Πρόσωπα - Αφιερώματα

Για την Ρόζα Λούξεμπουργκ, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιανουαρίου 1919, πριν από 97 χρόνια, όταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, μια γυναίκα που δεν σίγησε ποτέ έχοντας πάντα στην φωνή της τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της ελευθερίας δολοφονούταν από την εθνικιστική πολιτοφυλακή της Γερμανίας…

….«Μια μέρα την είχα δει σε μια μικρή γερμανική πολιτεία, πάνου σε ένα τραπέζι, να μιλάει σε χιλιάδες εργάτες και πεινασμένους. Ήταν αδύναμη, σα ραχητική, φορούσε ένα παλιό σάλι, έτρεμε από το κρύο κι έβηχε. Μα πότε δεν θα ξεχάσω την κραυγή που τινάχτηκε από το ανεμικό της στόμα κι ανέβηκε στον ουρανό: “Ελευτερία, φως, δικαιοσύνη. Να χαθούμε, όλοι αδέλφια, για να σώσουμε τη γης!”». (Nίκος Καζαντζάκης, για την Ρόζα Λούξεμπουργκ).

Η Ρόζα που έγινε μούσα για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και τον Κουρτ Βάιλ…

…”Η Κόκκινη Ρόζα χάθηκε κι αυτή. Κανείς δεν ξέρει πού το κορμί της παραχώσαν. Έλεγε την αλήθεια στους φτωχούς. Γι’ αυτό κι οι πλούσιοι τη σκοτώσαν…”.

Η Ρόζα του επαναστατικού ρομαντισμού, η Ρόζα που έγινε, απεργία, οδοφράγματα, βίαιη επανάσταση, όπλο, μαχαίρι για τις υποταγμένες μάζες, απέναντι στην εξουσία του κεφαλαίου με όνειρο το αναπόφευκτο της κατάρρευσης του καπιταλισμού.

Η Ρόζα…των αιώνιων μακρινών πραγμάτων που ονειρευτήκαμε κάποτε σ᾿ κάποιο αβέβαιο όνειρο… “Ηλίθιοι δήμιοι! Η “τάξη” σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο”

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μια γυναίκα με σημασία!, του Γιώργου Αρκουλή
Βασίλης Λογοθετίδης: Σύντομες συναντήσεις με πρόσωπα που αγαπήσαμε
Ο Γιώργος Σαράφογλου απαντά σε 8 ερωτήσεις καλωσορίζοντας με αισιοδοξία το φθινόπωρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.