Ανοιχτή πόρτα

Η ποιητική γενιά του ’70, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ,από τους πρώτους ποιητές της λεγόμενης Γενιάς του ’70, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και σκηνοθεσία και σταδιοδρόμησε ως Δικηγόρος στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία λογοτεχνικών δοκιμίων, ένα με διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Δημοσιεύει επί 50 χρόνια άρθρα και λογοτεχνία σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.  Παράλληλα έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου για τα Πανεπιστήμια ΕΚΠ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, όπου στο τελευταίο διατέλεσε και επισκέπτης καθηγητής φαρμακευτικού δικαίου για δύο χρόνια. Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ‘70

Η ποιητική Γενιά του ’70 ή η Τρίτη Μεταπολεμική ποιητική γενιά, είναι μια διευρυμένη «οικογένεια», ταλαντούχων ποιητών που εμφανίστηκαν με φόρα στο μέλαθρο της ποίησης, που άνοιξαν ένα σωρό δρόμους, που πλούτισαν το ποιητικό σύμπαν όχι μόνο με τα ποιήματά τους αλλά και με περιοδικά, με δοκίμια και άλλες λογοτεχνικές δράσεις. «Μια γενιά με «αξιοθαύμαστη ποικιλία φωνών», όπως σημειώνει ο Κώστας Παπαγεωργίου στο βιβλίο του Η Γενιά του ᾽70 — Ιστορία – Ποιητικές Διαδρομές (εκδ. Κέδρος), γενιά που αποτέλεσε κρίσιμη γέφυρα, που συνέδεσε τους ποιητές της Γενιάς του ᾽30, της Πρώτης και της Δεύτερης Μεταπολεμικής Γενιάς, με τους ποιητές της Γενιάς του ᾽90 αλλά και αυτούς που εμφανίζονται μεταγενέστερα, ιδίως κατά την περίοδο της Κρίσης». 

Κυρίως οφείλουμε στη Γενιά του ᾽70 τη λειτουργία της ως αφυπνιστικού στοιχείου ποιητικών τάσεων που έρχονται από το εξωτερικό, από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Της οφείλουμε την υπέροχη τρέλα της για την έκδοση περιοδικών και ποιητικών δράσεων.

Στους παλιότερους καιρούς, δύο εκδοτικοί οίκοι, ο Κέδρος και η Εγνατία (με τη θρυλική σειρά «Τραμάκια») στέγασαν τους σχεδόν σαράντα καταγεγραμμένους ποιητές του ᾽70, ενώ τα σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά τους, παρουσίαζαν την αμφισβήτηση, την άρνηση, και την εναντίωση των ποιητών αυτών τόσο σε ένα σκοτεινό παρελθόν, όσο και σε ένα αδιέξοδο παρόν. Αυτή την Γενιά τα τελευταία χρόνια, ο εξαιρετικός εκδοτικός οίκος από το 1926 «ΓΚΟΒΟΣΤΗ». την παρουσίασε και την παρουσιάζει, τόσο με εκδηλώσεις (ζωντανών εκδηλώσεων de profundis), οι οποίες ήταν δημιούργημα του αείμνηστου ποιητή Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, όσο και με την έκδοση ειδικών βιβλίων της σειράς «γενιά του ‘70» (https://www.govostis.gr/expected.php) για αυτούς τους ποιητές, που περιλαμβάνουν, εκτός από λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία και μονογραφίες για το ποιητικό και γενικότερα το λογοτεχνικό τους έργο, ανθολόγιο και κατά καιρούς συνεντεύξεις. Οι ποιητές που προβάλλονται από την εξαιρετική αυτή σειρά, είναι : Γιάννης Βαρβέρης, Γιώργος Βέης, Ηλίας Γκρης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Πάνος Καπώνης, Δημήτρης Καλοκύρης, Μαρία Κυρτζάκη, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αργύρης Χιόνης, Τηλέμαχος Χυτήρης και Αντώνης Φωστιέρης.     

Είναι ποιητές της δημόσιας θέας (τους βλέπεις στα καφενεία, στους κινηματογράφους, στις ταβέρνες, στα θέατρα, στα μπαρ) και είναι πάντα διαθέσιμοι να συνομιλήσουν με νεότερους ποιητές, να τους ακούσουν, να τους ενθαρρύνουν, να τους στηρίξουν.

Στο ένα αφιέρωμα της Νέας Εστίας φιλοξενούνται μελέτες για τη Γενιά του ᾽70 (που υπογράφουν οι: (καθηγητές) Ευριπίδης Γαραντούδης και Θεοδόσης Πυλαρινός, Δώρα Μεντή, Κώστας Βούλγαρης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ανθούλα Δανιήλ, Ηλίας Κεφάλας, κ.ά), προσωπικές μαρτυρίες και ενθυμήσεις πρωταγωνιστών της γενιάς (υπογράφουν οι: Γιώργος Βέης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Καλοκύρης, Τζένη Μαστοράκη,  Πάνος Καπώνης, κ.ά.).

 

SHARE
RELATED POSTS
Θρίξ! (Hair!), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Kostis A. Makris
Προσοχή! Βιβλιόφιλοι στα σχολεία μας!, του Κωστή Α. Μακρή
Κείον το νόμιμον, ο κορονοϊός και η επόμενη μέρα, του Γιάννη Παπανικολάου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.