Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Να θυμηθούν τον Αριστοτέλη οι Δικαστές και οι Ένορκοι της ιστορικής δίκης Τοπαλούδη, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

Διαβάστε επίσης ό,τι έχει γραφτεί στην iΠόρτα για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Εισαγγελέας καταγόμενη  από τη Ρόδο.

Δολοφόνοι από τη Ρόδο.

Το Πανελλήνιο θέλει διακαώς την καταδίκη τους για την πρωτοφανή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη που σπούδαζε στη Ρόδο, εμπιστεύτηκε λάθος άνθρωπο και κατακρεουργήθηκε από δύο άτομα που οι οικογένειές τους γνώριζαν τον χαρακτήρα και τις ενέργειές τους, σύμφωνα με όσα τους καταλόγισε η εισαγγελέας κ.Αριστοτελεία Δόγκα.

Πολύ γνωστός και άξιος ποινικολόγος μού είχε πει για την υπόθεση: “Την πέταξαν ζωντανή και αναίσθητη στη θάλασσα. Έχω  υπερασπιστεί εγκληματίες και εγκληματίες. Αυτούς δεν θα άντεχα να τους υπερασπιστώ για κανένα  λόγο”.

Τον πατέρα και τον θείο της Ελένης,  τον αδελφό του κ. Γιάννη Τοπαλούδη, γνώρισα στη Ρόδο όταν ήρθαν για να αναγνωρίσουν το παιδί τους τον Δεκέμβριο του 2018. Δύο αξιοπρεπείς κύριοι που έπρεπε να διαχειριστούν τον πόνο τους, τα διαδικαστικά, να βοηθήσουν στο έργο των Αρχών. Ο πατέρας μιλούσε ευγενικά και  χαμηλόφωνα κλαίγοντας. Ακούγονταν ήδη κακοήθειες για την Ελένη. Ο κ. Τοπαλούδης μου είπε ήρεμα: “Γνωρίζουμε πολύ καλά τι παιδί είχαμε. Δεν μας αγγίζουν οι χυδαιότητες”.

Πεποίθησή μου εξ αρχής ήταν ότι η Ελένη υπήρξε ένα αφελέστατο παιδί (και  κακοτυχέστατο) που εμπιστεύτηκε δυο ελεεινά υποκείμενα. Αυτά που αγόρευσε η κυρία Εισαγγελέας ήταν αυτά που θέλαμε όλοι να ακούσουμε και λέμε μεταξύ μας. Η συναισθηματική της φόρτιση υπερέβη τα εσκαμμένα, είναι σαφές και θα όφειλε να δείχνει ψυχρή και αμερόληπτη, αλλά πρόκειται για μια ιστορική δίκη με πρωτοφανή σκληρότητα και αναισθησία. Ας θυμηθούμε τον  Ιανουάριο 2020  απευθυνόμενη στον ένα κατηγορούμενο τι έλεγε: “Είστε προκλητικός, όλο γελάτε, ελπίζω να σας κοπούν τα γέλια”.

Το γεγονός  ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μίλησε για “αγόρευση σαν λαϊκή απογευματινή”, τον εκθέτει. Δεν παίζουν θέατρο στα Δικαστήρια. (‘Η μήπως “γλώσσα λαθεύουσα τ’αληθή λέγει”;) Ας αναλογιστεί την στάση και τα συναισθήματά του αν βρισκόταν στην θέση των γονέων Τοπαλούδη ή στη θέση της Εισαγγελέως που βλέπει τους κατηγορούμενους να χασκογελούν. Που αρχικά αρνούνταν τις κατηγορίες και σήμερα λένε “όχι εγώ, αυτός” δείχνοντας ο ένας τον άλλο. Αλλά και πάλι, είτε οι Δικηγόροι έχουν δίκιο (που έχουν  κάποιο δίκιο), είτε όχι , το ζήτημα πάει ένα βήμα παρακάτω. Για την Ελένη  και την κάθε Ελένη

Εντύπωση προκαλεί ότι στη Ρόδο οι κουβέντες ήταν και παραμένουν χαμηλόφωνες και σε πηγαδάκια, όσον αφορά στο ποιόν των δύο εγκληματιών. Όσοι κινούνται στην πιάτσα έχουν κάτι να διηγηθούν “τους γνωρίζαμε, τον γνωρίζαμε, τους είδαμε, τότε έγινε αυτό,  εκεί έγινε το άλλο…”. Κανείς όμως δεν είχε ποτέ μιλήσει για αυτό που έβλεπαν να έρχεται. Τη βιαιότητα που ξετυλιγόταν κάθε τόσο και πιο επικίνδυνα. Ίσχυσε, προφανώς, για ακόμη μία φορά το “δεν ανακατεύομαι,  δεν είναι δουλειά μου, πού να μπλέκω”. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν φωνές που χυδαιολογούν για την Ελένη. Αυτές  είναι πιο δυνατές. Και πιο “θαρραλέες”. Μα κανείς δεν τους έμαθε τον σεβασμό στον νεκρό και δη δολοφονημένο τόσο άγρια;

Και τώρα που ολόκληρη η Ελλάδα έχει στοχοποιήσει τους δυο δολοφόνους αναμένοντας την υποδειγματική τιμωρία τους, η Ρόδος είναι έκθετη για δύο λόγους:

α) γιατί “γέννησε και ανέθρεψε” δυο τέρατα που προσβάλλουν την τοπική κοινωνία ξεβρακώνοντάς την παράλληλα,

