίμετρό της, είναι μια ιδιόμορφη καταγραφή της παράλληλης πορείας και των συμπτώσεων που την έδεσαν για πάντα με τον μεγάλο αυτό και παγκόσμιο συγγραφέα.

 

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο οι αναγνώστες έχουν μια σπάνια ευκαιρία να διαβάσουν για άγνωστα κομμάτια της της προσωπικότητας του νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Ναχφούζ, να γνωρίσουν τις ιδέες και τη σκέψη του, αφού αναφορές στο έργο του διατρέχουν το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος. Αναφέρονται μάλιστα αρκετά από τα αποφθέγματά του, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μέρος ή συνέχεια της ίδιας της ιστορίας και είναι αποφθέγματα που η συγγραφέας εντόπισε στη διάρκεια της ενασχόλησης της με το έργο του. Να περπατήσουν μαζί του σε δρόμους γνώριμους και μαγικούς όπως: η αγορά του Αλ Χαλίλι με τα μκρομάγαζα και τα περίφημα καφενεία, τις όχθες του Νείλου, τις Πυραμίδες, την έρημο, το σύγχρονο αλλά και το παλιό Κάιρο με τα σοκάκια που περιέγραψε ο ίδιος στα βιβλία του. Όμορφες εικόνες μοναδικά δοσμένες και με ένα λόγο απλό και ποιητικό συνάμα.

 

Το βιβλίο της Πέρσας, βγάζει πολύ συναίσθημα και όσοι την γνωρίσαμε, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε αυτά που γράφει. Είναι η Πέρσα που ξέρουμε, ταπεινή και συνεσταλμένη, ενώ ξέρει πόσο σπουδαία είναι. Οι ιδέες του δασκάλου της είναι τυχερές που έπεσαν στα δικά της χέρια.. Τις μεταδίδει με τέτοιο πάθος, τόση αγάπη, τόση αφοσίωση, που προτρέπει τους αναγνώστες της να ανακαλύψουν και εκείνοι με την σειρά τους τον μεγάλο συγγραφέα. Οι σκέψεις του, για το πεπρωμένο, την θρησκεία, τον θάνατο, για την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική, την ελευθερία του τύπου ,για την γυναικεία χειραφέτηση, για τον πολιτισμό, για τις σημαντικότερες αξίες στη ζωή είναι διαμάντια.

 

Ευχαριστούμε Πέρσα για το υπέροχο αφήγημα – καταγραφή που ανοίγει ένα πεδίο για δημιουργική σκέψη και περαιτέρω ανάγνωση.

Σου το εύχομαι ολόψυχα, καλή πορεία να έχει. Το αξίζετε και εσύ και το βιβλίο σου! Τέτοια κατάθεση ψυχής δεν μπορεί να μην επιβραβευθεί.

 

 

 

 

 

* Η Αγνή Αρετάκη είναι αναγνώστρια της Πόρτας.

SHARE
RELATED POSTS
Έρωτα, της Μαρίας Αναγνωστοπούλου
Ελληνική Γλώσσα τεράστια η προσφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, του Παναγιώτη Μυργιώτη
Γυρνώντας τη ζωή, του Φίλιππου Γαλιάσου
1 Comment
  • persa
    8 Ιουνίου 2014 at 08:00

    Αγνή, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την εύστοχη προσέγγιση σου. Το κείμενο σου με συγκινεί και επιβεβαιώνει την άποψη μου για την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα βιβλίο και τον αναγνώστη του, μια σχέση που εκτός των άλλων είναι αυστηρά προσωπική και που επικυρώνει απερίφραστα τον απώτερο σκοπό του.
    σε φιλώ πέρσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.