Αναγνώστες

Επίκουρος: Τριακοστή Έκτη Δόξα, του Μάριου Βερέττα

Spread the love

ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΠΑΣΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΤΟ ΑΥΤΟ
ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΑΡ ΤΙ ΗΝ ΕΝ ΤΗΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΙΚΑΤΑ ΔΕ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΙΩΝΟΥ ΠΑΣΙ ΣΥΝΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ

“Όσο αφορά στους πολλούς το δίκαιο είναι ίδιο για όλους, επειδή αποτελεί το συμφέρον για τις μεταξύ τους σχέσεις. Εξαιτίας ωστόσο της ιδιαιτερότητας της κάθε χώρας και της ποικιλίας των συνθηκών της δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα να είναι δίκαιο για όλους”.

Για άλλη μια φορά ο Επίκουρος γκρεμίζει την ψευδαίσθηση του δήθεν απόλυτου και υπερβατικού χαρακτήρα της «θείας Δίκης» και της «Νέμεσης», που είχαν θεοποιήσει οι προγενέστεροι της εποχής του Έλληνες, και φωτίζει την σχετικότητα της έννοιας του δικαίου. Ό,τι είναι δίκαιο εδώ, δεν είναι δίκαιο αλλού. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως προς θέμα της δικαιοσύνης.

Κι αυτό συμβαίνει φυσικά επειδή η δικαιοσύνη είναι μια κοινωνική συμφωνία για να μη βλάπτουν ούτε να βλάπτονται μεταξύ τους οι άνθρωποι. Μια κοινωνική συμφωνία η οποία παραλλάσσεται από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή.
(συνεχίζεται- διαβάστε εδώ τα προηγούμενα άρθρα)

Ο Μάριος Βερέττας είναι συγγραφέας και εκδότης. Περισσότερα στο www.verettasbooks.gr. Επίσης, είναι αρχισυντάκτη του φιλοσοφικού περιοδικού 
SHARE
RELATED POSTS
Ήρθε η ώρα της, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
9373182384_7113812ee0_b.jpg
Άγγελμα, του Μάνθου Κτενά [Ποίημα]
11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg
Σκόνη στον άνεμο, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.