Πόρτα στον Κόσμο

Ο Ερντογάν, ο Γκιουλέν, το σκληρό μπρα-ντε-φερ, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

Μαρία Καρχιλάκη 

 

 

GULEN-ERDOGAN.jpg

Ο Ερντογάν είναι κατηγορηματικός. Υποκινητής της στάσης είναι ο πάλαι ποτέ σύμμαχος και υποστηρικτής του, Φετουλάχ Γκιουλέν -ένας πανίσχυρος τούρκος διανοούμενος του μετριοπαθούς Ισλάμ με υψηλές διασυνδέσεις εντός και εκτός χώρας, αυτοεξόριστος -κάμποσα χρόνια τώρα- στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

 

Μέχρι χθες, ο Ερντογάν φαινόταν να έχει επικρατήσει στο άγριο μπρα-ντε-φερ με τον 75χρονο, και με στενούς δεσμούς με εξέχουσες προσωπικότητες της τουρκικής ελίτ -από την πολιτική και το δικαστικό σώμα μέχρι το στρατό, τους βιομηχάνους και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ- Γκιουλέν.

 

Αν, όμως, τα πράγματα όντως έχουν όπως διατείνεται ο Ταγίπ Ερντογάν -ακόμη κι αν το πραξικόπημα συγκρατήθηκε- ο Γκιουλέν προβάλλει υπολογίσιμη δύναμηˑ πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο, ενδεχομένως, είχε αξιολογηθεί. Ο ίδιος και το Κίνημά του των Κοινών Αξιών αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τους στασιαστές και καταδικάζουν. Ο Ερντογάν δεν πείθεται και τους έχει ήδη ‘υποσχεθεί’ ότι ‘θα πληρώσουν ακριβά την προδοσία’.

 

Πώς ο παλιός σύμμαχος έγινε εχθρός

Ο Γκιουλέν είχε στηρίξει πολύ στα πρώτα του βήματα τον Ερντογάν. Τον είχε βοηθήσει να εκλεγεί πρωθυπουργός όπως και να περάσει, στη συνέχεια, στην Προεδρία. Όλα αυτά μέχρι το 2013. Ο διογκούμενος αυταρχισμός του ‘προστατευόμενου’ έστρεψε εναντίον του το ‘μέντορα’. Άσκησε την επιρροή του και Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες για διαφθορά με επίκεντρο όχι μόνο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν αλλά και τους ίδιους του τους γιους.Ο ‘Σουλτάνος’ δεν άργησε να περάσει στην αντεπίθεση∙ πρώτα ‘καθαρίζοντας’ στελέχη της αστυνομίας πιστά στον Γκιουλέν κι έπειτα σφραγίζοντας την εφημερίδα επιρροής του -τη Ζαμάν με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα.

 

Με τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, μετά τη δοκιμασία των προηγούμενων του Ιουνίου 2015, ο Ερντογάν προβάλλει και -κατά τα φαινόμενα- νοιώθει κυρίαρχος.

 

Σχεδιάζει δημοψήφισμα για να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες.

 

Και ξαφνικά χθες ‘σκάει’ το πραξικόπημα∙ όπως -ίσως;- πριν από μερικά χρόνια ‘έσκασαν’ οι έρευνες για διαφθορά…

Κι ένα νέο μπρα-ντε-φερ, πολύ πιο άγριο από το προηγούμενο, μοιάζει να έχει μόλις ξεκινήσει…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
ChristopherFurlongGettyImages.jpg
Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Θεωρίες συνωμοσίας και μυστικισμού
Η Κοκό που δεν είναι Σανέλ και αξίζει ακριβά
Το δίλημμα με τις εκλογές στη Νέα Υόρκη, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.