Κινηματογράφος - Θέατρο

“Da”: Αγίασον τους αγαπώντας ανιδιοτελώς και ατερμόνως, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Θέατρο Ιλίσια: Υψηλή ποιότητα, σεβασμός στον θεατή. Σταθερά και αδιαπραγμάτευτα.

 

“-Μην τολμήσεις να μ’ακολουθήσεις! Μην κάνεις ούτε ένα βήμα. Ακίνητος! Σαν πεθαμένος.

-Ό,τι πεις Μόνο κάνε γρήγορα, γιατί οι άγγελοι απόψε πάθανε ακράτεια! Έρχεται ο κατακλυσμός του Νώε, παιδί μου!

-Δεν είμαι παιδί σου!

-Ίσα-ίσα, είσαι περισσότερο παιδί μου, γιατί δεν είσαι δικό μου….”

Ντα, Χιού Λέοναρντ, Θέατρο Ιλίσια, Δεκ. 2022

Ο διάλογος είναι από το έργο του Χιου Λέοναρντ “Ντα” που παίζεται στο Θέατρο Ιλίσια με πρωταγωνιστές τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Μιχάλη Οικονόμου στον συγκεκριμένο διάλογο. Το έργο “Ντα” αποτελεί την τελευταία θεατρική επιλογή του Γρηγόρη Βαλτινού (μετά την τριετή απόστασή του από το θέατρο λόγω “κορόνας”)  συμπληρώνοντας με τούτη την επιλογή το αξιοσέβαστο πλαζ των επιλογών του τις πέντε σχεδόν δεκαετίες που τον παρακολουθούμε. Μετά τον “Ζορμπά”, τον “Βιολιστή της Στέγης” και το ρεπερτόριο των σύγχρονων, κλασικών και αρχαίων δραματουργών, ο ρόλος του Ντά, του απλού, πάμφτωχου, ενάρετου θετού πατέρα που πάντα γελά, πάντα κάνει χιούμορ, πάντα μιλά με απλότητα διατυπώνοντας τις πιο σημαντικές σοφίες της ανθρώπινης ευτυχίας, δίνει στον χαρισματικό ηθοποιό την ευκαιρία να νοιώσει την πληρότητα των επιλογών του και σε μας δίνει την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούμε με μια δίωρη παράσταση που αξίζει και τον χρόνο και τα χρήματά της. Ο Γρηγόρης Βαλτινός με το υπέροχο γέλιο και το έμφυτο χιούμορ μοιάζει να είναι στο κέντρο του ρόλου ταυτιζόμενος με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του όπως μας παρουσιάζεται και ως άνθρωπος: δοτικότητα, απλοχεριά, γενναιοδωρία τα κλειδιά του Ντα και του χαρακτήρα του, αναμεμειγμένες με την δραματικότητα και τον κλαυσίγελο που έχει η ίδια η ζωή.

Το έργο διαπραγματεύεται την σχέση πατέρα – γιού, το αιώνιο, κλασικό, οικουμενικό δίπολο ανταγωνισμού και αλληλοσυμπλήρωσης που δεν βρήκε την ολοκλήρωσή της εν ζωή και γεννά τον διάλογο εν μέσω φαντασμάτων, δεδομένου ότι όλοι μας θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει να δώσουμε, αργά ή γρήγορα. Ο Τσάρλι μεγάλος ηλικιακά και με την ανάθεση του ρόλου στον θαυμάσιο Μιχάλη Οικονόμου – ηθοποιό που εκτιμώ βαθύτατα και θαυμάζω επίσης – θα βρει τις απαντήσεις του ή τουλάχιστον θα φροντίσει να μας υπενθυμίσει την ουσία της ύπαρξης: υπάρχεις όταν αγαπιέσαι βαθιά και ζεις με απλότητα, χωρίς προσδοκίες και άφταστες επιθυμίες. Ο Ντα, ερμηνευόμενος από τον Βαλτινό, παίρνει με ηρεμία και παιδική αυθάδεια το νήμα του πατέρα- μπαμπάκα και τον οδηγεί στην αλήθεια του: στην ανιδιοτελή και ανόθευτη αγάπη του ίδιου προς τον γιο του. Την ανάγκη της συντροφικότητας στην καθημερινότητά του. Την δουλικότητα που ενδέχεται να υιοθετεί κάποιος προκειμένου να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένειά του. Την υπομονή που κάνει θυσιάζοντας το δίκαιό του. Την στωικότητα που δείχνει διακρίνοντας την ουσία: μπρος στο καλό και το κακό, επιλέγουμε το καλό γιατί μας δίνει χαρά, διώχνουμε το κακό γιατί μας ρουφά την ενέργεια και την ίδια την ζωή μας. Το έργο είναι κοινωνικοπολιτικό με έντονες τις ψυχολογικές επιδράσεις της οικογένειας, της μόρφωσης, της φτώχειας.