β) γιατί δεν προνόησε σωστά για  να αποφύγει το τόσο μεγάλο βάρος λάσπης. Υπάρχουν και οι  “ηθικοί αυτουργοί” (οικογένειες αλλά και όσοι γνώριζαν, έβλεπαν και δεν μίλησαν όταν έπρεπε) και γι’αυτούς δεν τοποθετήθηκε κανείς  εκτός από  την Εισαγγελέα που έκανε αναφορά στις οικογένειες των δολοφόνων . Και δεν αξίζει στη Ρόδο, που έχει γεννήσει και σπουδαίους ανθρώπους με έργο και προσφορά, να διακυβεύεται η υπόληψή της για δυο παλιόπαιδα που όλοι, θέλω να  πιστεύω, θέλουν να τιμωρηθούν υποδειγματικά, και όσο πιο σκληρά και αδιαπραγμάτευτα  γίνεται, και να δικαιωθεί τουλάχιστον η μνήμη της Ελένης και της κάθε αδικοχαμένης Ελένης.

Η κυρία Εισαγγελέας είπε ξεκάθαρα “ Υπάρχουν παραλείψεις από την ανάκριση στην Ρόδο…. Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο κ. Μπούκουρας (ο πατέρας του Ροδίτη) έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του… Του πήραν και τη δεύτερη υπόθεση με το φερόμενο βιασμό ΑΜΕΑ που φέρεται να διέπραξε ο κ. Λούτσης, …Είναι τύχη που ενεπλάκη ο κ. Ζόβας, αν δεν είχε εμπλακεί  δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη».

ΠΑΤΕΡΑΣ: Κάποιοι κουκουλώνουν εκεί μέσα 

ΕισαγγελέαςΈχω καταγωγή από τη Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα ….Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι οι οποίοι λένε “ας αποδοθεί δικαιοσύνη” και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο. Υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ.”

Στη γενναία, θαρραλέα, με ακεραιότητα και έντονη συναισθηματική φόρτιση Εισαγγελέα ο Δικηγορικός Σύλλογος καταλόγισε ασέβεια  ζητώντας να περάσει πειθαρχικό.  Η ίδια ζήτησε να αποσυρθεί από την υπόθεση και ευτυχώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την προϊστάμενη αρχή. Αν γινόταν, η δίκη θα ξεκινούσε από την αρχή με άλλο εισαγγελικό λειτουργό και οι κατηγορούμενοι θα αφηνόταν ελεύθεροι μετά από διάστημα 18μηνης φυλάκισης, όπως ορίζει η νομοθεσία. Τι ακριβώς γίνεται με την ελληνική νομοθεσία;

Τελικά, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι υπόθεση δίκαιη και αυτόνομη; Η μόνη που μπορεί να κάνει  θαύματα, αν το θέλει πραγματικά, είναι η  Αυτού Εξοχότης, η Κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Η χώρα χωρίς Δικαιοσύνη είναι σκέτο μηδενικό. Μόνο από τη Δίκαιη Δικαιοσύνη θα μένει όρθια. Όχι από τις παρα-Δικαιοσύνες, τα παρα-Δικαστικά και τα λοιπά ερπετικά (πράξεις και άτομα). Αυτός είναι ο μέγας τρόμος της κάθε Ελλάδας. Η χαμένη ακριβοδικαιοσύνη από το Δικαστικό Σώμα. Αλίμονο αν είναι “Σύστημα”. Γιατί το κακό και το άδικο είναι θέμα χρόνου να αγγίξει όλους. Άμα γίνει η αρχή…

Για τον επίλογο  η θέση του Αριστοτέλη. Αν  μη τι άλλο υπήρξε ό,τι λέει το όνομά του.  Ας το θυμηθούν οι κύριοι Ένορκοι και οι Δικαστές της ιστορικής δίκης Ελένης Τοπαλούδη που σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινώσουν την απόφασή τους. Σε μία φράση θα σταθώ από τα “Ἠθικὰ Νικομάχεια”: “το να αδικεί κάποιος είναι κάτι που συνοδεύεται από κακία και από κακία μάλιστα τέλεια, από κακία με όλη τη σημασία της λέξης ή από κακία που είναι κοντά στην τελειότητα …”.

15/5/2020

Η απόφαση του Δικαστηρίου έκρινε ομόφωνα  ένοχους  τους κατηγορούμενους  για  ανθρωποκτονία από πρόθεση και βιασμό. Τους αποδόθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και 15 χρόνια φυλάκιση για βιασμό .

 

Διαβάστε: Δίκη Τοπαλούδη-Εισαγγελέας:”Ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή. Υπήρξε προσπάθεια κουκουλώματος. Ευτυχώς κάποιοι κρατούν ακόμη όρθια τη χώρα”

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018 ξεκινά στα Μαριτσά Ρόδου-5 & 6 Μαΐου -Ποιοι Ρόδιοι οδηγοί συμμετέχουν
1520769_1387615211492297_1841667409_n.jpg
Πρώτη φορά μαζί: 20/11: Μηλιώκας-Γιοκαρίνης-Παπαδόπουλος- Παραγωγή: 12 ήχος
Παρών στο “Ρόδος για τη ζωή” ο Μανώλης Γλυνός: “Πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης οι εθελοντικές και κοινωφελείς δράσεις”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.