Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η εποχή των Ανορθόδοξων Οικονομικών, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας
Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

 

  Ηλίας Καραβόλιας  

 

[email protected]

 

 

 

 

money-2696229_960_720.jpg

 

 

 

 

Μάθαμε στην Οικονομική Θεωρία ότι ”κανονικά”, τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν ζήτηση χρήματος για επενδύσεις. Αυτό δεν συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα και το ζούμε, το βιώνουμε καθημερινά ( όχι μόνο στην Ελλάδα όπως έτσι νομίζουν μερικοί). Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν διατηρηθούν τα χαμηλά επιτόκια, όπως λέει το ρεπορταζ του banking.news  και οι τράπεζες δεν ”κερδίζουν” πλέον απο τα χαμηλά περιθώρια δανεισμού, τότε η ελάχιστη ζήτηση χρήματος για επενδύσεις, σε ένα περιβάλλον τόσο χαμηλών επιτοκίων, μάλλον σημαίνει το αναπόφευκτο : μακροχρόνια στασιμότητα.

 


Καλώς ήλθατε στην εποχή όπου ανθούν τα Ανορθόδοξα Οικονομικά. Mια νέα ”σημειωτική” Οικονομία, με εντελώς ασυσχέτιστα μεγέθη και μή συγκοινωνούντα δοχεία, έχει εγκατασταθεί στο παγκόσμιο σκηνικό. Δείγμα της χαώδους δυναμικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μιας α-κανόνιστης υπερεπέκτασης του εικονικού κεφαλαίου που καλύπτει, καταβροχθίζει την πραγματική παραγωγή χωρίς να επηρεάζεται απο κλασικές θεωρίες για το κόστος και την ζήτηση του χρήματος.

Ποιό είναι το επικίνδυνο με αυτή την κατάσταση ; Το ότι σαν κοινωνίες είμαστε εκτεθειμένοι στην έλλειψη υγιούς κανονικότητας που- εντελώς σχιζοφρενικά – παράγει μόνιμα μια ”συστημικότητα”, δηλαδή μια σταθερή ανισορροπία, μια προεξοφλημένη -για σχεδόν όλες τις ευμετάβλητες τιμές – διακύμανση και αστάθεια, ενσωματωμένη πλέον στην καθημερινότητα μας και στις μακρο-συσχετίσεις.

Είναι φανερό ότι έχει αλλοιωθεί ο ρόλος των οικονομικών σταθερών, των θεωρητικών αξιωμάτων, των κανόνων λειτουργίας του χρήματος, της παραγωγής, του εμπορίου, της απασχόλησης. Έχει απο-φυσικοποιηθεί το οικονομικό κύκλωμα και αυτοαναπαράγεται με εικονικές υπεραξίες και χάρτινες αποτιμήσεις αφαιρώντας χρήμα και πραγματική υπεραξία απο την mainstream οικονομία, την παραγωγή, το εμπόριο, την κατανάλωση, την απασχόληση.

Πολλοί λένε ότι ζούμε τους τελευταίους σπασμούς μιας δήθεν κανονικότητας στον παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτισμό. Διαφωνώ. Ζούμε τον τοκετό μιας νέας βιοπολιτικής οικονομίας που μάλλον καταφέρνει – απονομισματικοποιώντας την καθημερινότητα-να εγκαινιάζει μια μακρά εποχή πλήρους καθίζησης των αξιών, του μόχθου, της εργασίας, της διάνοιας…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αναστολή για λίγους!, του Γιώργου Αρκουλή
Η ορμόνη φανατικονόλη και ο ρόλος της στη σύγχρονη κοινωνία, του Κωστή Α.Μακρή
Ανοχή, τέλος, του Δημήτρη Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.