Πόρτα στη Ψυχολογία

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να ελέγχουν τα συναισθήματά τους- Παιδική Βία, του Δρ Αναστάσιου Πλατή

Spread the love

 

Ο Δρ. Πλατής Αναστάσιος είναι Ψυχίατρος, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Το βιβλίο του «Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος» διατίθεται από τα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ δωρεάν. 

Παιδική βία

Το σύνολο των ερευνών έχει δείξει ότι η βίαιη ή η επιθετική συμπεριφορά συχνά μαθαίνονται στην παιδική ηλικία. Γονείς , δάσκαλοι, μέλη της οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματα τους χωρίς να χρησιμοποιούν βία και να τους προτείνουμε χρήσιμους τρόπους συνεργασίας.

Δώστε αγάπη και φροντίδα στο παιδί με σταθερότητα και διάρκεια. 

 Ένα παιδί για να νιώσει ασφαλές και να αποκτήσει εμπιστοσύνη χρειάζεται να έχει μια δυνατή και γεμάτη αγάπη σχέση με το γονιό ή τον ενήλικο με τον οποίο ζει. Η υπερβολική ανεξαρτησία και η διαπαιδαγώγηση χωρίς όρια τα οδηγεί μερικές φορές να συμπεριφέρονται με τρόπο που απογοητεύει εξοργίζει ή μπερδεύει εκείνον που τα έχει  υπό την εποπτεία του.  Προσπαθήστε να αποφεύγετε εντάσεις και βίαιες συμπεριφορές μπροστά του.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι υπό την εποπτεία κάποιου.

Τα παιδιά εξαρτώνται από τους γονείς και τα κοντινά μέλη της ευρύτερης οικογένειας από την οποία επιζητούν την συμπαράσταση, την εμψύχωση και την στήριξη καθώς μαθαίνουν τα βήματα προς την ανεξαρτησία. Επιμένετε στο να ξέρετε που βρίσκεται το παιδί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή, ή ζητήστε από κάποιον της εμπιστοσύνης σας να το προσέχει για εσάς.

Παρακινήστε το παιδί σας να λαμβάνει μέρος σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλήματα.                                                                                                                       

Συνοδεύστε το παιδί σας στις δραστηριότητες του και παρατηρήστε πως συμπεριφέρεται στα άλλα παιδιά. Μάθετε του πώς να αντιδρά στις βίαιες συμπεριφορές των άλλων παιδιών εξηγώντας του πως μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα χωρίς τη χρήση βίας, χρησιμοποιώντας το μυαλό μας. Εξηγήστε τι συνέπειες μπορεί να έχει μία βίαιη συμπεριφορά του στο άλλο παιδί, αλλά και σ’ αυτό το ίδιο.

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

 Η συμπεριφορά και οι αξίες των γονέων και των άλλων ατόμων στην οικογένεια μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι επιθετικό προς άλλα παιδιά, να είστε σαφείς για τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του.   

Μη χειροδικείτε.                                                                  

Αποφύγετε να χαστουκίζετε ή γενικότερα να χτυπάτε το παιδί σας με σκοπό να το πειθαρχήσετε. Η σωματική βία μπορεί να σταματήσει πρόσκαιρα κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού σας ενώ η συνεχείς βία (φωνές, ξύλο) μαθαίνει το παιδί να είναι απαθές, ανθεκτικό και τελικά δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορείτε να του δώσετε να καταλάβει το λάθος του ή την αταξία χρησιμοποιώντας τις συνέπειες. Αφαιρώντας του για μικρό χρονικό διάστημα π.χ. κάποιες ελευθερίες ή αγαπημένα του αντικείμενα. Προσπαθήστε να τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες που βάζετε. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα συμβεί όταν δεν τους τηρούν.

Μην αντιδικείτε μπροστά τους.       

 Η σωματική και η ψυχολογική βία τρομάζει, στιγματίζει και δίνει στα παιδιά ένα κακό παράδειγμα για να χρησιμοποιούν στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά χρειάζεται να έχουμε ένα σταθερά ήρεμο και στοργικό περιβάλλον. 

Κρατάτε τα παιδιά μακριά από βίαιες σκηνές.    

Η βία στην τηλεόραση, στις ταινίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζει τα παιδιά και τα οδηγεί   στη χρήση βίας για την επίλυση των διαφορών τους. Γι αυτό λοιπόν:

Περιορίστε την τηλεόραση σε 1-2 ώρες.   

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζεται ποια προγράμματα παρακολουθούν τα παιδιά σας ή τι είδους παιχνίδια παίζουν στον υπολογιστή. Μιλήστε στο παιδί σας για τις εικόνες βίας που βλέπει και προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις πραγματικές συνέπειες τέτοιων συμπεριφορών.

Μάθετε στα παιδιά σας πώς να μην πέφτουν θύματα βίας.  

 Μάθετε στο παιδί να μην πηγαίνει ή και να μην γνωρίζει από σκοτεινούς και άδειους δρόμους, αλλά αντίθετα από κεντρικούς και καλά φωτισμένους δρόμους, πάντα με την συνοδεία φίλου.   Πείτε του πόσο σημαντικό είναι να αναφέρει πιθανές ύποπτες κινήσεις που θα δει στην αστυνομία, στο δάσκαλο ή σε ένα έμπιστο ενήλικο. Μάθετε του πώς να καλεί την άμεσο δράση. Τονίστε τους κινδύνους του να μιλά σε άγνωστα άτομα. Πείτε του ότι ποτέ δεν ανοίγουμε την πόρτα σε αγνώστους ούτε ακολουθούμε κάποιους που δεν γνωρίζουμε και δεν εμπιστευόμαστε ότι και να μας τάξει.                                                                                                                                             

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

  

SHARE
RELATED POSTS
3 Μαΐου, ομιλία Δρ Θάνου Ασκητή: «Ικανή και Ενεργή Σεξουαλική Ζωή Σημαίνει Μακροζωία»
Πράγα: Η εφηβική πλάκα που θα καταλήξει σε ομαδικό …αυνανισμό, της Μαρίνας Μόσχα
Είναι απλώς εμμηνόπαυση… όχι σεξόπαυση, του Δρ Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.