Απόψεις

Αφορμή ψάχναμε κα Αλαμουντίν, της Αναστασίας Φωκά

Spread the love

 

Αφορμή ψάχναμε ή μήπως όχι; Αφορμή ψάχναμε για να ξεθάψουμε το θέμα των ελγίνειων; Και πόσο μάλλον όταν αυτή η αφορμή έχει στραμμένη πάνω της τόσα φώτα… Δεν το θεωρείς αστείο. Ίσα -ίσα…

Αφορμή ψάχναμε ή μήπως όχι; Αφορμή ψάχναμε την ώρα που ο τάφος της Αμφίπολης δίνει δείγματα για τον ποιον φιλοξενεί και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν; Όταν τα στόματα μένουν ανοιχτά με τα νέα ευρήματα και μέρα με τη μέρα η αποκάλυψη είναι όλο και πιο κοντά; Δεν το θεωρείς αστείο. Ίσα -ίσα…
Αφορμή ψάχναμε ή όχι; Αφορμή ψάχνουμε για όλα! Για όλα όσα μας αφορούν. Για όλα τα σημαντικά και μη… Το θέμα όμως είναι, να μην μένουμε στην αφορμή. Αφορμές πολλές. Το θέμα είναι να προχωράμε και λίγο παρακάτω. Να τολμάμαι και να κάνουμε βήματα. Καλές οι αφορμές… Δεν τις θεωρείς αστείο.

Ίσα -ίσα.

Η Αλαμουντίν ήρθε και ζωντάνεψε, ξύπνησε πάλι το μύθο (αν και μεταξύ μας όχι και τόσο μύθος, αλλά κρυφός πόθος!) της επιστροφής των μαρμάρων. Ήρθε να δώσει τα φώτα και τις γνώσεις της σε ένα τόσο δύσκολο θέμα. Ήρθε να μας βοηθήσει για το πώς να χειριστούμε το θέμα με την Μ. Βρετανία, που εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, αλλά πετάει που και που, όταν ξυπνάει το θέμα, και τη χολή της. Δεν είναι αστείο. Και δεν πρέπει να το δούμε σαν αστείο.
Τα φώτα είναι καλά κάποιες φορές, αρκεί να μην μας αλλάζουν αυτό που βλέπουμε. Καλό είναι να εστιάζουμε στο φως και όχι στη λάμψη που δημιουργεί γύρω. Και στην προκείμενη θέλουμε να δούμε δράση. Το επόμενο βήμα. Κάποια θέματα μπορεί να είναι δύσκολα, έως πολύ δύσκολα. Εμπλέκονται πολλά συμφέροντα. Οι συζητήσεις είναι σε πολλά επίπεδα και φυσικά κρύβουν κινδύνους. Κινδύνους που αφορούν μία ολόκληρη χώρα. Υπάρχει χρέος όμως, να μην κρύβονται κάποια θέματα στο ντουλάπι του χρόνου, με πίστωση μεγάλη, με αφορμή άλλα ζητήματα. Όπως η οικονομική κρίση. Δύσκολο θέμα δεν λέω… Αλλά δεν γίνεται να τα κρύβουμε όλα σε αυτή τη χώρα, πίσω από μια οικονομική κρίση! Ή να κρύβουμε μία κρίση, πίσω από μία λάμψη (γιατί μεταξύ μας ή όχι και αυτό το έχουμε ζήσει!).

Αφορμές υπάρχουν. Ας υπάρξουν και μυαλά που θα σκεφτούν και θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα. Δεν περιμένουμε θαύματα. Αλλά και η απραξία και η άρνηση πολλές φορές δεν φέρνει τίποτα. Κι αν περιμένουν να ανακαλυφθεί κανένα ψηφιδωτό που να λύνει αυτό το μυστήριο… ας το δηλώσουν ευθέως! Αφορμή υπάρχει.

 

Αναστασία Φωκά

SHARE
RELATED POSTS
10407173_694836297277488_178531332991092873_n.jpg
Περί Βερσαλλιών, του Κώστα Χατζηαντωνίου
Φιλία είναι… της Μαριάννας Φωτοπούλου
Άλλαξε το δημοψήφισμα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.