Υγεία

Φθινόπωρο: Κάντε μία νέα αρχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο Σεπτέμβριος μήνας αποτελεί ιδανική περίοδο επανεκκίνησης, με θετική διάθεση και σωστές αποφάσεις! 

Νέοι στόχοι σε προσωπικά και επαγγελματικά. Κάνουμε μία νέα αρχή αντλώντας δύναμη απ’ όσα μάς εμπνέουν και μάς γεμίζουν δύναμη. Φροντίζουμε τα «ναι» και τα «όχι» που θα πούμε να είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Θέτουμε τους «τοξικούς» ανθρώπους σε απόσταση ασφαλείας και διεκδικούμε από τη ζωή και τη δουλειά μας, όσα ονειρευόμαστε! Αν δε μιλήσουμε κανείς δεν θα γνωρίζει τί ακριβώς θέλουμε…

Κάπου είναι κρυμμένη η ευκαιρία. Στα δύσκολα της ζωής αναζητούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ανακαλύπτοντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από κάθε αλλαγή που μάς αγχώνει και μάς αποσυντονίζει. Δεν παρασυρόμαστε από τις συγκυρίες αλλά δημιουργούμε εμείς το μονοπάτι στη ζωή που θέλουμε να βαδίσουμε.

«Ενεργητικοί» ακροατές. Όχι μόνο των άλλων αλλά και των δικών μας αναγκών. Κερδίζουμε χρόνο και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας, αν γνωρίζουμε τί συμβαίνει γύρω μας. Έτσι, αποκτάμε ουσιαστικότερη επικοινωνία με το περιβάλλον και τοποθετούμαστε καλύτερα μέσα σ’ αυτό.

Χρόνο για τον εαυτό μας. Το «δεν προλαβαίνω» συνήθως έχει να κάνει με κακό προγραμματισμό της ημέρας μας. Βάζουμε προτεραιότητες και προχωράμε. Δεν γίνεται όλα τα προβλήματα  να λυθούν μέσα σε μια μέρα!

«Σοφός ύπνος»! Κοιμόμαστε νωρίς και ξεκινάμε πρωί τη μέρα μας. Σταδιακά θ’ αρχίσει να νυχτώνει όλο και νωρίτερα και χρειαζόμαστε το φως της ημέρας για να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και δημιουργικότητα. Όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος, αποδίδει καλύτερα. Και για να έχουμε καλό ύπνο, δε κοιμόμαστε  με γεμάτο στομάχι!

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Το μειωμένο ηλιακό φως, προκαλεί βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και κατάθλιψη.  Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που καθορίζουν τον ύπνο αλλά και την ψυχολογία μας. Έτσι νιώθουμε λύπη, ανησυχία, άγχος, κούραση, υπνηλία, διάθεση απομόνωσης αλλά και…λιγούρες για υδατάνθρακες.  Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται το φθινόπωρο και εντείνονται το χειμώνα. Για να τ’ αποφύγουμε αυξάνουμε το χρόνο έκθεσή μας  στο ηλιακό φως: βγαίνουμε στο μπαλκόνι ή στο πάρκο και  βάζουμε τον καναπέ ή το γραφείο δίπλα στο παράθυρο.

Ισορροπημένη διατροφή. Οι καλοκαιρινοί πειρασμοί είναι συνώνυμοι με  αλκοόλ, λιπαρά και ζάχαρη. Λέμε ναι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Χρειαζόμαστε αποτοξίνωση από τις καταχρήσεις!   Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, σταφύλια, ακτινίδια, ρόδια αλλά και σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδια, πράσα, λάχανο, καρότο και ρεπανάκια, περιμένουν να πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι μας! Επιλέγουμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C και ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού  με εχινάκεια, σκόρδο, ψευδάργυρο, βασιλικό πολτό, πρόπολη και όχι μόνο!

Πίνουμε άφθονο νερό. Δεν περιμένουμε να…κορακιάσουμε για ν’ ανοίξουμε το μπουκάλι! Ο ενυδατωμένος οργανισμός είναι πάντα ετοιμοπόλεμος!

Λέμε ναι στην κίνηση! Το γυμναστήριο δεν είναι μόνο για την άνοιξη. Περπατάμε ή χρησιμοποιούμε ποδήλατο! Ανεβαίνουμε από τις σκάλες και ξεχνάμε το ασανσέρ. Μια μικρή βόλτα κάθε απόγευμα είναι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφορτισθούμε και να ολοκληρώσουμε τη μέρα μας.

Μικρές αποδράσεις. Ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για  εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. Δεν θέλει πολλά χρήματα αλλά επινοητικότητα!  Έτσι, καμία Δευτέρα δεν θα μας βρει κακόκεφους…

Τσεκ απ! Τσεκάρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας και πράττουμε αναλόγως. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Καλή Χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα!

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

SHARE
RELATED POSTS
Η Κούβα δημιουργεί τέσσερα εμβόλια κατά του καρκίνου: τι δεν είπαν οι ειδήσεις
Ι.Σ.Ρ: “Κατευθυντήριες Οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό για τον νέο Κορωνοϊό SARS-CoV-2”
Αντιμετωπίστε τις φθινοπωρινές αλλεργίες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.