Κινηματογράφος - Θέατρο

Μία ταινία – πρόδρομος του Τζόκερ, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Χτες, ο Phoenix είχε τα γενέθλιά του και έγινε 45 ετών. Τιμής ένεκεν λοιπόν αξίζει, νομίζω, να πω εδώ δύο λόγια για αυτόν τον ηθοποιό – φαινόμενο αλλά και για έναν παλιότερο ρόλο του που σαφώς προετοιμάζει την τωρινή ερμηνεία του Τζόκερ. Είδα πρόσφατα στο netflix την ταινία του 2012 The Master με τον J. Phoenix πρωταγωνιστή και διαπίστωσα πως έχει πολλά κοινά σημεία με τον θρυλικό πλέον Joker.

Και εδώ ο Joaquin Phoenix έχει χάσει πολλά κιλά, και εδώ υποδύεται έναν άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα, σακατεμένο από το αλκοόλ εξαιτίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ συχνά αφήνεται από τον σκηνοθέτη να αυτοσχεδιάζει. Παράλληλα η ερμηνεία του στηρίζεται επίσης στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ίδιον και τον επίσης πολύ μεγάλο Philip Seymour Hoffman ο οποίος υποδύεται ένα είδος γκουρού, τον ιδρυτή μιας καινούργιας θρησκείας, υπόθεση πολύ συνηθισμένη στις Ηνωμένες πολιτείες αλλά και επίσης φαινόμενο που εντοπίζεται στις κοινωνίες που επιβιώνουν μετά από μεγάλους πολέμους.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Paul Thomas Anderson ψάχνει πολύ ώσπου να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη ταινία, δαπανά χρόνια πειραματιζόμενος και επίσης χρησιμοποιεί ανεκμετάλλευτα κομμάτια από παλιότερες του παραγωγές έτσι ώστε τελικά να δημιουργήσει ένα άκρως ενδιαφέρον, φιλμικό κολάζ.

Στα ονόματα των παραγωγών διαβάζουμε την Goulandri film company (!) ενώ στο σενάριο αναγνωρίζονται στοιχεία από το V τουThomas Pinson, την βιογραφία του John Steinbeck, αναγνωρίζουμε στα γυρίσματα την θαλαμηγό του Roosevelt “Potomac” ενώ ο σκηνοθέτης συγκρίνει την αντιπαράθεση των δύο πρωταγωνιστών με το διαφορετικό στυλ και την ενδιαφέρουσα χημεία που αναπτυσσόταν ανάμεσα σε τενίστες όπως ο John McEnroe και ο Bjorn Borg! Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ πρώτου και δεύτερου αντρικού ρόλου καθώς και δεύτερου γυναικείου ενώ τελικά της απενεμήθη και το κύπελλο Βόλπι και το βραβείο των κριτικών Venice Fipresci. οι Κριτικοί αναγνωρίζουν σε αυτήν την επίδραση της διαρκώς αναπτυσσόμενης στις ΗΠΑ σαϊεντολογίας (Scientology) ενώ ο πρωταγωνιστής Γιοακίν Φίνιξ παραλληλίζεται ερμηνευτικά προς τον Daniel Day Lewis! Προσωπικά τον απόλαυσα σε κάθε πλάνο και θα σας πρότεινα να δείτε αυτήν την ταινία ως προδρομική γραφή του Τζόκερ.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Στείλτε μας τις καλύτερες ταινίες σας, του Χρήστου Μαγγούτα
Αν τους “έχασες”, έχασες…, της Τζίνας Δαβιλά
Η ΟΜΠΡΕΛΑ, Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.