Υγεία

Παιδικός καρκίνος: Τ͟α͟ ͟κ͟α͟λ͟ά͟ ͟ν͟έ͟α͟ ͟ε͟ί͟ν͟α͟ι͟ ͟π͟ε͟ρ͟ι͟σ͟σ͟ό͟τ͟ε͟ρ͟α͟!͟, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

🍀Τ͟α͟ ͟κ͟α͟λ͟ά͟ ͟ν͟έ͟α͟ ͟ε͟ί͟ν͟α͟ι͟ ͟π͟ε͟ρ͟ι͟σ͟σ͟ό͟τ͟ε͟ρ͟α͟!͟🍀Ακόμη και για ανθρώπους εξοικειωμένους με τον καρκίνο, όπως είμαστε και όλοι εμείς στην ΑΚΟΣ, η εικόνα ενός παιδιού, με φαλακρό το κεφαλάκι του εξαιτίας των παρενεργειών της χημειοθεραπείας, να κατευθύνεται στο θάλαμο των ακτινοθεραπειών προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι.

Ωστόσο, σήμερα που είναι η Ημέρα του Παιδικού Καρκίνου, προτιμούμε να μην εστιάσουμε σε συναισθηματικές νότες… Αυτό το επιβάλλει άλλωστε και ο σεβασμός απέναντι στους εκατοντάδες γονείς παιδιών που νοσούν και που μόνο εκείνοι γνωρίζουν τις αληθινές διαστάσεις της πραγματικότητας που ζει όλη η οικογένεια. Η αξιοπρέπεια με την οποία την αντιμετωπίζουν συνήθως, είναι συνταρακτική.

🍀Α͟ς͟ ͟ε͟π͟ι͟κ͟ε͟ν͟τ͟ρ͟ω͟θ͟ο͟ύ͟μ͟ε͟,͟ ͟λ͟ο͟ι͟π͟ό͟ν͟,͟ ͟σ͟τ͟α͟ ͟κ͟α͟λ͟ά͟ ͟ν͟έ͟α͟:͟🍀

🔸 Ο παιδικός καρκίνος είναι πολύ σπάνιος. Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ με πληθυσμό 320 εκατομμυρίων κατοίκων, γίνονται λιγότερες από 9.000 διαγνώσεις παιδικού καρκίνου το χρόνο. Αυτό από μόνο του αποτελεί πηγή αισιοδοξίας, καθώς για τον καρκίνο των παιδιών δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες πρόληψης, όπως ισχύει για τους ενήλικες.

🔸 Τα ποσοστά των παιδιών που θεραπεύονται αυξάνονται συνεχώς. Αυτό οφείλεται κυρίως στις θεραπείες που εκσυγχρονίζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

🔸 Η κοινωνία ανοίγει όλο και περισσότερο την αγκαλιά της στα παιδιά που πάσχουν από τη σύνθετη και επίπονη αυτή νόσο και τους προσφέρει αλληλεγγύη, καταργώντας το παραπλανητικό «στίγμα του μελλοθάνατου» με το οποίο τα χαρακτήριζε κάποτε…

Αν, παρόλα αυτά, έρθετε με οποιονδήποτε τρόπο αντιμέτωποι με το θέμα αυτό, θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλοί ειδικευμένοι φορείς που παρέχουν σημαντική –και απαραίτητη- στήριξη στα παιδιά και στις οικογένειές τους ενώ, στα περισσότερα νοσοκομεία, το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο ώστε να χειρίζεται με ευαισθησία, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα όλο το φάσμα των συνεπειών που επιφέρει ο καρκίνος σε εκείνους που πορεύονται μαζί του.

SHARE
RELATED POSTS
Ο πονοκέφαλος είναι γένους θηλυκού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μπορώ να καθυστερήσω το γκριζάρισμα των μαλλιών μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αντιμετωπίζονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.