Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Δίκη της Χ.Α. : Να μην αθωωθεί ο Ναζισμός, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Kώστα Αρβανίτη, τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) για την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

 «Να μην αθωωθεί ο Ναζισμός»

 Στρασβούργο- 19 Δεκεμβρίου 2019

 Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κρίνει μια δικανική κρίση.

Το Δικαστήριο, για τα πραγματικά ζητήματα, για τα γεγονότα, τις αποδείξεις, αποφαίνεται και κατά συνείδηση. Επομένως προκύπτει μια ανάγκη στο Κράτος Δικαίου, μια εγγύηση ότι – παρά την ανεξαρτησία της γνώμης του – δεν πρόκειται αλλοιώσει εντελώς την πραγματικότητα.

Η βασική εγγύηση στις περιπτώσεις αυτές είναι η Δημοσιότητα.

Συνήθως αφορά μόνο την ύπαρξη ακροατηρίου στο χώρο του Δικαστηρίου και έτσι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματική εγγύηση, αφού όσοι παρακολουθούν τη δίκη είναι λίγοι και χωρίς δυνατότητα επίδρασης στο σύνολο της κοινής γνώμης.

Εδώ όμως είχαμε μια εξαίρεση. Μια δίκη με ευρεία δημοσιότητα, που παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλοι πολίτες, Έλληνες και ξένοι και με ορισμένα στοιχεία τα οποία ήταν ευρύτερα γνωστά στην ελληνική κοινωνία.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή με μια δίκη που διήρκησε τεσσεράμισι χρόνια, η δυνατότητα κριτικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης έχει όλα τα περιθώρια να είναι αξιόπιστη και βάσιμη.

Με ανησυχία βλέπουμε ότι η εισαγγελική πρόταση προκαλεί όχι μόνο εύλογα ερωτηματικά αλλά και φόβους για το πώς θα αξιοποιηθεί το αποδεικτικό υλικό. Πώς το κράτος δικαίου βλέπει, εξετάζει την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, και κρίνει ότι δε φταίει ολόκληρη η οργάνωση, φταίει ένας που έδρασε κατά μόνας!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Δικαστήριο θα προσέξει πάρα πολύ τη σχέση που θα έχει η γνώμη, η κρίση του, με τα πραγματικά περιστατικά, γνωστά στο πανελλήνιο. Και δεν θα υιοθετήσει τη γραμμή της υπεράσπισης.

Για να μην αθωωθεί ο ναζισμός!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Η είδηση:

Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της «διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα) πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ίδια, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

«Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία…», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός και  σημείωσε:

«Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη αυτό που ελέγχεται είναι οι αξιόποινες πράξεις. Οι πολιτικές απόψεις δεν ελέγχονται ποινικά».

Κατά την εισαγγελέα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά».

Μάλιστα,  αναφερόμενη ειδικά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έλεγε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής» αλλά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».

«Πράγματι η δολοφονία Φύσσα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας πως τελικά το κόμμα δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.

Αναφερόμενη στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της αναφέρθηκε και στην πορεία της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως το έτος 1992 αποτέλεσε έτος σταθμό καθώς τότε «αποχώρησαν μέλη ακραία ιδεολογικά».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε επίσης πως η Χρυσή Αυγή είχε συντάξει κρυφό καταστατικό.

SHARE
RELATED POSTS
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κουφοντίνα: Οι τρομοκράτες δεν πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή
Η Φόνισσα. Δολοφόνος, Θεά ή αυτόχειρας;, του Κωστή Α. Μακρή
Θα ακριβύνει η «μαλλιαρή»;, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.