Η τρυφερότητα, η αγάπη, η συγκίνηση, η ελευθερία της επιλογής είναι διάχυτες στο έργο και καθιστούν τον θεατή συμμέτοχο στην αλήθεια και την αξία της ζωής. Είναι εν τέλει εφικτό, αυτό το  θεριό που λέγεται άνθρωπος να δαμάσει τον αλαζονικό και υπερφίαλο εαυτό του και να ζήσει μια ζωή δοτικότητας και προσφοράς στο παιδί του χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς ένα ευχαριστώ; Το θεατρικό “Ντα” δεν λέει κάτι καινούριο, ωστόσο υπενθυμίζει με σαφή και άμεσο τρόπο την πανανθρώπινη αρχή και αξία: αγάπη χωρίς όρια στα παιδιά.  Σε ψυχολογικό επίπεδο οι ειδήμονες μπορούν να ερμηνεύσουν την άρνηση του γιού ως παράπονο να λάβει αγάπη από τους βιολογικούς του γονείς. Ωστόσο, αξία έχει η αγάπη που δίνεται χωρίς υποχρέωση αλλά από εσωτερική ανάγκη του δότη και πομπού.

Θαυμάσια η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, εξαιρετικές οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, καταπληκτική η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, πλήρως λειτουργικά και αέρινα τα σκηνικά της Μαιρής Τσαγκάρη. Το έργο αποζημειώνει, συγκινεί, υπενθυμίζει, σώζει όποιον βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ καλοσύνης και πνευματικής-ψυχικής φθοράς. Ισορροπεί τον εγκλωβισμένο στην σκληρή καθημερινότητα της ύλης και της επιτυχίας. Το “Ντα” επαναπροσδιορίζει την ζωή. “Προχώρα, προχώρα εσύ! Δεν με χάνεις, μην μου στενοχωριέσαι!”, λέει ο Ντα στον Τσάρλι. Γιατί η Αγάπη δεν χάνεται. Επιστρέφει ακόμη και από τον άλλο κόσμο. Από τον Παράδεισο της Αιωνιότητας.

Μα η Αγάπη είναι το μόνο που μένει. Και ο πραγματικά ευτυχής είναι αυτός που αρκείται στα λίγα και προσφέρει πολλά.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

14 Δεκεμβρίου 2022

Πρωταγωνιστούν:

Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Στρατής Χατζησταματίου, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Βασίλης Παπαδημητρίου

Στο ρόλο της μητέρας η Μαρία Καλλιμάνη

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – Aπόδοση: Πέτρος Ζούλιας
Πρωτότυπη Mουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες παράστασης: Διονύσης Κούτσης
Δημιουργικό αφίσας: Άρης Σομπότης

Διεύθυνση Παραγωγής: Νικηφόρος Βαλτινός

Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού
Επικοινωνία – Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

Ταυτότητα Παράστασης:

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – απόδοση: Πέτρος Ζούλιας
Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες παράστασης: Διονύσης Κούτσης
Δημιουργικό αφίσας: Άρης Σομπότης

Διεύθυνση Παραγωγής: Νικηφόρος Βαλτινός
Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ…………  19:00
ΠΕΜΠΤΗ………….. 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ…….  21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ…………. 18.00 και 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ………….. 18.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Πλατεία: 20€ / Μειωμένο: 18€
Εξώστης: 18€ / Μειωμένο: 16€

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Αν τους “έχασες”, έχασες…, της Τζίνας Δαβιλά
Το “Lemon” στο Μπάγκειον – Η καθηλωτική παράσταση των Experimento κάνει στάση στο ιστορικό ξενοδοχείο για 12 μόνο παραστάσεις
Lina.JPG
Νέκυια – Νο, της Λίνας Βέλκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.