Βιβλίο

Διαβάζοντας: “Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο”, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Βιβλιοπρόταση: Άγγελος Κουτσούκης: “Ο άνθρωπος που έμενε στον Φάρο” από τις εκδόσεις Φίλντισι

 

΄΄ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ΄΄ της ΝΙΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΕ εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. 

“Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο” είναι ένα διαφορετικό μυθιστόρημα. Θα μπορούσε να είναι ένα καθαρά γυναικείο βιβλίο. Δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο περιπέτειας ή κοινωνικό. Δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, πράγμα για το οποίο σε προδιαθέτει ο τίτλος και το εξώφυλλο. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά ή για να το πούμε διαφορετικά, είναι όλα αυτά μαζί και, ίσως, κάτι παραπάνω. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ένα μυθιστόρημα για φανατικούς βιβλιόφιλους. Γιατί ο πρωταγωνιστής του είναι “λογοτεχνικός φαρμακοποιός”. Τι σημαίνει αυτό; Για κάθε δυσλειτουργία του οργανισμού έχει να προτείνει στον “ασθενή” ένα βιβλίο που θα τον κάνει καλά!

“Είναι μιά θαυμάσια μέρα και αύριο είναι η αρχή του καλοκαιριού αλλά εσείς δεν θα πάρετε αυτό το βιβλίο. Τουλάχιστον όχι από μένα. Να σας προτείνω κάποια άλλα;” προτείνει ο κύριος Περντί σε κάποια πελάτισσα του.

“Εννοείται να μου πλασάρετε κάποιο παμπάλαιο κλασικό που βαριέστε να πετάξετε στο ποτάμι όπου θα δηλητηριάσετε τα ψάρια;”,  του απαντά εκείνη.

 “Τα βιβλία δεν είναι αυγά, ξέρετε. Επειδή ένα βιβλίο έχει παλιώσει λίγο δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Κι εξάλλου τι κακό έχει το παλιό; Η ηλικία δεν είναι ασθένεια. Ολοι μεγαλώνουμε, ακόμα και τα βιβλία. Μήπως εσείς, ή οποιοσδήποτε άλλος αξίζετε λιγότερο ή είστε λιγότερο σημαντική επειδή έχετε ζήσει περισσότερο;΄΄ είναι η τελική απάντηση του κυρίου Περντί.

Και γιά να είμαστε σαφείς, αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

“Ο κύριος Περντί είναι “λογοτεχνικός φαρμακοποιός”. Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του ,στον Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής-προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους. Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του. Εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πρίν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ενα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ. Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα-και τότε όλα αλλάζουν. Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή…

Ένα αισιόδοξο, γοητευτικό παραμύθι για την αγάπη, την απώλεια, το θάρρος να κάνεις μιά νέα αρχή. Ένα μυθιστόρημα-ερωτική επιστολή προς τα ίδια τα βιβλία κι όσους πιστεύουν ότι οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη ζωή μας”.

Η Νίνα Γκέοργκε έγραψε ένα χαριτωμένο και κομψό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε όλους. 

Καθόλου γλυκερό, χωρίς κλισέ, χωρίς ανόητους μελοδραματισμούς, με μιά ευαισθησία σπάνια στις ημέρες μας.

“Ο χρόνος αφήνει σημάδια πάνω μας. Κουβαλάμε το αποτύπωμα των ανθρώπων που μας εγκατέλειψαν. Καί κάτω από το δέρμα μας , κάτω από μιά στρώση ρυτίδων, εκφράσεων και γέλιου είμαστε οι παλιές εκδοχές του εαυτού μας. Ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, είμαστε ο πρώην εαυτός μας:το πρώην παιδί, ο πρώην εραστής, η πρώην κόρη΄΄.

Ολοι οι χαρακτήρες του βιβλίου αναζητούν ή νοσταλγούν έναν παλιό έρωτα. Και μέσα από την συναναστροφή μεταξύ τους κάνουν το επόμενο βήμα. Η συγγραφέας μέσα από την αφήγησή της χτίζει χαρακτήρες που επικοινωνούν με τον αναγνώστη σε πρώτο επίπεδο. Από την άλλη, αφήνει τα ίδια τα βιβλία να έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως, ίσως, θα έπρεπε στις ζωές των ανθρώπων. Και τέλος, δημιουργεί για τον αναγνώστη, ένα υπέροχο οδοιπορικό στους παραποτάμιους δρόμους της νότιας Γαλλίας, περνώντας από τους πύργους του Λίγηρα μέσα από πανέμορφα χωριά, ξεχασμένα από τον χρόνο, μυρωδιές και γεύσεις.

Το χαρακτηριστικό αυτού του μυθιστορήματος είναι η αισιοδοξία και η ευαισθησία.

Διαφορετικές οι ματιές του πενηντάρη κυρίου Περντί, του εικοσιτριάχρονου συντρόφου του στο ταξίδι Μαξ, του σαραντάχρονου Σάλβου που ενσωματώνεται κάποια στιγμή στην παρέα τους. Κανείς τους δεν είναι αισιόδοξος από την αρχή. Το αντίθετο μάλλον. Αλλά μέσα από μιά θετική στάση στη ζωή και όσα τους φέρνει καταφέρνουν στον δρόμο να επιχειρήσουν μιά νέα αρχή.

“Ολοι θα έπρεπε να εκφραζόμαστε με χειρονομίες έτσι κι αλλιώς. Το αγαπώ είναι ρήμα…άρα γίνεται με πράξεις. Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις. Σωστά;΄΄αναρωτιέται κάποια στιγμή μεγαλόφωνα ο εικοσιτριάχρονος Μάξ.

“Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο” μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες,έμεινε δυό χρόνια στις λίστες των μπέστ σέλλερ στη Γερμανία, μπήκε στη λίστα των New York Times ήταν το δημοφιλέστερο βιβλίο στην Αγγλία για το καλοκαίρι του 2015, ενώ έγινε επίσης μπεστ σέλλερ στην Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες χώρες. 

“Μιά ιστορία γεμάτη ζεστασιά για το πως να αποχαιρετάς τις παλιές αγάπες και να κάνεις χώρο στις καινούργιες….Ενα γοητευτικό μυθιστόρημα για τη θεραπευτική δύναμη της λογοτεχνίας,του έρωτα και ενός καλοκαιριού στη νότια Γαλλία”, έγραψαν στην Kirkus Reviews, ενώ στο Book Page:

“Μιά υπέροχη ιστορία για τη θλίψη, τη συντροφικότητα, τη συγχώρεση και την αξία που μπορείς να δώσεις στη ζωή σου. Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο είναι-όπως και τα βιβλία που προτείνει ο ήρωάς του-φάρμακο για κάθε πληγωμένη ψυχή.”

 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
“Όνειρα με το μέτρο” της Νούρια Πράδας, του Άγγελου Κουτσούκη
Εκδόσεις bookstars: Το βαλς των ανέμων
Ποίηση: δυο νέοι τίτλοι βιβλίων, του Πάνου Καπώνη “Τηλέμαχος Χυτήρης” και για τον Πάνο Καπώνη από τον Αλέκο Φλωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.