Βιβλίο

Βιβλίο: Το σπίτι με τις φοινικιές, Τίτσα Πιπίνου, εκδ.Κλειδάριθμος, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  μεειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

“Η λογοτεχνία είναι η απόδειξη πως η ζωή δεν είναι αρκετή” έγραφε ο Πεσόα. Ένα καλό μυθιστόρημα πάντα σε ταξιδεύει στο απροσδόκητο μυστήριο του ανθρώπινου βίου αλλά και της ιστορίας. 

Αυτό κάνει με το εξαιρετικό βιβλίο της «Το σπίτι με τις φοινικιές» η συμπατριώτισσα μας καταξιωμένη συγγραφέας Τιτσα Πιπίνου.

Ομολογώ ότι πρώτη φορά την διαβάζω και δηλώνω γοητευμένος από το «ταξίδι». Μια σχεδόν κινηματογραφικού σεναρίου ιστορία τοποθετημένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με περιγραφές για τη Ροδο, την Μεσόγειο και τους ιστορικούς δεσμούς ανθρώπων και πολιτισμών.

Δεν θα μπω εσκεμμένα στην πλοκή. Αξίζει φίλε αναγνώστη να την τρέξεις στο νου σου καθώς το διαβάζεις. Δυο οικογένειες, δυο πόλεις, δυο γενεές που ριζώνουν στην ιστορία και η συγγραφέας με μαεστρία έμπειρης πένας, μας κάνει το «ρίζωμα» αυτό να είναι συνεχώς σχεδόν ζωντανό, μπροστά μας.

Η Τιτσα Πιπίνου γράφει με ύφος ιστορικής περιπλάνησης και λογοτεχνικής ταυτόχρονα πρόζας. Τα γεγονότα στο βιβλίο σε τυλίγουν ως ζωντανή αναδρομή σε μια Ρόδο άλλης εποχής, σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλοι οι σημερινοί ντόπιοι( και όχι μόνο) έχουν ένα νήμα να τους δένει.

Ωραια ιστορία, με κοινωνικό,ερωτικό, ιστορικό βάθος και κυρίως ανθρώπινα συναισθήματα : αυτό μου δημιούργησε εντύπωση από το μυθιστόρημα της Τιτσας Πιπίνου, το συναισθηματικό κεφάλαιο που παράγεται και ενώνεται με το ιστορικό νοηματικό φορτίο και τις πολιτισμικές μορφές της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Μια εποχή Ιταλό -ελληνικής και μεσογειακής διαπολιτισμικότητας. Σπίτια και άνθρωποι στις αυλές και στους δρόμους, έρωτας, ανείπωτα και μη λεχθέντα, μαζί με την εικόνα από μαγαζιά, λιμάνια, τόπους και ιστορία. Όλα σε οδηγούν να «θυμηθείς». Σαν να ήσουν εκεί…

SHARE
RELATED POSTS
Διήγημα: «…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…» – Κατακίτρινες μυρωδάτες φέτες πεπονιού (κεφάλαιο 7ο), του Νίκου Βασιλειάδη
SKROUBELOS_OIDIPODAS_PROSKLISI_POLITEIA_LOW_1.JPG
Οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Σκρουμπέλου
Παπα-Στέργος Μανώλακας: ένας αιώνας ξεκουράζεται στη μαγκούρα του, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.