Κινηματογράφος - Θέατρο

Μιαν άλλη Ιφιγένεια απ΄αλλού φερμένη, του Γρηγόρη Τσιόγκα

grig.jpg
Spread the love

grig.jpg

 

Ο Γρηγόρης Τσιόγκας είναι εκπαιδευτικός.

 

 

“Μιαν άλλη Ιφιγένεια απ΄αλλού φερμένη παρουσίασε στις 22 και 24 Μαΐου στο Μέγαρο του Μεγάλου Μαγίστρου και στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης η κα Δήμητρα Kreps-Τζανιδάκη. Η “Ιφιγένεια in memoriam” του Γάλλου Jean Rene Lemoine, έργο βραβευμένο από τη Γαλλική Ακαδημία, ξαναζωντάνεψε από τη συγκλονιστική κα
Kreps-Τζανιδάκη, καθώς αναδύθηκε μετά από χιλιετηρίδες σιωπής μέσα από το γαλήνιο βλέμμα ενός Φαγιούμ. Για μία περίπου ώρα ένας ποταμός ποίησης σπαραξικάρδιας συνοδευμένος από έναν καταιγισμό αρμονικά δεμένων με το κείμενο κινήσεων-προσέγγιση μέσω του σωματικού θεάτρου-ξεχύθηκαν στους μαγικούς χώρους της Μεσαιωνικής μας Πόλης και μετέφεραν τους τυχερούς παρευρισκόμενους σε μία μοναδική ατμόσφαιρα θεατρικής κατάνυξης και σπάνιας σε ποιότητα υποκριτικής τέχνης.

Η επανασαρκωμένη Ιφιγένεια παρόλη την τεράστια χρονική απόσταση από τη πρώτη της θυσία οδηγείται και πάλι, αφού ζωοδοτεί και όλους τους μυθικούς της συγγενείς και φίλους, σε μία νέα θυσία, μιας και απ΄ ό,τι φαίνεται οι καιροί μας αρέσκονται και αυτοί να θυματοποιούν την ομορφιά και την αγνότητα!

Μόνον που η σύγχρονη Ιφιγένεια μαζί με τους λυγμούς τής και πάλι άδικης επικείμενης θυσίας της σκορπίζει γύρω της πέπλα συμπάθειας, τρυφερότητας και απέραντης κατανόησης για τους άμοιρους οικείους της. Τα 2.500 χιλιάδες χρόνια σιωπής προσέδωσαν στην ηρωίδας μας κατακτημένη συνειδητότητα για τα μεγάλα και άδηλα μυστήρια της ζωής και φεύγοντας σαν έτοιμη από καιρό για την εκ νέου θυσία της αποχαιρέτησε την πνευματοποιημένη φύση αναφωνώντας: “Ναι, νομίζω πως ναι, πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων τα δέντρα προικισμένα με τα χρυσαφένια φύλλα τους υψώνονται στον ουρανό σαν θεότητες. ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΗ!”.

Η κα Kreps- Τζανιδάκη, επίσης έτοιμη, όχι μόνον ενσάρκωσε το ρόλο της με θαυμαστό τρόπο, αλλά σκόρπισε στο διάβα της ακριβή ποιότητα και με το έξοχο θεατρικό της ύφος και ήθος!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο για την πρόσκληση της σύγχρονης Ιφιγένειας από το Λονδίνο, καθώς και στην αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρόδου για τη διάθεση των σπάνιων σε αρχιτεκτονική ομορφιά και ατμόσφαιρα βαρύφορτων από ιστορία χώρων της.

Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εμφάνιση αυτή της κας Kreps – Τζανιδάκη στη Ρόδο αποτελεί προπομπό και για άλλα ανάλογα σε ποιότητα πολιτιστικά δρώμενα, αφού ως γνωστό: “ουκ εν τω πολλώ το ευ!”

 

 

_τέλος-Ξενώνας_Αγ.Αικατερίνης_035.JPG

 

 

_τέλος-Ξενώνας_Αγ.Αικατερίνης_120.JPG

 

 

_τέλος-Ξενώνας_Αγ.Αικατερίνης_048.JPG

 

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Θέατρο: «το Τέλος του παιχνιδιού» ο Μπέκετ, σκηνοθετημένος από τον Τ. Λιγνάδη
bfc6b5a7-5403-47b6-9864-051379733508.jpg
8 Ιουλίου: “Ο Κύκλος του Δέκα” από το Ίδρυμα Κακογιάννη στη Ρόδο. Μια σπουδαία παράσταση σε μουσική σύνθεση του Σάββα Καρατζιά
“Ποιος σκότωσε τον WILLIAM?” από την Θεατρική Ομάδα ΠράΞις από 20-29 Απριλίου στη Ρόδο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.