Υγεία

Ελαιόλαδο ή σπορέλαια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Το ελαιόλαδο είναι ταυτισμένο με τη μεσογειακή διατροφή. Ας θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια.

Το πρώτο πεδίο στο οποίο το ελαιόλαδο βγαίνει νικητής είναι το τηγάνισμα. Αν και τα υπόλοιπα σπορέλαια υποβαθμίζονται σχεδόν από το πρώτο τηγάνισμα, με την εμφάνιση οξειδωμένων βλαβερών ουσιών, το ελαιόλαδο διατηρεί τις αντοχές του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να το επαναχρησιμοποιούμε καταχρηστικά.

Όλα τα σπορέλαια είναι πλούσια σε ευεργετικά είδη λίπους και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, τοκοφερόλες και καροτενοειδή), ωστόσο το ελαιόλαδο έχει υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών στοιχείων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Και είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε τη θρεπτικότητά τους ωμά, σε σαλάτες και φαγητά, χωρίς να τα επεξεργαζόμαστε.

Το ελαιόλαδο μας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες,  τις λεγόμενες «λιποδιαλυτές» (A,D,E,K)  οι οποίες μαζί με τα  λιπαρά οξέα του, αποτελούν φυσικό δομικό συστατικό των κυττάρων, που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και γι’ αυτό τις λαμβάνει μέσω της  διατροφής. Τα «καλά» λίπη,  από πηγές όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί,  τα ψάρια και τα θαλασσινά, αποτελούν ένα σημαντικό σύμμαχο  στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στην κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί.

Είναι η καλύτερη πηγή φυτικού λίπους: πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον δύο  κουταλιές της σούπας.  Διατροφή φτωχή σε λινελαϊκό οξύ που προσφέρει το ελαιόλαδο προκαλεί  προβλήματα όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, διαταραχές του μεταβολισμού κ.α.

Το ελαιόλαδο συμβάλει στην πρόληψη σε:

Καρκίνο.  Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ελαιοκανθάλη, με παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία  εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και της επανεμφάνισής του. Αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Ε που περιέχει.

Οξειδωτικό στρες. Το καταπολεμά χάρη στις βιταμίνες και λιπαρά οξέα του (ελαϊκό, λινελαϊκό, παλμητικό) αλλά και στις αντιοξειδωτικές φυτοστερόλες του, που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, του ελαιολάδου δεν οξειδώνονται στο σώμα, ενώ είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά που οξειδώνονται.

Καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί καρδιακές παθήσεις ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της νόσου Alzheimer.

Αρτηριακή πίεση. Οι τοκοφερόλες και οι πολυφαινόλες του, λειτουργούν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβήτης. Διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, υδατάνθρακες και διαλυτές φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, βελτιώνει  τον έλεγχο του σακχάρου και ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Παχυσαρκία: Πλούσιο σε θερμίδες, το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας, αρκεί να κάνουμε λογική χρήση του.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Μελέτες συσχετίζουν τη χρήση ελαιολάδου με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.

Οστεοπόρωση. Το ελαιόλαδο βελτιώνει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και την ασβεστοποίηση ενώ βοηθά και στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Η διατροφή με ελαιόλαδο είναι σημαντική για το παιδί, για επαρκείς ποσότητες δύο πολύτιμων λιπαρών οξέων (λινολεϊκό και α-λινολενικό οξύ), αναγκαίων για την ανάπτυξή του.

ΔΕΝ αναζητούμε λιπαρά σε τροφές βιομηχανικά παρασκευασμένες. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και όσον το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές πρέπει να αποτελούν το καθημερινό μενού  μας.

Χρησιμοποιείστε σωστά το ελαιόλαδο

Ωμό ελαιόλαδο. Αποφεύγουμε την έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν… λούζουμε τη σαλάτα. Για να ελέγξουμε την ποσότητα χρησιμοποιούμε μεζούρα: δεν ρίχνουμε το λάδι απευθείας από το μπουκάλι.

Γεύση και άρωμα. Για να το αξιολογήσουμε, το μυρίζουμε και το γευόμαστε. Αν η γεύση και το άρωμα δεν ενοχλούν, τότε είναι καλό. Δεν το κρίνουμε από το χρώμα του γιατί να προστέθηκε ψεύτικο χρώμα και να παραπλανηθούμε.

Ελαιόλαδο με ετικέτα. Για ένα δοχείο χωρίς ετικέτα, κανείς δεν φέρει την ευθύνη του περιεχομένου του.

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν τον προστάτη τους;, του Σπύρου Γκούβαλη
Καλές γιορτές χωρίς πειρασμούς!της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Βασιλικό στη γλάστρα σου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.