Ανοιχτή πόρτα

Γιατρέ, γιατί ό,τι μου αρέσει είναι απαγορευμένο ή παχαίνει;, του Ηρακλή Δ. Χοροζίδη

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg
Spread the love

1026264_232523120239211_805575628_o.jpg

 

* Ο Ηρακλής Χοροζίδης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και συγγραφέας

  

 

 

 

sarkwdi-xeili-me-kanela.jpg

 

 


«ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΠΟΣ». Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς αυτές τις λέξεις; Μήπως, αν είσαι σε αυστηρή δίαιτα, η σκέψη σου πήγε σε μια γλυκιά ή αλμυρή αμαρτία, όπως ένα σοκολατένιο γλυκό ή μια χορταστική πίτσα; Μήπως, αν έχεις κόψει μια κακή συνήθεια (ποτό, τσιγάρο), θυμήθηκες πάλι με νοσταλγία τον παλιό σου εθισμό; ‘Η μήπως… νυχτοπερπατάς και φυσικά σκέφτηκες αυτόματα το αντικείμενο του πόθου σου; Για τον καθένα, το «βάζο με το μέλι» αντιστοιχεί σε κάτι διαφορετικό, κι έχει πάντα να κάνει με μια λαχτάρα ή έναν πόθο που, για διάφορους λόγους, δεν μας επιτρέπεται να «γευτούμε».

 

Βέβαια, όταν η επιθυμία και η εσωτερική ανάγκη για κάτι (ή για κάποιον) είναι πολύ μεγάλη, συνήθως θα βρεις τον τρόπο να την ικανοποιήσεις… έστω και για λίγο… έστω και κρυφά! Το θέμα είναι σε τι βαθμό και με ποια συχνότητα θα ενδώσεις στον πειρασμό, και φυσικά τι συνέπειες θα έχει αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου. Άλλο να βάλεις το δάχτυλο στον κάδο με το μέλι, άλλο να βάλεις όλο σου το χέρι και άλλο να μπεις ολόκληρος μέσα! Μια ζωή χωρίς καμία παρασπονδία ή παρέκκλιση μάλλον θα ήταν μια στείρα και βαρετή ζωή και κανένας, νομίζω, δεν πρέπει να είναι τόσο αυστηρός με τον εαυτό του ώστε να μην αφήνει χώρο και για κάποια πιπεράτα «θέλω». ‘Οταν όμως ο απαγορευμένος καρπός καταντά απειλητικός για την ίδια τη ζωή σου ή επιζήμιος για το μέλλον σου, είτε επειδή είναι εξαιρετικά ανθυγιεινός είτε επειδή είναι παράνομος κι εσύ κάνεις κατάχρησή του, τότε… βάλε φρένο!

 

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σου πει να καταπνίξεις τις επιθυμίες σου ή να φτάσεις να ζεις μια ζωή που δεν σου αρέσει και δεν σε γεμίζει. Στην περίπτωση όμως που αυτές σου οι επιθυμίες βάζουν με κάποιο τρόπο σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και τη γενικότερη ποιότητα της ζωής σου, εκεί καλείσαι να ενεργοποιήσεις την ορθή κρίση και τον αυτοέλεγχό σου. Καλείσαι να δεις με καθαρό μυαλό την ευρύτερη εικόνα, την οποία πάντα θολώνουν οι πειρασμοί, και να πάρεις αποφάσεις, με γνώμονα πάντα τη σωματική και ψυχική σου ισορροπία. Σίγουρα η ζωή αξίζει, μεταξύ άλλων, και για τις μικρές ένοχες απολαύσεις. Αρκεί αυτές να μη βγουν εκτός ελέγχου και γίνουν τσουνάμι που θα σε παρασύρει στη δίνη του!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Στους πανελίστας “επαναστάτες”, του Γιάννη Πανούση
«Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ: η θεατρική τέχνη ως λύτρωση (μέρος β’), του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
-«Έλα πιο κοντά…»-“Come closer…”, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.