Υγεία

Κοιμάμαι σε σωστό μαξιλάρι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα.

Την ώρα του ύπνου, κεφάλι και αυχένας πρέπει να υποστηρίζονται, ώστε να µην παρεκκλίνουν από τη φυσική στάση που έχουν όταν είμαστε όρθιοι. Διαφορετικά απειλούμαστε από αυχενικό σύνδροµο και οσφυαλγίες.

Επιλέξτε μαξιλάρι ανάλογα με το αν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα και ανάσκελα. Στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται ψηλά και σκληρά μαξιλάρια, στη δεύτερη χαμηλά και μαλακά. Αν δεν έχετε συγκεκριμένο τρόπο ύπνου, χρησιμοποιήσετε δύο μαλακά ή μέτρια μαξιλάρια, ανάλογα με τη στάση που θα επιλέξετε.

Μία καλή επιλογή είναι μαξιλάρια ελεύθερα αλλεργιογόνων και μπλοκάρουν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα μαξιλάρια από 100% βαμβάκι ή από λάτεξ που είναι φυσικό προϊόν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια από φτερά ή πούπουλα βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί. Επιλέξτε μαξιλάρι με κάλυμμα που αφαιρείται και πλένεται. Αν έχετε πρόβλημα στον αυχένα, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον ορθοπεδικό σας.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν μαξιλάρι συνήθως μετά τα δύο έτη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποφραχτεί η μύτη και το στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία, κυρίως αν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι. Τα «ανατομικά» μαξιλάρια καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Γενικά μην αγοράζετε για τα παιδιά σας μεγάλα μαξιλάρια.

Το μαξιλάρι για τα παιδιά πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Το μήκος του να κυμαίνεται 30 έως 40 εκατοστά και το πάχος του 5 έως 7 εκατοστά. Εάν το παιδί σας κοιμάται σε διπλό κρεβάτι μην αφήνετε έξτρα μαξιλάρι στο κρεβάτι.

 

SHARE
RELATED POSTS
Αυτοάνοσα: Μήπως έχετε έλλειψη σιδήρου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χόρτα: ο πράσινος παράδεισος και τα μυστικά του, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Να εμπιστευθώ τις βαφές μαλλιών;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.