Αναγνώστες

Επίκουρος: Τριακοστή Έκτη Δόξα, του Μάριου Βερέττα

ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΠΑΣΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΤΟ ΑΥΤΟ
ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΑΡ ΤΙ ΗΝ ΕΝ ΤΗΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΙΚΑΤΑ ΔΕ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΙΩΝΟΥ ΠΑΣΙ ΣΥΝΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ

“Όσο αφορά στους πολλούς το δίκαιο είναι ίδιο για όλους, επειδή αποτελεί το συμφέρον για τις μεταξύ τους σχέσεις. Εξαιτίας ωστόσο της ιδιαιτερότητας της κάθε χώρας και της ποικιλίας των συνθηκών της δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα να είναι δίκαιο για όλους”.

Για άλλη μια φορά ο Επίκουρος γκρεμίζει την ψευδαίσθηση του δήθεν απόλυτου και υπερβατικού χαρακτήρα της «θείας Δίκης» και της «Νέμεσης», που είχαν θεοποιήσει οι προγενέστεροι της εποχής του Έλληνες, και φωτίζει την σχετικότητα της έννοιας του δικαίου. Ό,τι είναι δίκαιο εδώ, δεν είναι δίκαιο αλλού. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως προς θέμα της δικαιοσύνης.

Κι αυτό συμβαίνει φυσικά επειδή η δικαιοσύνη είναι μια κοινωνική συμφωνία για να μη βλάπτουν ούτε να βλάπτονται μεταξύ τους οι άνθρωποι. Μια κοινωνική συμφωνία η οποία παραλλάσσεται από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή.
(συνεχίζεται- διαβάστε εδώ τα προηγούμενα άρθρα)

Ο Μάριος Βερέττας είναι συγγραφέας και εκδότης. Περισσότερα στο www.verettasbooks.gr. Επίσης, είναι αρχισυντάκτη του φιλοσοφικού περιοδικού 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
74c60149-dc5e-4e80-b471-c515dff2a662.jpg
Μάνα Κοινή, του Παναγιώτη Φερεντίνου
annaDeligiannitsioulpa.jpg
Ποντία γη!, της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Story, της Λίνας Βέλκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.