Το σχόλιο της ημέρας

Τρίτη και 13: “Θα κάτσω σπίτι, θ’αράξω σπίτι….”, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

… ή μήπως από τον Λουκιανό – που αν δεν εγκατέλειπε τα εγκόσμια θα είχε πολλά να δώσει ακόμη – να προτιμήσω να άδω Χατζιδάκι σε στίχους Κακογιάννη “Ο μήνας έχει 13, καταραμένη μέρα”.

Ακούστε το ηχητικό αρχείο:

 

Αν και πολυφορεμένη η αιτία για την γρουσούζικη ημέρα, την αναφέρω για όσους δεν καλοθυμούνται ή τους νεότερους που δεν γνωρίζουν. Η Τρίτη και 13 είναι γρουσουζιά για τους Έλληνες και Ισπανούς, ενώ για τους Αγγλοσάξωνες η Παρασκευή και 13. Εμείς, ως προληπτικός και ευκολόπιστος λαός, πενθούμε την Άλωση της Πόλης που έγινε στις 29 Μαΐου 1453 και ημέρα Τρίτη με άθροισμα αριθμών του έτους το 13 (1+4+5+3).  Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι η Τρίτη είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας γιατί ο πλανήτης Άρης, που συνδυάζεται με τον θεό του πολέμου, συναντά για κάποια δευτερόλεπτα της ημέρας τον Κρόνο και γίνεται “συμπλοκή” στο Σύμπαν όπου τα σκάγια σκάνε στη Γη και όπου όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Γι’αυτό και αποφεύγουν ρητώς και δια ροπάλου την εκκίνηση ταξιδιών, αρραβώνων και νέων εργασιών. Το 13 ως αριθμός είναι η ρήξη της αλυσίδας του τέλειου 12. Αν μπορούσαν θα πηγαίναν στο 14 πετώντας.  Οι προληπτικοί εννοώ, συχνά και οι μη προληπτικοί. Τέλος, η Τρίτη θεωρείται μια καλή ημέρα για μαγεία. Λες και οι ανόητοι και ευκολόπιστοι του κάθε ραμολιμέντου αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο στις 13 Απριλίου 1204, έτος δίσεκτο και ημέρα Τρίτη, αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους κατά την Δ’ Σταυροφορία. Αυτή ήταν πράγματι μια ατυχής ημέρα για το Βυζάντιο αλλά και την Ορθοδοξία καθώς διαμοιράστηκε η αυτοκρατορία και ευνοήθηκε η επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα διερράγησαν οι σχέσεις Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πού τελικά οδηγούμαστε; Σε μια αδιάλειπτη, αδιάκοπη δεισιδαιμονία; Σε μια εποχή που προσπαθεί να αποτινάξει συμπεριφορές και νόρμες αιώνων που είναι βαρίδια για την ελεύθερη σκέψη; Σε μια κανονικότητα καθημερινής ζωής που καταβάλλει συνειδητά ή ασυνείδητα προσπάθειες για να απελευθερώσει την σκέψη; Φοβικές σκέψεις που θέλουν γρουσούζικη τη μαύρη γάτα; Μα, αλήθεια, σας ρωτώ, έχετε δει πιο όμορφο γατάκι από το μαύρο;

Συνήθως, για να μην πω πάντα, η λύση του προβλήματος είναι και η γένεσή του. Ό,τι δημιουργεί και προκαλεί πρόβλημα είναι αυτό που θα δώσει τη λύση. Η σκέψη προκαλεί τη δεισιδαιμονία; Η σκέψη θα την καταρρεύσει.

Κανένας αριθμός, καμία ημέρα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στον εαυτό μας από τον ίδιο μας τον εαυτό. Το μυαλό μας δημιουργεί το καλύτερο και το χειρότερο. Το μόνο καλό που ίσως προκληθεί από τέτοιες φοβίες στοχοποιημένων ημερομηνιών είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί, λιγότερο βιαστικοί και επιπόλαιοι ώστε να αποφύγουμε κακοτοπιές ή λάθος ενέργειες. Αυτό εν τέλει είναι κέρδος. Τόσο, που αν  μετατρεπόμαστε σε περισσότερο συνετοί τις Τρίτες και 13, θα ευχόμασταν να είχαμε καμιά δεκαριά ακόμη σε κάθε μήνα.

12.10.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τα ”δόντια” των Βρετανών, της Τζίνας Δαβιλά
ΛακΛΑζ: το κωμικό, του Κωστή Α. Μακρή
Όχι …ήταν όχι οποία κι αν ήταν η διατύπωση, « alors c est la guerre», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.