Υγεία

Κοιμάμαι σε σωστό μαξιλάρι;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα.

Την ώρα του ύπνου, κεφάλι και αυχένας πρέπει να υποστηρίζονται, ώστε να µην παρεκκλίνουν από τη φυσική στάση που έχουν όταν είμαστε όρθιοι. Διαφορετικά απειλούμαστε από αυχενικό σύνδροµο και οσφυαλγίες.

Επιλέξτε μαξιλάρι ανάλογα με το αν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα και ανάσκελα. Στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται ψηλά και σκληρά μαξιλάρια, στη δεύτερη χαμηλά και μαλακά. Αν δεν έχετε συγκεκριμένο τρόπο ύπνου, χρησιμοποιήσετε δύο μαλακά ή μέτρια μαξιλάρια, ανάλογα με τη στάση που θα επιλέξετε.

Μία καλή επιλογή είναι μαξιλάρια ελεύθερα αλλεργιογόνων και μπλοκάρουν τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα μαξιλάρια από 100% βαμβάκι ή από λάτεξ που είναι φυσικό προϊόν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια από φτερά ή πούπουλα βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί. Επιλέξτε μαξιλάρι με κάλυμμα που αφαιρείται και πλένεται. Αν έχετε πρόβλημα στον αυχένα, συμβουλευτείτε προηγουμένως τον ορθοπεδικό σας.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν μαξιλάρι συνήθως μετά τα δύο έτη γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποφραχτεί η μύτη και το στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία, κυρίως αν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι. Τα «ανατομικά» μαξιλάρια καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Γενικά μην αγοράζετε για τα παιδιά σας μεγάλα μαξιλάρια.

Το μαξιλάρι για τα παιδιά πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Το μήκος του να κυμαίνεται 30 έως 40 εκατοστά και το πάχος του 5 έως 7 εκατοστά. Εάν το παιδί σας κοιμάται σε διπλό κρεβάτι μην αφήνετε έξτρα μαξιλάρι στο κρεβάτι.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ποιες τροφές αποτοξινώνουν τον οργανισμό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
egkefaliko.jpg
Πέντε συμπτώματα του εγκεφαλικού και δώδεκα μύθοι
Εσπερίδα για την Ψυχική Υγεία από την ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο Mediterranean Σάββατο 13 Οκτ.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.