Πόρτα στον Κόσμο

Τζίνα Χάσπελ: φρικτά βασανιστήρια σε έδαφος Ταϋλάνδης από την νυν Διευθύντρια της CIA

Spread the love
Σύμφωνα με αναφορές της CIA, κρατούμενοι οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, υπέστησαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού (waterboarding), και άλλες απαγορευμένες τεχνικές βασανισμού, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών βασανιστηρίων. Συγκεκριμένα ο κρατούμενος Abu Zubaydah υπέστη waterboarding 83 φορές σε ένα μήνα ενώ οι δεσμοφύλακες δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί, τον κρατούσαν σε απομόνωση και χτυπούσαν το κεφάλι του στον τοίχο.Μερικά χρόνια αργότερα η Χάσπελ κατηγορήθηκε από τον διευθυντή του κέντρου αντιμετώπισης τρομοκρατίας της CIA ότι διέταξε να καταστραφούν δεκάδες βιντεοταινίες που κατέγραφαν τα βασανιστήρια στα οποία επέβαλε τους κρατούμενους.
Αναλυτικά:

Η Χάσπελ είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά είχε αντικατασταθεί έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες. Ωστόσο υπήρξε από τους βασικούς εμπνευστές στη δημιουργία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, των μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν φρικτά βασανιστήρια στις ανακριτικές μεθόδους.

Καταστροφή ενοχοποιητικών βίντεο

Όπως είχε γράψει τότε η Washington Post, το 2005, η Χάσπελ είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατουμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριζε πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή, ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη.

 

Μια σύνοψη 528 σελίδων της αρχικής έκθεσης των 6.700 σελίδων είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014, όμως η πλήρης εκδοχή της –η οποία είναι διαβαθμισμένη– περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις μεθόδους, ονόματα προσώπων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια και τους τόπους όπου αυτά έλαβαν χώρα.

Ως απερχόμενος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φοβόταν ότι η έκθεση αυτή θα θαφτεί, είχε κρατήσει ένα αντίγραφο για την προεδρική βιβλιοθήκη του στο Σικάγο. Όμως το αντίγραφο θα παραμείνει διαβαθμισμένο μέχρι το 2029.

Πηγή: αποσπάσματα: ΑΠΕΜΠΕ-INFO-WAR

SHARE
RELATED POSTS
Πλοιάριο με 700 μετανάστες ναυάγησε ανοιχτά της Λιβύης – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς
jerusalem_israel_palaistine-1021x564.jpg
Αναγνώριση της Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης ζητά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας
Οι παγκόσμιοι σερίφηδες ετοιμάζονται για νέο αίμα, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.