Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Κολύμβηση: ένα στεγνό (οικονομικώς) άθλημα, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

 

Στα εννέα έτη συνεργασίας μου με το Περιοδικό iporta ποτέ δεν έγραψα – ούτε προτιθέμενος ήμουν να γράψω – για προσωπικά μου θέματα διότι αυτά αφορούν εμένα και κανέναν άλλο. Ούτε εξ άλλου ο αναγνώστης έχει ανάγκη να γνωρίζει σε ποιους χώρους εγώ (επιτρέψτε μου την προσωπική αντωνυμία) κινούμαι, πράττω ή προτίθεμαι να προβώ. 

Όμως σήμερα θα «εκτεθώ», προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα. Και τούτο το κάνω όχι για λόγους προσωπικής προβολής αλλά για να αναδείξω την απουσία της επισήμου πολιτείας και των φορέων της καθώς και την παντελή οικονομική στήριξή της σε αθλητές που, ενώ διακρίνονται για τις επιδόσεις τους αποσπώντας χρυσά μετάλλια, δεν τους παρέχονται μέσω των Ομοσπονδιών τους και κατ’ επέκταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ούτε τα έξοδα μεταφοράς τους τόσον εντός της Ελλάδος όσον και για τις αποστολές τους στο εξωτερικό (εκτός μιας περιπτώσεως στην Αυστρία όπου εδέησαν «οι παράγοντες» να καλυφθούν) προκειμένου να εκπροσωπηθεί η Ελληνική αποστολή. Άγνωστον παραμένει ως την ώρα εάν και η δεύτερη αποστολή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπαχρέιν της Σαουδικής Αραβίας αρχές Σεπτεμβρίου (δεν έχει ακόμα επακριβώς προσδιορισθεί η ημερομηνία), κατά πόσον θα καλυφθεί οικονομικώς ή όχι.

Τα μετάλλια όμως, η κατάταξη της 1ης θέσεως στο βάθρο, η περιφορά του αθλητού ή της αθλήτριας φέροντας την Ελληνική σημαία στις πλάτες του/της, το παιάνισμα του Εθνικού μας Ύμνου, τα «Μπράβο Ελλάδα» στα ΜΜΕ, ρίγη προξενούν αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Υπόψη ότι κάθε μετακίνηση αθλητού εντός της Ελλάδος είτε για προπόνηση είτε για συμμετοχή του σε αγώνες, συνεπάγεται μια οικονομική επιβάρυνση τουλάχιστον της τάξεως των 400-500 κάθε φορά. Εάν υπολογισθεί ότι τις περισσότερες φορές μπορεί ανά μήνα να απαιτηθούν έως και δυο μετακινήσεις, η επιβάρυνση είναι αβάσταχτος για μια μέση (οικονομικώς) οικογένεια από την οποία προέρχεται ο αθλητής/αθλήτρια. Δεν είναι βέβαια το τένις,το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο (τα πλέον προβεβλημένα) όπου σε αυτά οι χορηγοί είναι πληθώρα, το δε χρήμα κινείται ανέτως, είναι όμως ένα εκ των ευγενών αθλημάτων το οποίο σκορπίζει ομορφιά σε συνδυασμό με την αγωνιστική πισίνα με τα καταγάλανα νερά, η συγκίνηση που καταγράφεται από τις κερκίδες με τους παρακολουθούντες να βρίσκονται σε συνεχή αγωνία για τ’ αποτελέσματα, είναι το καλλιτεχνικό θέαμα υψίστης ακριβείας και χρωμάτων το οποίο προσφέρεται από τα όμορφο Ελληνικό στοιχείο, τις Ελληνίδες κορασίδες. 

Το κατεστημένο της βιομηχανοποίησης του πρωταθλητισμού, εδώ δεν θα το βρείτε, ούτε τους κάθε λογής παρατρεχάμενους «παράγοντες» με τους σωματοφύλακες και τους μπράβους εδώ  θα συναντήσετε. Μόνο ήθος, ευγενή άμιλλα και τα χαμόγελα των πρωταθλητών/πρωταθλητριών αγοριών και κοριτσιών σας περιμένουν. Είτε κλειστό ΟΑΚΑ λέγεται αυτό, είτε Ποσειδώνιο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, είτε Σεράφειο Κολυμβητήριο, είτε Giannitsa Swimming Club (Κωνσταντινίδης) Κολυμβητήριο Πέλλας, είτε Auster Sport-und Wellnessbad, είτε Bahrayh, και όλα αυτά υπό την εποπτεία της https://koe.org.gr (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος).

Καλές επιτυχίες στους αθλητές μας, στις αθλήτριες, στους προπονητές, στους βοηθούς αυτών, στους εφόρους και σε όλους τους εμπλεκομένους με το υδάτινο στοιχείο παράγοντες.    

SHARE
RELATED POSTS
Ο Ασκληπιός και οι αρτηρίες, του Νίκου Σταθόπουλου
Όταν εταιρείες – κολοσσοί θεωρούν ηλίθιο τον πελάτη, του Γιώργου Αρκουλή
Πώς και γιατί άλλαξε όνομα η Μίσμα Πάχινα, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.