Πρόσωπα - Αφιερώματα

Tina Turner, 1939-2023, του Μιχάλη Κουμπιού

Spread the love

Ο Μιχάλης Κουμπιός είναι συνθέτης, στιχουργός και διατελεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Badminton.

Όταν η Τίνα Τέρνερ άφησε τον πρώτο της σύζυγο -ο οποίος ήταν επίσης το αφεντικό, ο απαγωγέας και ο βάναυσος βασανιστής της- βγήκε κρυφά από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Ντάλας με μια σκέψη στο μυαλό της: φύγε και μην κοιτάς πίσω.
Βρέθηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο, μεσάνυχτα, με φορτηγά να την προσπερνούν, με 36 σεντς και μια κάρτα βενζίνης Mobil στην τσέπη της.
Όταν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, είχε ένα και μόνο αίτημα.
Δεν ήθελε τίποτα: ούτε τα δικαιώματα των τραγουδιών, ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε τα σπίτια, ούτε τα χρήματα.
Το μόνο που ήθελε ήταν το καλλιτεχνικό όνομα που της έδωσε – Tina – και το επώνυμο του – Turner. Αυτό ήταν το όνομα με το οποίο τη γνώρισε ο κόσμος και το να το κρατήσει ήταν η μοναδική της ευκαιρία να σώσει την καριέρα της.
Μετά από εκεί, θα μπορούσε να έχει μείνει στην αφάνεια και φυσικά, δεδομένων των όσων είχε περάσει, μπορεί να μην είχε καταφέρει τίποτα.
Αυτό που συνέβη όμως είναι ότι η Tina Turner έγινε η μεγαλύτερη παγκόσμια σταρ της δεκαετίας του ’80 στα 42 της.
Και κάθισε στην κορυφή σαν να ήταν ο θρόνος της.
Το κατάφερε λόγω του σπάνιου υλικού που ήταν φτιαγμένη (πρόκειται για μια γυναίκα της οποίας η δισκογραφική της έδωσε δύο εβδομάδες για να ηχογραφήσει το σόλο ντεμπούτο της, Private Dancer, που έγινε πέντε φορές πλατινένιο), επειδή αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τον κακοποιητικό γάμο της και να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και κυρίως να δώσει ελπίδα και κουράγιο σε αμέτρητες γυναίκες.
Επίσης επειδή -κάτι εξαιρετικά απίθανο για ένα κορίτσι από το Nutbush του Τενεσί- ασκούσε πρακτικές βουδισμού Soka Gakkai Nichiren, κάτι που βοήθησε στην επιβίωσή της και έμεινε πιστή μέχρι τέλους.
Ο δεύτερος γάμος της Τίνα -για αυτήν, ο μοναδικός της γάμος- ήταν με τον Έρβιν Μπαχ, έναν Ελβετό μουσικό 16 χρόνια νεότερό της.
“Ο Έρβιν, ο οποίος είναι μια δύναμη της φύσης από μόνος του, δεν πτοήθηκε ποτέ από την καριέρα μου, τα ταλέντα μου ή τη φήμη μου”.
Το 2016, μετά από πολλά προβλήματα υγείας, τα νεφρά της Τίνα άρχισαν να καταστρέφονται. Ως Ελβετίδα πολίτης μέχρι τότε, είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όταν ο σύζυγός της, της έδωσε ένα από τα νεφρά του, εξαγοράζοντας έτσι λίγο ακόμα χρόνο μαζί της, και κλείνοντας έναν κύκλο που την πήρε από έναν άνδρα που την κακοποίησε σε έναν άνδρα που ήταν πρόθυμος να δώσει τον εαυτό του για να τη σώσει.
Γεννημένη ως Άννα Μέι Μπούλοκ το 1939, η Τίνα Τέρνερ, πέθανε στην Ελβετία χτες.

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος Ροϊλός. Σε πρώτο πρόσωπο, του Γιάννη Παπαϊωάννου
Με το βλέμμα στους Ολυμπιακούς του 2016 η Ουρανία Ρεμπούλη
Παντελίδης: δεν ήταν ο Χατζιδάκις κι όμως τον κλαίει όλη η Ελλάδα, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.