Κινηματογράφος - Θέατρο

“Αβελάρδος και Ελοΐζα”: θέατρο που αξίζει να δεις, 28 Δεκ τελευταία παράσταση, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

 

 

 

 

 

 Abelard-and-Heloise_2_p.jpg

 

 

 

 

 

  Σκηνικό απλό.

Φωτισμός εύστοχος.

Ερμηνείες εξαιρετικές.

Κείμενο βαθύ, απλό, απλά συγκλονιστικό.

Κυνικός ρεαλισμός με μπόλικη δόση του θείου έρωτα. Ξέρεις αυτού που ζεις μόνο μια φορά στη ζωή σου κι αν… Η ιστορία που τοποθετεί τον παράδεισό σου, όπου είναι η αγάπη σου.

Οι κατακριτέες αγάπες βρίσκουν χαραμάδες στο σκοτάδι. Τότε που οι άνθρωποι ερωτεύονται, κάποιοι γίνονται θηρία.

Και ο Θεός αγαπά την πόρνη περισσότερο από την παντρεμένη. Γιατί μόνο αυτός που έχει αγαπήσει και έχει ερωτευτεί μέχρι τον ουρανό, μπορεί να νοιώσει τη θέωση. Να Του μοιάσει. Ίσως και να Του ανήκει. Γιατί ξέρει πώς είναι να αγαπάς.

 

Τότε μάλλον τον αναζητάς. Στην απελπισία του ερωτευμένου. Γιατί ο Θεός υπάρχει στον πιο απελπισμένο έρωτα.

Σ’αγαπάω σημαίνει σου ανήκω. Είμαι η περιουσία σου. Αν δεν το κατανοείς σημαίνει πως φοβάσαι. Με φοβάσαι. Ο φόβος κλέβει όχι μόνο στιγμές, αλλά ολάκερη ζωή. Αλλά κι έτσι σ’αγαπώ. Γιατί σε άντεξε ο χρόνος μου. Και γιατί σώθηκα από την αγάπη σου. Και χάθηκα ταυτόχρονα. Γιατί, αν κάτι αξίζει σε τούτη τη ζωή, είναι να αγαπήσεις και να αγαπηθείς μέχρι τρέλας.

Η Λογική εξηγεί τα πάντα. Ο Θεός εξηγεί τα πρέπει και όλοι προτιμούν να ορκίζονται στο άϋλο προδίδοντάς Τον κάθε στιγμή. Ο Έρωτας ερμηνεύει τη ζωή ρίχνοντας με το πιο δυνατό φως και το πιο τρομακτικό σκοτάδι.

Και γω έμαθα να μην κρύβομαι. Το πλήρωσα ακριβά και θα συνεχίσω να το πληρώνω. Γι’αυτό και σε ικετεύω: μην με ξεχνάς. Γιατί «απ’όσες θλίψεις μπορούν να προκαλέσουν οι εραστές, η πιο οδυνηρή είναι στα σίγουρα η λησμοσύνη».

«Αβελάρδος και Ελοΐζα». Θέατρο Νέου Κόσμου. Σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Με την Ελένη Κοκκίδου, τον Γιώργο Γλάστρα και την Χριστίνα Μαξούρη.

Είναι διαφορετικό. Γρήγορο, άμεσο, ελπιδοφόρο. Για ηλικίες από 16 μέχρι 116. Με λοξές και υπόγειες ματιές στα παντοτινά, αναπάντητα ερωτήματα της τριαδικής σχέσης Έρωτα-Θεού-Ουσία Ζωής. Νόημα Ζωής. Γιατί ο Θεός δεν είναι η αναμονή και τα πρέπει, αλλά το ακριβό και καθαρό που έχεις εσύ μέσα σου. Αυτό που σου χτυπά ξαφνικά την πόρτα και συ, είτε έχεις απλώσει στην ψυχή σου το ακριβότερο χαλί για να το υποδεχτείς, είτε παριστάνεις τον κουφό. Και ό,τι αξίζει αληθινά είναι το ουρανοκατέβατο. Που το σωστό και το λάθος, η ζωή και ο θάνατος περπατούν χέρι-χέρι.

Γι’αυτό σου λέω. Μη με ξεχνάς! Γιατί ο αγώνας είναι άνισος και η ζωή θολή. Και ό,τι αξίζει τελικά να ζήσεις είναι ό,τι περισσότερο φοβάσαι και υπάρχει λόγος να διηγηθείς μετρώντας ρίσκα και επιθυμίες.        

                                                                               

                                                                               * * *

Παραστάσεις: έως 28 Δεκεμβρίου 2014 από Τετάρτη-Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00

Χορηγός επικοινωνίας: η Πόρτα – www.iporta.gr

Λίγα λόγια για το έργο: 

Στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του Ελοΐζα Φυλμπέρ ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μια ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και πλήρωσαν για όλη τους τη ζωή το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του. Μετά την πρώτη εκδοχή μεγάλης κλίμακας στο Φεστιβάλ Αθηνών, οι συντελεστές της παράστασης ξαναγράφουν το κείμενο της αληθινής ιστορίας, αλλάζουν τον τόπο και τον χρόνο και παρουσιάζουν τη δεύτερη εκδοχή μιας από τις δυνατότερες ιστορίες αγάπης.

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το σιωπηλό βλέμμα του νικητή, της Τζίνας Δαβιλά
Οι Καλύτεροι μάγοι του Λας βέγκας! 12 ΚΑΙ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στο CHRISTMAS THEATER
Lina.JPG
Νέκυια – Νο, της Λίνας Βέλκου
1 Comment
  • Χρήστος Μ.
    4 Νοεμβρίου 2014 at 04:27

    Εγώ πάντα προτιμούσα να είμαι ο Αβελάρδος. Αλλά όταν διάβασα την ιστορία στα 18, επηρεασμένος και από τον Φρόυντ, είπα: σ’ αυτό το έργο Ελοΐζα και πάλι Ελοΐζα !!!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.