Πρόσωπα - Αφιερώματα

Άκης Πάνου. Αντέχει η «κακιά ώρα»!, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Πάνε χρόνια που είχα βρεθεί σε μια αυγουστιάτικη συναυλία στην παραλία της Γλυφάδας, για την ακρίβεια όχι σε θέατρο, αλλά σε διαμορφωμένο χώρο πλάϊ στη μαρίνα, όπου ο δήμαρχος είχε τοποθετήσει αρκετές πρόχειρες πλαστικές καρέκλες. Η εκδήλωση είχε συγκεντρώσει κάπου τρεις χιλιάδες ψυχές, που θα απολάμβαναν τα τραγούδια ενός όχι ιδιαίτερα προβεβλημένου λαϊκού δημιουργού και είναι η αλήθεια ότι ο σπουδαίος Μανώλης Μητσιάς, η Θεοδοσία Στίγκα και ο Γιάννης Ντουνιάς έκαναν μεγάλο σουξέ κάτω από ένα φεγγάρι που γέμιζε και ένα δροσερό αεράκι που πρέπει να ήτανε μπάτης.

Ακούστηκαν κάπου πενήντα, ίσως και παραπάνω, τραγούδια, όλα γνωστά και αγαπημένα. Ωστόσο, κάποια διαμάντια, ο κόσμος αγνοούσε ότι ήταν γραμμένα από τον δημιουργό που είχε την τιμητική του εκείνο το βράδυ. Ακουσα αρκετές φορές την διπλανή μου κυρία να ερωτά την παρέα της:

«Κι’ αυτό του Άκη Πάνου είναι;».

Ήταν! Θα έλεγα πως δίκαια κάποιοι αγνοούσαν την προέλευση του τραγουδιού, αφού ο σπουδαίος Άκης Πάνου άφησε με την μουσική του κληρονομιά ΠΛΗΘΟΣ από διαμάντια, που τραγουδήθηκαν, τραγουδιώνται και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολύ καιρό, αφού δεκάδες χρόνια μετά την εμφάνισή τους, εξακολουθούν και συμβάλουν στο «μεροκάματο» νέων καλλιτεχνών, οδηγώντας τους στην επιτυχία. Ανατωτήθηκα, όμως, χθες, πόσο σκληρή στάθηκε η μοίρα στον Άκη Πάνου, που λες και το πεπρωμένο του τον κυνηγούσε ώσπου του έστησε την παγίδα της «κακιάς ώρας». Σε ποιον; Αυτόν τον σκληρό παλιομοδίτη (ως οικογενειάρχη) άντρα-αφέντη, που όμως έγραφε τα πιο τρυφερά λαϊκά τραγούδια…

«Όταν σημάνει η ώρα», «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα»…

Ειλικρινά μελαγχόλησα χθες περιμένοντας κάποιο μικρό, έστω, αφιέρωμα στον δημιουργό Άκη Πάνου, με την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το «ταξίδι» του στην αιωνιότητα. Ελάχιστοι τον θυμήθηκαν –ας πούμε τον Β’ πρόγραμμα της ΕΡΑ με μερικά τραγούδια- αφού όμως πρώτα έγινε μνεία για τον δημιουργό  θυμίζοντας ότι κατέληξε   φονιάς και  ισοβίτης…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο πατέρας μου, του Άγγελου Σπάρταλη
Doris Day: βλέμμα κρύσταλλο, της Τζίνας Δαβιλά
Φώτης Χατζηδιάκος: “Πολιτικά ανέντιμο ν’αφήσω τα έργα του Δήμου για ν’ασχοληθώ ΤΩΡΑ με τις εκλογές, πολιτικά ανήθικη η τακτική που ακολουθούν κάποιοι εναντίον μου”.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.