Κινηματογράφος - Θέατρο Πόρτα στη Ψυχολογία

Η Τέχνη της Ψυχικής Υγείας: «Υπάρχει Ζωή;», της Ντόρας Αρκουλή

Spread the love

Η Ντόρα Αρκουλή είναι Ψυχολόγος με ψυχοδυναμική κατεύθυνση, ΜΔΕ στην ‘Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών’, από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καθώς και Υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ. Ασχολείται ακόμη με τη Λογοτεχνία, το Θέατρο.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ‘κορονοεποχή’ που διανύουμε σκορπάει απλόχερα μακάβρια φοβικότητα, όχι άδικα, ενώ αναμετριέται με την αντοχή μας, στην καλύτερη περίπτωση, και τη θνητότητά μας στη χειρότερη. Πλήττει, δε, κάθε ναρκισσιστικό απόθεμα για εύκολες λύσεις. Ωστόσο, στον απόηχο του όποιου κατακερματισμού, στέλνει και παράδοξες ευκαιρίες αποτίμησης της ευτυχίας. Μας αναγκάζει, κατά κάποιο τρόπο, όπως κάθε ‘κρίση’, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφουγκραστούμε τις βαθύτερες ανάγκες της υποκειμενικότητάς μας. Υπό αυτή την οπτική, αν η μοναξιά και ο εγκλεισμός ιδωθεί ως στροφή προς το μύχιο κομμάτι του εαυτού που διαθέτει ικανότητα επεξεργασίας, τότε κάτι πολύ δημιουργικό αναμένεται να γεννηθεί. Το νέο update και ακολούθως restart, θα επιτρέψει να  διακινηθούν μέσα μας, ψυχικά και νοητικά, τα όσα στοιχεία αναδύονται ως αναγκαία και επιθυμητά. Αυτό που αξίζει μοιάζει πιο σαφές και αυτονόητο στα δύσκολα. Ενώ το μοίρασμα και η επαφή, με τους Άλλους, φαίνονται ως τα πολυτιμότερα, all time classic, εργαλεία αφομοίωσης της νέας πραγματικότητας. Η σχέση και η επικοινωνία με τους άλλους είναι αυτή που μας εξανθρωπίζει και μας θυμίζει ότι υπάρχει Ζωή πριν από οποιαδήποτε συνθήκη θανάτου (πραγματικού ή συμβολικού).

Κι αν υπάρχει ζωή, πώς θα συναντηθούμε; Τον τελευταίο καιρό, πολλοί καλλιτέχνες καταπιάνονται μεταξύ άλλων, με αυτό το θέμα, προτείνοντας μέσα από τα έργα τους, τόπους συνάντησης και μεταβατικά αντικείμενα θρέψης αυτής της επαφής που είχε σκουριάσει στην προ-κορονοϊού εποχή για πολλούς από εμάς. Η Ζέτη Φίτσιου μέσα από την πλατφόρμα https://iroes.art/ σκηνοθετείται από τον Αντρέα Φλουράκη, με βοηθό την Ελευθερία Τζίτζι Μιχαηλίδη, για να αντιπαραθέσει το υπέροχο ραδιοφωνικό θεατρικό έργο «Το Κουνούπι».  Οι φωνές της Μυρτώς Αλικάκη και του Νίκου Ψαρά μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι σαγήνης κι ανακάλυψης, υπό τους άρτια εναρμονισμένους ήχους του Κώστα Παρίσση. Έρχεται κάποια στιγμή που ένα κουνούπι ή όποιο τυχαίο γεγονός, ξεκινά να τσιμπάει, να ξυπνάει, να αφυπνίζει και να σώζει(;) ό,τι ζωωδώς μπορεί να κοιμάται μέσα μας κι ανάμεσά μας.

SHARE
RELATED POSTS
To πρόγραμμα των “Θεσμοφοριαζουσών” για το καλοκαίρι 2014, χορηγός επικοινωνίας: η Πόρτα
Πολυθρησκευτική Κοινωνία, του π.Μάξιμου Παναγιώτου
nefeliorfanou.jpg
«Ρόζα Εσκενάζυ»: Η βασίλισσα του Ρεμπέτικου με τη Νεφέλη Ορφανού-Πρεμιέρα 17/10/17

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.