Πρόσωπα - Αφιερώματα

Η νεολαία της Ελλάδας…ο Θοδωρής Τζανέτος, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Πάνος Μπιτσαξής

• Αισθάνομαι υπερήφανος για τους Έλληνες νέους.Όταν τους βλέπω να πασχίζουν στις σπουδές, στο κακοπληρωμένο μεροκάματο, στην αγωνία αλλά και την προσδοκία του αύριο.Νέοι με τη φλόγα της δημιουργίας, της έντιμης εργασίας, της επιχειρηματικότητας, με κοινωνική αντίληψη, με άποψη, με ιδέες, με εύλογο θυμό.Το πόσο άδικο είναι να κρίνουμε από τις περιθωριακές ομάδες όταν η συντριπτική τους πλειονότητα δίνει δείγμα γραφής πολύτιμο στο αύριο αυτής της χώρας.Μια γενιά που μεγαλώνει σε δυσκολότερες συνθήκες από τη δική μου.Έφαγε στο κεφάλι μια οικονομική κρίση μπαίνοντας στην αγορά εργασίας με μισθούς πείνας.Βίωσε τον τρόμο της ανεργίας. Ενοιωσε ανασφάλεια στη προοπτική της οικογένειας.Έστρεψε προς την μετανάστευση για να βρει την οδό.Και τώρα στο καπάκι η πανδημία.Σε ένα κόσμο που τους στερεί τις ευκαιρίες και συχνά τους παγιδεύει σε επιλογές ζωής που δεν μπορούν να αναδείξουν τα ταλέντα και τις ικανότητες τους.

Αισθάνομαι βαρειά την ευθύνη του πολιτικού συστήματος απέναντι τους.Όχι θεωρητικά.Πολύ πρακτικά. Είχαν και έχουν δικαίωμα σε ένα πολύ καλύτερο σχολείο.Είχαν και έχουν δικαίωμα σε ένα πολύ καλύτερο Πανεπιστήμιο. Γιατί υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να το έχουν.Αλλά δεν το έχουν.Είχαν και έχουν δικαίωμα σε ένα σύστημα που να μπορεί να υποδέχεται, να αξιοποιεί ,να επενδύει και να προωθεί την σημιουργικη πνοή τους. Αλλά δεν το έχουν ούτε στο ελάχιστο. Είχαν και έχουν το δικαίωμα να προστατεύεται η εργασία τους. Αλλά γίνονται συχνά θύματα εκμετάλλευσης της ανάγκης.Εύχομαι δε σε κάθε έναν να καταφέρει αυτή την κατάσταση να μη τη βιώσει ως Δράμα αλλά ως μάθημα ζωής. Ως πηγή προόδου και αλλαγής κάποτε στο μέλλον.

• Θοδωρής Τζανετος. Από την Ισαρη της Αρκαδίας. 30 ετών. Είναι ο επικεφαλής της NASA στην ομάδα που σχεδίασε το ελικόπτερο που θα κάνει το πρώτο αεροπορικό ταξίδι στον Άρη.Έχουν τρελαθεί με αυτόν. Γιατί κατάφερε να λύσει τις εξισώσεις, δεν κατάλαβα ποιες ,ούτε χρειάζεται. Θα πετάξει εντός των ημερών και ζει μεγάλη αγωνία. Μην τον ματιάσουμε. Τι άλλο να πω;

• Είναι αμφίβολο αν κάποιος από τους πολυάσχολους υπουργούς μας θα σκεφτεί να τον συγχαρεί.Αν κάποιο Πανεπιστήμιο τον καλέσει να κάνει μια διάλεξη που θα ταράξει τις εδώ αυθεντίες.Έχουμε αλλά εδώ. Το Survivor, τον κάθε άπραγο στο παιχνίδι της δημοσιότητας. Καλά δεν υπάρχουν στην Αμερική αυτά θα μου πείτε.Υπάρχουν και με το παραπάνω αλλά υπάρχουν και οι Τζανέτοι. Εδώ κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνο με αυτά.

• Ένα φοβάμαι και το φοβάμαι πολύ. Μην τους σαρώσει κάποια στιγμή κάποιο ρεύμα πολιτικού εκφασισμού που θα προκύψει από τα ελλείμματα του κομματικού πολιτικού συστήματος και την ανίκητη φαυλότητα και ευνοιοκρατία.

SHARE
RELATED POSTS
Θεοδώρα Ντάκου, Ο Τελειωμένος Άνθρωπος – ηχητικό 15’45”
Παρέα με την Βίκυ, τον Τέλη, τον Τζακ…, του Γιώργου Αρκουλή
Ένας σπουδαίος άνθρωπος, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.