Thursday, Apr 18, 2024

Υγεία

Η ΑΚΟΣ για τη Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η ΑΚΟΣ (akoslife.com), μάχεται ενάντια στον καρκίνο, από την ίδρυση της το 2011.

Βασικός πυλώνας του αγώνα μας, να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης. Εθελοντές, διακεκριμένοι επιστήμονες και αποθεραπευμένοι, προσφέρουμε αφιλοκερδώς, γνώση, τεχνογνωσία, συμβουλευτική και εργασία στον αγώνα της πρόληψης του καρκίνου. Παράλληλα, στηρίζουμε τους αποθεραπευμένους για τους οποίους σχεδιάσαμε και διανέμουμε δωρεάν το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», το οποίο τους βοηθά να παρακολουθούν συντεταγμένα την πορεία της υγείας τους, μετά την περιπέτεια του καρκίνου.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις προκαταλήψεις που σχετίζονται με τον καρκίνο. Διοργανώνουμε επιστημονικές ημερίδες προκειμένου να ενισχύσουμε τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή: μόνο μέσα από συνέργειες και με την ανταλλαγή απόψεων μπορεί να ζυμωθεί η επιστημονική σκέψη και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες που αξίζει κάθε ασθενής.

Η φροντίδα που παρέχουμε στον ασθενή είναι ολοκληρωμένη. Εστιάζουμε στο σώμα, στην ψυχή αλλά και  το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει: οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό και τις δράσεις μας πλαισιώνουν και άλλες ειδικότητες:  φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι και όχι μόνο.

Διενεργούμε επιστημονικές έρευνες για να αποτυπώσουμε τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας. Στόχος μας, ο πολίτης να μην είναι αμέτοχος, να συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση της υγείας του: να προβληματίζεται, να καταθέτει την άποψή του, να μην είναι απλά αποδέκτης πληροφοριών που τον αφορούν.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη

Υλοποιούμε σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στα Βαλκάνια, πρωτότυπες  δράσεις που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν το κοινό για τα οφέλη της πρόληψης: είναι η ασπίδα μας απέναντι στις ασθένειες και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του  καρκίνου.

Η Πανελλαδική Εκστρατεία μας με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας σ’ έναν χώρο  συμβολικό, στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερης σκέψης», το  “free thinking zone” στις 4 Οκτωβρίου 2012. Με σύνθημα «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου», το μήνυμα της αξίας της πρόληψης ως τρόπος ζωής, ταξίδεψε και ταξιδεύει, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οδηγός μας, τα λόγια του Μπέρτολντ  Μπρέχτ:  «Αυτός που αγαπώ μου είπε ότι με χρειάζεται. Γι’ αυτό, προσέχω τον εαυτό μου βαδίζω με προφύλαξη και φοβάμαι κάθε στάλα βροχής μηδά και με σκοτώσει».

Μεταδίδουμε το μήνυμα της αξίας της πρόληψης με όχημα την Τέχνη και τον αθλητισμό, μέσα από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Επικοινωνούμε με την κοινωνία μέσα σε θέατρα, μουσικές σκηνές, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, Δημαρχεία, σχολεία φαρμακεία, ΚΑΠΗ και Πανεπιστήμια.

Δημιουργήσαμε τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ.

Πραγματοποιήσαμε μέχρι σήμερα 87 κοινωνικές δράσεις, με συνοδοιπόρους έγκριτους επιστήμονες, λειτουργούς υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, συλλόγους ασθενών, επιστημονικούς φορείς, συλλόγους, δήμους, γκαλερί, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους, εταιρείες, ΚΑΠΗ και φαρμακεία.

Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε τραγικές επιπτώσεις στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ενώ απειλεί σε δεκαπλάσιο βαθμό  τους ογκολογικούς ασθενείς λόγω της ανοσοκαταστολής τους. Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο υπό αυτές τις συνθήκες συνιστά καθημερινά ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, συνεχίζουμε τον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων: μέχρι σήμερα διοργανώσαμε 10 διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ο καρκίνος δεν είναι μία ανίκητη νόσος. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να εξαλείψει πολλές από τις μορφές του.

Ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Ευχόμαστε ο περιορισμός της  πανδημίας, να μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε νέες ενημερωτικές δράσεις. Στόχος μας,  η είδηση να γίνει συνείδηση. Η πρόληψη να είναι τρόπος ζωής.

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη
Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής
Πρόεδρος της ΑΚΟΣ

SHARE
RELATED POSTS
Μπορώ να δώσω αίμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα «ύποπτα» συμπτώματα για το συκώτι, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ακτινοθεραπεία, τα πετράδια του στέμματος του αποθεραπευμένου (video), της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.