Υγεία

Τροφές κατά της κούρασης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

 

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50, 85133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, μην καταφύγετε σε προϊόντα με λευκή ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ούτε σε ενεργειακά ποτά, που τα χημικά τους επιβαρύνουν επινεφρίδια και λεμφικό σύστημα. Πείτε ναι σε μη επεξεργασμένες τροφές, φρούτα και λαχανικά.

Ο οργανισμός για να έχει ενέργεια, έχει ανάγκη από βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες και ω-3λιπαρά οξέα.

Πείτε λοιπόν ΝΑΙ σε:

Νερό. Αν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν αισθανόμαστε κουρασμένοι. Ακόμη και ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ενέργεια μας.

Μέλι. Νικά την κούραση χάρη στις βιταμίνες συμπλέγματος Β και τα  μέταλλά του.

Βρόμη. Προσφέρει σύνθετους υδατάνθρακες αργής απορρόφησης άρα και πέψης. Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β που περιέχει ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρομυικού συστήματος.

Μπανάνες. Πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, αυξάνουν την ενέργειά μας.

Μήλα. Με φυτικές ίνες, βιταμίνη C αντιοξειδωτικά και φρουκτόζη, μας τονώνουν ενεργειακά.

Καρπούζι. Εξαιρετική πηγή ενέργειας, με Β-βιταμίνες, κάλιο και φρουκτόζη. Το νερό του μάς ενυδατώνει.

Μύρτιλλα. Τα φυτοσυστατικά του, εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων καρδιοπαθειών, διαβήτη και νεοπλασιών. Βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Ξηροί καρποί. Αρκεί να είναι ωμοί και χωρίς αλάτι! Μάς εφοδιάζουν με  πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες: τα αμύγδαλα σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σπανάκι. Συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου: κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια σιδήρου.  Ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εγκύους και χορτοφάγους.

Πράσινο κρεμμύδι. Πλούσιο σε βιταμίνες K, C, A και φυλλικό οξύ.

Μπρόκολο. Εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και βιταμινών C και Α,   προστατεύει τα κύτταρά μας. Προσφέρει ασβέστιο, μαγνήσιο, και κάλιο.

Παντζάρια. Η καταλάση, ένα ένζυμό τους είναι εξαιρετικό  αντιοξειδωτικό. Ενισχύουν τη σωματική αντοχή και συμβάλλουν στην μείωση αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης ενώ αποτρέπουν οστεοπόρωση και εγκεφαλικά. Με βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, Β6, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο.

Λάχανο. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, C, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και θείο που καταπολεμά την ακμή. Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τους πονοκεφάλους.

Πράσο. Η κερκετίνη τους προστατεύει από νεοπλασίες. Καταπολεμά την αναιμία και αποτρέπει αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Ε, Κ, Β6, μαγγανίου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, ψευδάργυρου, σεληνίου και αντιοξειδωτικών.

Φασολάκια. Με αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και διατηρεί σε σταθερά επίπεδα χοληστερίνη και σάκχαρο. Παρέχει βιταμίνες Α, C, K, B, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, σελήνιο, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Μαρούλια. Πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ, και C αλλά και μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο και φυτικές ίνες. Χωρίς θερμίδες.

Καρότα. Ολιγοθερμικά, ελέγχουν τις φυσικές φλεγμονές και περιέχουν βιταμίνες A, C και Ε, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο. Προστατεύουν την όραση και βοηθούν στην πέψη.

Τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Σολομός, τόνος, γαύρος και θαλασσινά, τροφοδοτούν με ενέργεια τον εγκέφαλο. Ο σολομός μας τροφοδοτεί με βιταμίνη Β6, νιακίνη (Β3) και ριβοφλαβίνη (Β2), που βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια.

Μανιτάρια. Μία κούπα μανιτάρια μάς προσφέρει τη μισή ποσότητα σιδήρου που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Γλυκοπατάτα. Με σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες C και D, που αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και καταπολεμούν την κούραση.

Αυγά. Πολύτιμη πηγή πλήρους πρωτεΐνης: περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Άπαχο κοτόπουλο. Η τυροσίνη του, είναι αμινοξύ που καταπολεμά την κούραση. Όπως και άλλα άπαχα κρέατα περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες Β και την πρωτεΐνη που μας προσφέρουν ενέργεια.

Δημητριακά ολικής άλεσης. Οι υδατάνθρακες, δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

Μαύρη σοκολάτα. Περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, αμφότερα διεγερτικά. Ναι, σ’ ένα μικρό κομμάτι!

Καφές. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μας βοηθά να ξυπνάμε.

SHARE
RELATED POSTS
Τι αποκαλύπτουν οι διαταραχές στον έμμηνο κύκλο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η φεριτίνη δείχνει το δρόμο…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όταν αρρωσταίνεις το φθινόπωρο…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.