Υγεία

Οι πουρίνες στο… ποτήρι σας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, αυτής της φλεγμονώδους πάθησης των αρθρώσεων, που οφείλεται στην συσσώρευση κρυστάλλων από ουρικό οξύ στις αρθρώσεις, αυξάνεται όταν η διατροφή είναι πλούσια σε πουρίνες.

Το ουρικό οξύ παράγεται φυσικά από τον μεταβολισμό των πουρινών, που περιέχονται στις τροφές και αποβάλλεται από τα νεφρά. Πού εντοπίζουμε τις πουρίνες; Σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και σε δημοφιλή ποτά που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

 Μπύρα: έχει συνδεθεί επιστημονικά με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με άλλους δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.

 Αλκοόλ: οποιοδήποτε οινοπνευματώδες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας σε όσους είναι επιρρεπείς στη νόσο, γιατί το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί για ουρικό οξύ, αυξάνοντας την ποσότητα του στο αίμα.

 Αναψυκτικά: σύμφωνα με μελέτη μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό ανά ημέρα διπλασιάζει στη γυναίκα τον κίνδυνο να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκα που καταναλώνει ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

 Χυμός πορτοκάλι : Έρευνες έδειξαν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η φρουκτόζη είναι σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει και με φυσικό τρόπο στο χυμό του πορτοκαλιού.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πόσο stress έχεις; Κάνε το τεστ της εικόνας!
ΠΑΝΑΚΕΙΑ: ομιλία σήμερα για Παιδιά με ειδικές ικανότητες και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας
Ναι στα αποξηραμένα φρούτα!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.