Βιβλίο

“Το Παρελθόν ως πολιτικό δεδομένο”, το νέο μου βιβλίο, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου

Spread the love

Το νέο βιβλίο μου με τίτλο “ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ – Μύθος και ιστορική παράδοση στην πολιτική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. Ευχαριστώ τον εκδότη Κώστα Δαρδανό για την εμπιστοσύνη και τον Γιάννη Μαμάη για την καλαίσθητη έκδοση.

Η δύναμη του παρελθόντος έγκειται στην αντίληψη που έχουμε γι’ αυτό ως κάτι διαμορφωμένο, τετελεσμένο, άρα και έγκυρο. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα οδήγησε συχνά την πολιτική να χρησιμοποιήσει την ιστορική ή ακόμη και τη μυθολογική παράδοση για να επικυρώσει πολιτικές πρακτικές, να εξηγήσει ιδεολογίες, να διαμορφώσει πολιτικές συνειδήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το παρελθόν τους για να κατακυρώσουν το παρόν τους είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Ο μύθος και η ιστορική μνήμη μετασχηματίζονται σε πολιτικά εργαλεία. Ο Οδυσσέας μεταμορφώνεται σε πρότυπο τυραννικού πολιτεύματος, οι Αμαζόνες προωθούν την εικόνα της αθηναϊκής υπεροχής και η Μήδεια μετατρέπεται σε κριτική της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας την εποχή του Περικλή. Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι αντιπροσωπεύουν μια εποχή που για τους αρχαίους Αθηναίους δεν ήταν μύθος, αλλά απλώς παρελθόν. Ο τρόπος που το ιστορικό παρελθόν μπορεί να αποτελέσει ακόμη και σήμερα γόνιμη σκέψη της οποίας η αντανάκλαση φτάνει μέχρι τη σύγχρονη επικαιρότητα, παρουσιάζεται στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, όπου εξετάζεται η πολιτική ομογενοποίησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αναλογία με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα.

Ευχαριστώ και τον καθηγητή Γ. Κοντογιώργη, για την εισαγωγή που έγραψε για το βιβλίο.

* Ο Σπύρος Συρόπουλος είναι Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και  Γενικός Γραμματέας της Συνόδου Πρυτάνεων στην European Universities Association.

 syropoulos.jpg

SHARE
RELATED POSTS
“Το δακτυλίδι της Θεάς». Κεφάλαιο 7ο: Ο Τόμας Σπράντ, του Νίκου Βασιλειάδη
POLY_MHLIORH_01.jpg
Ο αιώνας του Περικλή και της Λαβίνιας Πλαγιάνου της Πόλυς Μηλιώρη, του Κωστή Α. Μακρή
Συμβολή του βιβλίου του Βαγγέλη Παυλίδη στους Διπλωματούχους Ξεναγούς Δωδ/σου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.