Υγεία

Με οδηγό την πρόληψη! της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Διαβάστε εδώ τα άρθρα της Δρος Κατσώχη για την προστασία της καλής μας υγείας

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο Φεβρουάριος, μήνας κατά του καρκίνου, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίκητος. Χάρη στην επιστημονική πρόοδο, τείνει να καταστεί χρόνια νόσος. Όμως, στέλνει κι ένα σημαντικό μήνυμα πρόληψης. Η καλή μας υγεία είναι στο χέρι μας!  

Set of realistic awareness ribbons different color. Cancer Ribbon.

Η πρόληψη είναι η κορωνίδα των πάντων. Ένας υγιής και ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής, υπόσχεται μακροζωία και ευζωία. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που σέβεται τον οργανισμό μας και τις ανάγκες του. Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη αλλά καθημερινή ενσυνείδητη δράση. Η δευτερογενής πρόληψη, μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου,  χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής.

Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Να επισκεφθούμε  το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης,  που συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην επιστροφή του ασθενή σε ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με όσο το δυνατόν λιγότερες σωματικές ή ψυχολογικές παρενέργειες.

Χάρη στην πρόληψη, μπορούμε ν’ αποτρέψουμε ή να διαγνώσουμε έγκαιρα, ασθένειες όπως ο HPV, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή ο καρκίνος του μαστού.

«Γνώρισε το μαστό σου, αγάπησε τον εαυτό σου»!

Ο καρκίνος του μαστού είναι το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Μία στις 12 Ελληνίδες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της. Το οικογενειακό ιστορικό, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.  Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης αν διαγνωστεί έγκαιρα. Αυτοεξέταση, μαστογραφία και κλινική εξέταση του μαστού είναι οι λέξεις κλειδιά. Οπωσδήποτε κάθε χρόνο μαστογραφία μετά τα 40. Οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα μαστών ή η μαγνητική μαστογραφία είναι συμπληρωματικές στη βασική εξέταση που είναι η μαστογραφία.

Τεστ ΠΑΠ

Δεν είναι όμως μόνο η μαστογραφία αλλά και το τεστ ΠΑΠ. Είναι σωτήριο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Και βέβαια, καθοριστική είναι η ανίχνευση και η αντιμετώπιση του ιού ΗPV, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο ο του τραχήλου της μήτρας. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, μεταδίδεται ακόμη και με την επαφή δέρματος με δέρμα (των γεννητικών οργάνων με την περιγεννητική περιοχή) ακόμα κι αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.  Τα προφυλακτικά δεν καλύπτουν όλη την περιγεννητική περιοχή, ούτε όλα τα στάδια της ερωτικής συνεύρεσης. Ωστόσο, αν και δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία, ωστόσο μας  προφυλάσσουν σε μεγάλο βαθμό και από την HPV λοίμωξη και πολλά άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προστασία γένους αρσενικού

Η πρόληψη αφορά όλους. Ο άνδρας οφείλει να κάνει προληπτικές εξετάσεις. Ο καρκίνος του προστάτη στα πρώτα στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα. Αν όμως διαγνωσθεί έγκαιρα, η επιβίωση του ασθενούς στην πενταετία πλησιάζει το 100%. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος στους άνδρες άνω των 50 ετών είναι απαραίτητος.  Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στο να ληφθούν σωστές θεραπευτικές αποφάσεις.

Άνδρες και γυναίκες, πρέπει ν’ ακολουθούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπος ζωής και διατροφής. Ναι σε φρούτα και λαχανικά, ελάχιστο αλκοόλ, κόκκινο κρέας,  λιπαρά καφεΐνη, καυτερά και πικάντικα τρόφιμα. Ναι στα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλες, τόνος, πέστροφα κ.α που περιέχουν ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά. Άφθονο νερό όλες τις εποχές, έλεγχος της χοληστερόλης, άσκηση φυσιολογικό βάρος, ανάλογα με την ηλικία και τον σωματότυπό του.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Διαλογισμός μέσα στη θάλασσα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Νέα διατροφική αρχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.